Mit hoz a március a mozikba?

Már most megmondjuk, melyik két filmről szól a tavasz eleje, a Loganról, aminek a főhősét egyébként nem Farkasnak hívják, és jó eséllyel a új King Kong filmről, de lássuk, mit kapunk még!

Már a március első hete is sűrű lesz, jó és nagyon jó filmekkel, meg néhány zsákbamacskával. Azt mondják, a 150 milligramm a francia Erin Brockovich sztori, egy halálos mellékhatásokkal rendelkező gyógyszer betiltásáért kampányoló orvosnőről, akár még jó is lehet.

A rémes címmel megvert Állati csetepata nyilván valami államközi egyezmény keretében érkezett, mert nem hinném, hogy ekkora igény lenne ismeretlen és sután megrajzolt orosz rajzfilmekre – egyébként bárányok és farkasok barátságáról szól.

Már az első héten megnézhetjük a hónap filmjét, a Logan - Farkast, amiről már most tudni, hogy iszonyú jó lesz, kegyetlen, szikár és olyasmi, amit nagyon régóta várunk a képregényfilmek világában. Hugh Jackman méltóképpen búcsúzik a szereptől és az X-Men univerzumtól, ami már sosem lesz a régi.

A Szólít a szörny az Árvaház rendezője, Juan Antonio Bayona legújabb rémmeséje egy kisfiúról, akit egy hatalmas fa vesz a szárnyai alá, hogy megvédje a zaklatóktól, de nyilván lesz még pár csavar, és jókat hallottunk róla.

A T2 Trainspotting 20 évvel a legendás első rész után veszi fel a fonalat, hogy hősei szó szerint rendezzék a régi számlákat, majd újra elárulják egymást, és furcsa módon ez egyáltalán nem ciki, és persze a zene is baromi jó.

Enyedi Ildikó sokszoros díjnyertes filmjét, a Testről és Lélekrőlt is megelőzte már a híre, a vágóhídi álomszerelem rendkívül szép, fontos és pontos munka, nagyszerű alakításokkal és egy egészen különleges történettel, amelynek hőse a gazdasági igazgató és az új minőségellenőr.

Az Ártatlanok című lengyel dráma hősnője egy apáca, aki a II. világháború végén megismerkedik mind a náci rémtettek utóhatásával, mind a szovjet csapatok garázdálkodásával, míg A fehér király Dragomán György regényéből készült disztópikus film – tetszik tudni, az olyan, amikor a jövő nem igazán tetszetős.

A Kong: Koponya-szigetet tűkön ülve várjuk: már az előzetesei is baromi jók, a szereposztás is remek, és az ötlet is jó, hogy a King Kong legendát az Apokalipszis, most! hangulatával turbózzák fel, mert erről van szó.

A Másodállás a menetrendszerint érkező francia-belga fekete vígjáték, de ne panaszkodjunk, ezek rendszerint nagyon jók. A Rock csont című kínai-amerikai animációs filmtől aligha várhatunk bármit, még az előzetesét sem nyomják, A szerelem története pedig látványos, háromgenerációs nagy szerelmes film – amiket én sosem értek igazán, mert végül egyik generációhoz sem szólnak rendesen.

Az Amadeus - Rendezői változat maratoni élményt kínál a maga 180 percével, Milos Forman 1984-es remekművének jóval később elkészített „teljes” változata igazi filmes ínyencség.

Az Amerikai pasztorál Ewan McGregor rendezői bemutatkozása, aminek ő az egyik főszereplője is: egy apát játszik, akinek a lánya a vietnami háború idején egy szélsőséges baloldali csoporthoz csatlakozik. Az Eközben Párizsban szintén olyan fiatalokról szól, akik erőszakkal akarnak változtatni a rendszeren, de napjaink Franciaországában, ahol a Háziúr kiadó is játszódik.

A Kincsem természetesen a magyar csodakancáról szól, de Herendi Gáborék jócskán kiszínezték a történetet – mivel az egyik legdrágább valaha készült hazai produkcióról van szó, ajánljuk, hogy jó legyen. Nagy Ervin és Petrik Andrea személye azért sok mindenre garancia lehet: ők a két főszereplő a színes-szagos történelmi kalandfilmben.

Martin Scorsese régóta dédelgetett filmterve volt a Némaság, ami március közepén érkezik, hősei pedig két fiatal jezsuita szerzetes – Adam Driver és Andrew Garfield -, akik mentorukat megkeresni érkeznek a középkori Japánba, ahol elképesztő brutalitással szembesülnek.

A Bukós szakasz egy régi, nálunk tök ismeretlen amerikai tévésorozat megfilmesítése, de az előzetes alapján viccesnek tűnik a furcsa zsarupáros története. Az Életben Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds és Rebecca Ferguson bukkan élet nyomára egy, a Marsról begyűjtött mintában, de nincs benne köszönet – izgalmas űrhajós sztorinak ígérkezik.

A Stefan Zweig - Búcsú Európától intellektuális kaland, ami csak azoknak lehet kihívás, akik ismerik a nácizmus elől elmenekült német író munkásságát. A szépség és a szörnyeteg a Disney legújabb élőszereplős mesefeldolgozása, a szépség Emma Watson, a Szörnyeteg pedig Luke Evans, de olyan nagy borzongást előreláthatóan nem ígér.

És ha valakinek esetleg hiányoztak, megjelennek a Hupikék törpikék is, de a Hupikék törpikék - Az elveszett falu nem a régi animációs technikával készült, hanem valami újszerű, gumiérzetű valamivel – sajnos.

A Menedékben Jessica Chastain rejteget zsidó gyerekeket a nácik elől a varsói állatkert pincéiben – állítólag megtörtént eseményeket feldolgozva. A Páncélba zárt szellem lehet a hónap harmadik befutója, de nagyon tartunk tőle, hogy végül elszúrták, a főszereplő Scarlett Johansson a kultikus japán anime élőszereplős és viszonylag kevés japán karaktert felsorakoztató, de látványosnak tűnő feldolgozásában. Az viszont intő jel, hogy a rendező, Rupert Sanders előző – és egyben első – munkája a nem túl veretes Hófehér és a vadász volt.

A stylistban Kristen Stewart újabb európai művészfilmben igyekszik egyre távolabb kerülni az Alkonyat-filmek világától, Az univerzum története pedig a hollywoodi legenda, Terrence Malick nagyszabású ismeretterjesztő filmje – régen divatosak voltak az ilyenek. Hát ez a március, ahogy már írtuk, elég sűrű lesz!