Na, ilyen szép rajzfilmet készít Angelina Jolie

A szép színésznő ezúttal nem rendezőként, hanem mint producer vett részt a természetesen emberjogi kérdéseket feszegető, Afganisztánban játszódó The Breadwinner, vagy A kenyérkereső elkészítésében.

The Breadwinner

Angelina Jolie nemcsak színésznőként, de rendezőként is ismert, ráadásul nem is rossz rendezőként – bár odáig nem szaladnánk, hogy remek rendezőnek hívjuk, de van benne potenciál -, és most már producerként is. Igaz, ezt a titulust számos filmjében viselte már, de azokban rendre ő volt a főszereplő, most viszont valaki más munkáját segített elkészíteni. A Deborah Ellis sokszoros díjnyertes regénye alapján forgatott The Breadwinner rendezője az ír Nora Twomey, aki a nálunk is vetített – sőt, részben nálunk készült – Oscar-jelölt Kells titka társrendezőjeként ismert, a film pedig Afganisztánban játszódik a tálibok uralma idején – és nagyon szépnek tűnik a most kijött első előzetest elnézegetve.

A történet hőse egy 12 éves kislány, Parvana, akinek egy szép napon a tálibok elhurcolják az édesapját. A család így kenyérkereső – innen a cím – nélkül marad, és a kislány úgy dönt, maga látja el édesanyját és kishúgát, miközben megpróbálja kideríteni, él-e még az apja. A tálib uralom alatt a nők nem dolgozhattak ugyanis fizető állásban. A filmet már a legkorábbi stádiumban felkarolta Angelina Jolie, akiről közismert jótékonysági munkája és elkötelezettsége a harmadik világbeli szenvedők iránt.

The Breadwinner

Érdekes módon az angol hangokat szinte teljesen ismeretlen színészek szólaltatják meg, a főhős hangját például egy kanadai gyerekszínész, Saara Chaudry adja – pedig ilyenkor rendszerint felkérnek néhány jól csengő nevű karakterszínészt a kisebb szerepekre, biztos, ami biztos. A film bemutatójának egyébként még nincs kitűzött dátuma, csak annyit tudni, időn ősszel lesz premierje, nyilván attól függően, melyik nagyobb fesztiválon tartják majd a díszbemutatót. Mi Torontóra tippelünk, már csak a főszereplő színésznő és az egyik gyártó ország miatt is. Az ír-kanadai-luxemburgi koprodukcióban készült alkotás története egyébiránt nagy vonalakban rendkívüli módon hasonlít egy régebbi sikerre, a 2003-as Osamára, ahol egy kislány kénytelen volt fiúként élni.

The Breadwinner