Nagyon coolnak tűnik, de kell nekünk még egy ilyen?

Új előzetes érkezett A tetovált lány-reboothoz. Ahhoz, amit az eredeti könyvsorozat szerzőjének halála után valaki más által írt folytatás alapján forgatnak, egy olyan franchise(-kezdemény) emlékét eltörlendő, ami eleve egy adaptáció remake-je, azaz kvázi egy másolat másolata volt.

Ahogy arról korábban már írtunk, miután a 2011-es A tetovált lány, Stieg Larsson bűnügyi regényének David Fincher rendezésében, Daniel Craig és Rooney Mara főszereplésével készült amerikai verziója nem hozta a stúdió által várt számokat, a Sonynál úgy döntöttek, hogy rebootolják a filmet, és a könyveredeti két folytatását (A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) kihagyva rögtön a negyedik, már nem Larsson által írt kötetre, az Ami nem öl meg címűre ugranak – immár Fincher, Craig és Mara nélkül.

A Millennium regénysorozatot az író eredetileg tízkötetesre tervezte, de 2004-ben bekövetkezett váratlan halála miatt csak hármat tudott megírni. A folytatásokról szóló jegyzetei özvegye birtokában voltak, de mivel hivatalosan nem voltak házasok, ő nem adhatott ki ezek felhasználásával további regényeket, hiszen a szerzői jogok így Larsson örököseinél, apjánál és testvérénél landoltak, akik nem tudtak megegyezni a volt élettárssal, és inkább megbíztak egy David Lagercrantz nevű írót, aki azóta két folytatást is írt: az Ami nem öl megen kívül a Mint az árnyékot.

A magyar mozikban november 8-án bemutatandó Ami nem öl meget Fede Alvarez (Gonosz halott, Vaksötét) rendezte, és a főszereplő Claire Foyon (The Crown) kívül játszik benne Sylvia Hoeks (Szárnyas fejvadász 2049), Stephen Merchant (Az a bizonyos első év, Logan – Farkas), Vicky Krieps (Fantomszál) és Claes Bang (A négyzet) is.

Habár az alkotók (és a PR-osok) próbálják azt hangsúlyozni, hogy ezúttal végre nem (Mikael Blomkvist újságíró karakterével) megosztott figyelem irányul a tetovált lányra, azaz Lisbeth Salanderre, hanem kizárólag ő áll az események epicentrumában, nyilvánvalóan egy újabb teljesen felesleges feldolgozással állunk szemben, aminek maximum annyi értelme van, hogy – Noomi Rapace és Rooney Mara után – egy harmadik színésznőt is megnézhetünk a kultikussá vált szerepben.


(via Independent)