Nem túl fényesek az új Transformers film számai

A kritikusok már megint lehúzták az immár ötödik Tranformers filmet, erre a nézők eddig sem adtak sokat, de a jelek szerint az emberek tényleg megunták az óriásrobotok harcát.

Volt, aki arra számított, hogy a Transformers: Az utolsó lovag lesz a nagy nyári mozisiker – és volt, aki ennél borúlátóbban látta a jövőt. Azt lehetett sejteni, hogy az ötödik rész aligha hasít majd úgy, mint mondjuk az első, sőt, akár arra is lehetett fogadni, hogy a negyedik résznél valamivel gyengébben muzsikál, de azt kevesen sejtették, hogy ilyen gyenge számokat hoz. Edddig ugyanis mindössze 23,7 millió dollárt hozott Amerikában, ahol mintegy 3000 moziban játsszák, és az eddigi számok alapján a teljes hétvégi bevétellel együtt az első öt napban nagyjából 60 millió dollárt szed majd össze. Lehet, hogy ez nem hangzik kevésnek, de az előző rész, a kevesebb teremben vetített Transformers: A kihalás kora három nap alatt hozott össze 100 millió dollárt 2014-ben.

Persze ott van még a nemzetközi forgalmazás, és a hatalmas piacnak számító Kínában imádják a robotokat, ami javíthat még a számokon, de inkább az a kérdés, milyen mértékű lesz a bukta, kínos vagy katasztrofális! Ebbe pedig bele is bukhat a Paramount, ami idén már elkönyvelhetett egy csúfos kudarcot a Páncélba zárt szellemmel. A gond valószínűleg nem a robotokkal van, és az sem jelenthetett különösebb gondot, hogy a kritikusok nagyon lehúzták a filmet, és önmagában még az sem lehet gond, hogy már az ötödik bőrt húzzák le ugyanarról a sztoriról. A probléma a rendező, Michael Bay lehet a maga rém egyszerű, gyakorlatilag csak robbantásokra és erős szűrőkkel felvett, nagyon színes képekre épülő stílusával.

Transformers 5

Pedig próbálkozott szegény Bay, aki már korábban bejelentette, hogy ez lesz az utolsó munkája a szériában. Leszerződtette például Sir Anthony Hopkinst, mondván, egy Oscar-díjas színész csak dobhat a dolgon, és kitalált, részben Hopkins alakjához igazítva egy tök kamu történelmi szálat, mely szerint az alakváltók úgy 1500 éve velünk vannak, ami mellesleg teljesen szembemegy a korábbi filmek idővonalával és logikájával, és stilárisan sem illik az egész krómtól csillogó legendáriumba.

Transformers 5

Egy ilyen nagy franchise-nak időről időre meg kell újulnia, más irányt vennie vagy újrakezdenie mindent. A jó hír az, hogy a következő Transformers filmet már nem Bay rendezi, és talán a Paramount is képes újítani. A soron következő Transformers mozi spinoff film lesz, és a Bumblebee, vagyis az Űrdongó visszamegy a kezdetekhez. Nem Az utolsó lovagban vázolt, középkori kezdetekhez, hanem a 80-as évekbe, amikor az első Transformert, a hatalmas robottá változó sárga Chevrolet Camaro megismertük – és amikor a Hasbro piacra dobta az első alakváltó játékait.

A Bumblebee rendezője a gyönyörű és Oscar-jelölt Kubo és a varázshúrt készítő Travis Knight lesz, a forgatókönyvíró viszont a Transformers-veterán Christina Hodson lesz, szóval lehetünk optimisták, de akár pesszimisták is.

Update: Kínában a Transformers 5 nagyon jól muzsikál, Bay és társai, illetve a Paramount teljes vezetősége fellélegezhet és megveregetheti a saját vállát.