Nézzünk iráni filmet!

Új munkával jelentkezett Irán elsőszámú kulturális exportőre, Asghar Farhadi, amelyben mélyen elmerül az emberi lélek sötét bugyraiba, és ami persze minden szempontból tökéletes, hiszen iráni film!

A  iráni-francia koprodukcióban készült film eredeti, perzsa címe nem Az ügyfél, hanem ellenkezőleg, Az ügynök, de a francia filmpiacon idén ugyanezzel a címmel készült egy másik munka is, így változtattak, pedig ez fontos mozzanat. Hősei, Emad (Shahab Hosseini) és Rana (Taraneh Alidoosti), akik „civilben” egy pár, ismert színészek, és éppen Az ügynök halála című darabot próbálják, persze az iráni szokásoknak és cenzoroknak megfelelő változtatásokkal. Aztán hazamennek, és kénytelen kimenekülni otthonukból, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. Új lakhelyet kell találniuk, így kapva-kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Csakhogy kiderül, az előző lakó prostituált volt, a lakásban fogadta az ügyfeleit és hátrahagyta holmijának egy részét.

Innentől fogva mintha a pár különös szerencsétlenségek sorozatát élné meg, amelyek egyik tetőpontjaként Ranát megtámadják zuhanyzás közben. Pontosan hírnevük és szakmájuk miatt nem fordulnak a rendőrséghez, de a férj megfogadja, hogy megtorolja a feleségén és a saját büszkeségén esett sérelmet, és már-már mániákusan veti bele magát a nyomázásba majd a bosszú kivitelezésébe.

Farhadi, aki filmjével a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról elhozta a legjobb színésznek és a legjobb forgatókönyvért járó díjat, ezúttal nem a társadalmi feszültségeket és ellentéteket tárja fel, mint az Oscar-díjjal kitüntetett Nader és Simin - Egy elválás történetében, hanem az emberi kapcsolatok mélyére ás, azt vizsgája, meddig vagyunk képesek elmenni, hogy elégtételt vegyünk, ha sérelem ér minket, és miként válhat valaki az áldozatból agresszorrá.

Nem véletlen, hogy új művet, amely helyenként a thriller műfaji eszközeit is felhasználja, de a társadalmi drámáról sem mond el teljesen, szívesen hasonlítják Michael Haneke és Gaspar Noé legelismertebb munkáihoz. A hatás pedig lenyűgöző, és Az ügyfél, amely a rendező igazi szerelemgyermeke. Miatta még Penelope Cruzt és egy Spanyolországban készülő másik munkát is faképnél hagyott. Az ügyfélben újra kedvenc színészeivel, Alidoostival és Hosseinivel dolgozhatott, a film Iránban minden idők legnagyobb kezdő bevételét hozó produkció lett. Megérdemelten, hiszen az alkotás, különösen a finálé valóban letaglózó!

És nem ez az egyetlen, a közeljövőben a hazai mozikba kerülő iráni film: hamarosan láthajtuk a még ismeretlen Mani Haghighi rendezte Sárkány közeleg című különös munkát is. A történetről csak annyit tudunk, hogy 1965. január 22-én játszódik, a miniszterelnök elleni merénylet másnapján, amikor is egy narancssárga Chevrolet hajt át egy temetőn, hogy eljusson a kiszáradt sivatag közepén megrekedt hajóroncshoz.