Nyitott szájjal csókolózni tilos!

Az 1920-as évekre Hollywood már elhíresült romlottságáról, ezért bevezettek egy jórészt nevetséges, képmutató és bigott szabályrendszert, hogy a filmekben egy tiszta és erkölcsös képet mutassanak a közönségnek.

A számos botrány, a filmstúdiók embertelen módszerei miatt az 1920-as évekre Hollywood a közönség számára is egyet jelentett a bűnnel és erkölcstelenséggel, de a filmek is tobzódtak a szexualitásban. Ennek érdekében, megakadályozván a stúdiórendszer anyagi bukását hozták létre a Motion Picture Production Code elnevezésű szabályrendszert, ismertebb nevén a Hays-kódot. A Motion Picture Association of America elnöke, a presbiteriánus William H. Hays egy erkölcsösnek szánt, ám nevetségesen képmutató szabályzatot dolgozott ki, ami az '50-es évekig néhány stúdió számára iránymutató lett. Persze, ez nem akadályozta meg őket, hogy ugyanúgy megalázzák, kihasználják és eszköznek tekintsék sztárjaikat, de rafinált módszerekkel sikerült a szőnyeg alá söpörni a sok mocskot.

Forrás: Wikipedia

 

A Hays-kód természetesen tartalmazott ésszerű kitételeket is, de némelyik nevetségesen túlzott. A rasszizmust is magától értetődőnek tekintette. Lássunk közülük néhányat.

  • Ha egy házaspárt a hálószobájukban láttunk, semmi nem utalhatott a szexuális életükre. Illendő módon külön ágyban aludtak, de ha mégsem, akkor a nőnek az egyik lába a padlón kellett, hogy legyen
  • Rabszolga nem lehetett fehér, már csak azért sem, mert nő esetében ez egyértelműen sejtette a szexuális kihasználást. Más bőrszínű karaktereknél mindez nem jelentett problémát, őket nyugodtan láncra verhették.
  • Hays a meztelenséget alapból erkölcstelennek tartotta, még ruhában sem lehetett a csupasz testből sokat mutatni. A vetkőzést és átöltözést sem  engedte, sőt, még árnyékok sem utalhattak a pőreségre.
  • A bűnözők nem kelthettek rokonszenvet a nézőben, mert azt sugallhatták, hogy a törvényeket bátran, következmények nélkül megszeghetik.
  • Táncolni csak szépen és szabályosan! A táncpartnerek mellkasa nem érhetett össze, és kizárt minden olyan mozdulatot, aminek akár a legcsekélyebb szexuális töltete lehetett.

  • Egy fekete és egy fehér között semmiképp sem lehetett romantikus kapcsolat - a szabályzat "fajgyalázásnak" nevezte.
  • Csókolózni csak szárazon, csukott szájjal lehetett, mert egy szenvedélyes csók borzalmas bujaságot sugallt. A kihívó testtartást és gesztusokat sem engedélyezte.
  • Papok, apácák és egyházi tisztséget viselő karakterek nem lehettek rosszindulatúak, sem viccesek, mert a vallásnak tiszteletet kellett ébreszteni a nézőkben.
  • A zászlót csak tiszteletteljesen lehetett egy filmben használni. Természetesen az Amerikai Egyesült Államokét, hogy a többivel hogy kell bánni, azt a szabályzat nem említette.

(Forrás: Ranker)