Nyugi, nem a Disney írta át sokadszorra a Han lőtt először!-jelenetet, hanem Lucas!

A legújabb, 2019-es verzió szerint Solo és Greedo egyszerre lőttek, de csak miután az űrlény sértegetni kezdte Hant.

Hiába lett kirobbanó siker már rögtön az 1977-es bemutatója után a Csillagok háborúja, George Lucas mindig talált benne valami hibát, ami miatt még évtizedekkel később is toldozni-foldozni kellett a filmet a különféle mozis és digitális verziókban. Az utólagos értelmetlen módosítások iskolapéldája és állatorvosi lova a hírhedt „Ki lőtt először? Han vagy Greedo?”-vita, ami így alakult az évek során Lucas újabb és újabb módosításainak tükrében:

  • 1977-es moziverzió: Mos Eisley kantinjában Han lelőtte az asztal alá rejtett sugárpisztolyával a rodián fejvadászt, Greedót, akit Jabba küldött a nyakára a tartozásai miatt.
  • 1997-es felújított változat: Greedo lő először, de a sugárnyaláb a falat találja el, az önvédelemből vissza lövő Han viszont leteríti a rodiánt az asztal alá rejtett stukkerével. Ezt a változást Lucas annak idején azzal indokolta, hogy bár Hant egy vagány pisztolyhősnek álmodta meg, nem akarja, hogy a nézők szemében hidegvérű gyilkosnak tűnjön.
  • 2011-es bluray változat: engedve a rajongói nyomásnak Lucas úgy módosítja a jelenetet, hogy Han és Greedo egyszerre lőnek, mint a párbajozó cowboyok a vadnyugatom, de csak Jabba bérgyilkosát találja el sugárnyaláb.
  • 2019-es verzió a Disney+ csatornán: a legújabb változatba Lucas személyes kérésére a Disney betett egy új mondatot a lövés elé. Greedo itt azt kiáltja Hannak, hogy Maclunkey!” (ejtsd: Mekklánkíí!), bár nincs feliratozva, hogy ez pontosan mit jelent. A rajongók persze mostanra kinyomozták, hogy ez ugyanaz a hutt nyelven odavetett halálos fenyegetés, amit a Baljós árnyakban Sebulba mondott Anakinnak, és nagyjából így fordítható le: „Most véged!” (vagy esetleg:„Most jól megdöglesz!”)

Az IGN legújabb videója mozgóképben is szemlélteti a különböző változatokat:

A Vanity Fair úgy tudja, a jelenet megváltoztatását Lucas személyesen kérte a Disney-től, amikor eladta nekik 4,2 milliárd dollárért a Lucasfilmet, és ezzel együtt tokkal-vonóval az összes Star Wars-jogot. Állítólag az üzlet nyélbe ütésének egyik sarkalatos pontja volt a fenti jelentet módosítása. Kérdés persze, hogy volt-e bármi értelme? (via IndieWire)