Oscar-esélyes egy magyar kisfilm

Magyar idő szerint péntek hajnalban a Los Angeles-i Samuel Goldwyn Theaterben Bronz Diák Oscar-díjat vehetett át Kovács István, Ostrom című diplomafilmjéért.

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

Forrás: Ostom Produkció

 

Az elmúlt években a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek három filmje is bejutott a Diák Oscar-díj jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben, és idén Kovács István az Ostromért meg is nyerte a díjat. Diák Oscar-díjat korábban egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című diplomafilmjéért. Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira egyébként idén összesen 1582 nevezés érkezett.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója a díj kapcsán elmondta: „óriási eredmény, hogy 2014 óta

a magyar alkotók a nagy európai filmfesztiválokkal párhuzamosan a leghíresebb amerikai filmes megmérettetésen is jelen vannak, és legtöbbször nyernek.

Szász János A nagy füzettel a legjobb kilenc külföldi film közé jutott, Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása a legjobb öt idegen nyelvű film közé került, azaz Oscar-jelölt volt, Nemes Jeles László a Saul fiával és Deák Kristóf a Mindenkivel pedig meg is nyerte a legjobb külföldi film, illetve a legjobb rövidfilm Oscar-díját.”

Kovács István. Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

 

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor, az Ostrom producerei mindehhez azt tették hozzá, hogy

„az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című film esélyes lehet a legjobb rövidfilm kategóriában is.

Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben az akadémiai tagok szavazatai alapján bekerül a jelöltek közé.”


(via Magyar Nemzeti Filmalap)