Robert Downey Jr. és még 8 sztár, akik szinte véletlenül kerültek be a Bosszúállók közé

Senki sem gondolta volna 10 évvel ezelőtt, hogy Robert Downey Jr. ekkora király lesz Vasemberként, vagy hogy Scarlett Johansson egy-két Marvel-filmnél többet is bevállal. Sarah Finn casting director lerántja a leplet arról, miért lett ennyire népszerű a Bosszúállók-filmekbe beválogatott színészgárda.

Ha azt mondom, nem is Kevin Feige, hanem Sarah Finn a Marvel-blokkbusterek igazi szíve és agya, akkor valószínűleg egy-két megveszekedett Marven-rajongót nem számítva mindenki csak furcsán pislogna. Ettől persze még ez így van, Finn ugyanis casting directorként dolgozott az összes eddigi Marvel-filmek, vagyis (kis túlzással) őrajta múlt, hogy nem Tom Cruise, hanem Robert Downey Jr. lett vasember, Ryan Phillippe helyett Chris Evans kapta Amerika kapitány szerepét, és így tovább. A casting director nemrég a The Hollywood Reporter hasábjain mesélte el, miért pont azok a sztárok lettek végül a Bosszúállók, akik nélkül ma már el sem tudnánk képzelni a Marvel-filmeket.

A Marvel-filmek casting directora, Sarah Finn megérkezik a Captain Marvel gálavetítésére a Los Angeles-i Dolby Theatre-be, 2019. március 4-én (fotó: Jesse Grant/Getty Images for Disney)

 

1. Vasember = Robert Downey Jr.

Aligha gondolta bárki is, hogy a drogproblémákkal küzdő Robert Downey Jr. a 2000-es években fog még jobb filmet is forgatni, mint a Durr, durr és csók vagy a Kamera által homályosan. Abszolút zsákbamacska volt, hogy a frissen alapított Marvel filmstúdió be tudja-e kurblizni a 2008-as Vasemberrel az egymásra épülő Bosszúállók-blockbusterejet, vagy ez is egy nagy blama lesz, mint Eric Bana mára teljesen elfeledett Hulkja. Robert Downey Jr. ugyanúgy, mint a többi színész, szépen elment a castingra, és különösebben nem is várt semmit – Sarah Finn tényleg mindenkit meglepett azzal, hogy végül őt választotta. A sztár azóta a Marvel-filmek alapköve lett, és volt, hogy 50 millió dollárért (vagy ennél is többért) cserébe vette fel a rakétameghajtású páncélt. Érdekesség, hogy a Bosszúállók: Végjátékhoz felvett „Én vagyok Vasember.”-mondatot annak a szobának a szomszédjában vette fel egy hangstúdióban, ahol 10 évvel korábban a meghallgatása volt.

 

2. Amerika kapitány = Chris Evans

Chris Evans többször is visszautasított Steve Rogers szerepét, de végül olyannyira belejött, Robert Downey Jr. mellett ő lett az a kulcsszereplő, akivel lényegében bármennyi mozifilmet el lehetne még adni (bár a Végjátékból az derült ki ugye, hogy ilyen alkalmak már nem igen lesznek). Sarah Finn választása azért esett pont őrá, mert egyszerre tudott vicces lenni és mélységet adni a karakternek, valamint árad belőle a jószívűség és a nemesség. De a casting director szerint „igencsak körömrágós időszak” volt, mire eldőlt ennek a szerepnek a sorsa.

 

3. Fekete Párduc = Chadwick Boseman

Ő már egy jól bejáratott brandhez csatlakozott, amikor a 2016-os Amerika kapitány: Polgárháborúban először magára öltötte a Fekete Párduc szerkóját. Érdekesség, hogy eredetileg Drax szerepére nézték ki a Galaxis őrzőiben, és bár abban végül nem ő játszotta a harcias behemótot (hanem Dave Bautista), annyira lenyűgözött mindenkit a castingon, hogy az ügynöke végül A James Brown sztori című filmje vörös szőnyeges gáláján telefonált rá, hogy mégiscsak összejött egy Marvel-filmes főszerep.

 

4. Okoye = Danai Gurira

A színésznő a Walking Dead tévésorozatban már eljátszott egy harcias amazont, a zombikat aprító Michone személyében, így a wakandai harcias amazon, Okoye szerepe igazán testhez álló volt neki. Itt inkább az volt Sarah Finn casting director visszaemlékezése szerint necces, hogy Danai Gurira vállalja-e egyáltalán a szerepet, mivel a Fekete Párduc forgatókönyvét hét lakat alatt őrizte a Marvel, így elsőre nem is tudta a színésznő, valójában mire fog igent mondani két Walking Dead-évad között.

 

5. Thor = Chris Hemsworth

Ennyi Marvel-film után azt hihetnénk, Thor karakterét direkt a civilben is vicces izompacsirta Chris Hemsworth kedvéért írták meg ilyen vicces izompacsirtának a filmekben. Az elején viszont még egyáltalán nem volt annyira magától értődő, hogy tényleg ő fogja megkapni az asgardi viharisten szerepét, hiszen a 2009-es Star Trek előtt egyetlen mozifilmben sem szerepelt, csak sorozatokban. Kenneth Brannagh Shakespeare-részletet olvastatott fel vele a castingon, Sarah Finn pedig saját bevallása szerint számos pótmeghallgatásra rángatta még el Hemsworh-öt, mire száz százalékig megbizonyosodott arról, hogy ő lesz a tökéletes Thor.

 

6. Fekete Özvegy = Scarlett Johansson 

Mivel a színésznő már a Vasember 2 előtt is ismert sztár volt (többek között olyan filmeknek köszönhetően, mint a Sziget, a Tökéletes trükk, az Elveszett jelentés vagy a Vicky Cristina Barcelona), nála Sarah Finn inkább amiatt aggódott, hogy egyáltalán nem lehetett tudni, hogy összesen csak egy vagy két mozifilmet vállal-e be, vagy mindegyikben benne lesz, mint Natasha Romanoff, a szovjetektől az amerikaiakhoz átálló harcművész-kémnő. Scarlett Johansson aztán végül szinte az összes Marvel-blockbusterben szerepelt, ezért is furcsa, hogy csak 2020-ban jön az önálló Fekete Özvegy-film.

 

7. Nakia = Lupita Nyong'o

Az Oscar-díjas színésznőt már a 12 év rabszolgaság díjesője idején kinézte magának a Disney – de eredetileg Nebula szerepét szánták neki a Galaxis Őrzőiben (őt végül Karen Gillan alakította kék bőrrel és kékre festett úszósapkával a fején). Sarah Finn szerint nagyon-nagyon régóta a Marvel radarján volt már a színésznő, mivel szerinte a 36 éves színésznő „hihetetlen, kivételes tehetség”.

 

8. Star-Lord = Chris Pratt

Aligha gondolta bárki is 10-15 évvel ezelőtt, hogy a Városfejlesztési osztály című vígjátéksorozat pocakos poéngyárosából egyszer majd Harrison Fordot megszégyenítő, kockás hasú akciósztár lesz, aki hol szuperhősökkel bandázó, vagány űrpilóta, hol rettenthetetlen raptoridomátor. Eredetileg az Amerika Kapitány főszerepére jelentkezett a Marvelnél, ott figyeltek fel rá, de James Gunn rendező hallani sem akart róla, hogy Sarah Finn a Galaxis Őrzői castingjára is behívja - és amikor ezt Pratt meghallotta, onnantól meg ő jelentette ki sértődötten, hogy nem megy el a meghallgatásra. A rendezőnek és az idén 40 éves sztárnak végül mégiscsak sikerült egy húron pendülnie, olyannyira, hogy hamarosan jön a Galaxis őrzői 3, és Chris Pratt bizonyára a következő 10 évnyi Marvel-blockbusterben is vissza fog majd térni Star-Lordként!  

 

9. Pókember = Tom Holland

Sarah Finn saját bevallása szerint soha sem kapott olyan nehéz feladatot a karrierje során, mint amikor meg kellett találnia a Bosszúállók közé csatlakozó Pókembert alakító színészt. Hiszen ugye mégiscsak a Marvel-képregények legnépszerűbb szuperhőséről van szó, és nem minden rajongó volt odáig azokért a filmekért, amikor a Sony stúdió mesélte el a Hálószövő kalandjait. A széles mozilátogató közönség szemében addig szinte totálisan ismeretlen Tom Hollandot 2000 jelentkezőből választotta ki Sarah Finn: nem kevesebb, mint hat meghallgatásra hívatta be, hogy kiderüljön, Holland tényleg jól el tudja-e játszani Robert Downey Jr.-ral a Vasember és Pókember közti pótapa és fia kapcsolatot. El tudta, és ezek a castingok olyan jól sikerültek, hogy a két színész a való életben is összecimborált egymással.