Sokkal több űrlény főhőse lett volna a Zsivány Egyesnek

Érdekességek az első önálló Csillagok háborúja-filmről, avagy hogyan csináltak a Star Wars-rajongók Star Wars-filmet a Star Wars-rajongóknak. Bluray-kritika.

Nemrég végre én is kezembe vehettem a Zsivány Egyes duplalemezes bluray kiadását, ami a Disney tavalyi sikerfilmje mellett egy rakás forgatási érdekességet is bemutat. Magát a filmet tavaly már alaposan kiveséztük itt a Porton egy duplakritikában, és mivel nekem összességében most is ugyanúgy bejött, mint elsőre, nemigen tudok mást írni most sem, mint akkor.

Végre láttunk egy jó Star Wars-előzményfilmet,

ami mentes a második Csillagok háborúja-trilógia gyerekes blődségeitől. A franchise a Zsivány Egyessel mindenképpen felnőtt, mert úgy is tovább tudta vinni a George Lucas-i örökséget, hogy kidobta az ősi mítoszokból átvett, népnevelő mesedramaturgiát, ahol a nagyon jók mindig győzedelmeskednek a nagyon gonoszok felett. A '77-es Star Wars közvetlen előjátékaként tálalt Zsivány Egyesnek pont az az egyik nagy pozitívuma, hogy nincs benne fekete meg fehér oldal, csak vérrel beborított szürke.

Kép: Pro Video Film / Kaszás Tamás (Port.hu)

 

Jó, jó, de milyen plusz infók derülnek ki az extrákból? Milyenek a kivágott jelenetek és az alternatív befejezés?

A kiadvány egyetlen hiányossága, hogy nincsenek ott az extrák közt a kivágott jelenetek és az alternatív befejezések. Ami persze valahol érthető, hiszen ezeket már láthattuk korábban a trailerekben. Az újraforgatás után ugyanis több olyan jelenet is kikerült a filmből, ami az előzetesekben még ott volt. Ilyen például az a rész, amikor Jyn Erso farkasszemet néz egy Tie Fighterrel, vagy amikor a Halálcsillag terveit tartalmazó, nagy adatlemezzel rohangál a dzsungelben. Ezekről egyébként egy seregnyi cikk és videó is készült már az elmúlt fél évben, úgyhogy akiket tényleg érdekeltek a változtatások, valószínűleg már utánanéztek a rajongói oldalakon.

Hiányoltam a speciális effektesekről szóló, bővebb videókat is, mert nagyon érdekelt volna, milyen arányban használta a film a praktikus trükköket és a CGI-t. A Star Wars-franchise ugyanis mindig arról volt híres, hogy az ütött-kopott űrhajók és gányolt fegyverek többségét anno tényleg megcsinálták a szemétkupacokban guberáló stábtagok (Luke fénykardja például egy Graflex fényképező vakutartója volt). Ez bizonyára azért maradt le a bónuszlemezről, mert hagyni kellett valami ínyencséget a hardcore rajongóknak szánt, exkluzív, ötlemezes verzióba is: ebben többek között pont az idegen lények megalkotásáról van egy kisfilm, Inside the Creature Shop címmel.

Star Wars-rajongók forgattak Star Warst a Star Wars-rajongóknak

Az apró hiányosságokért szerencsére bőven kárpótol mindenkit a bónuszlemez egyórás werkfilmje, ami 10 fejezetre bontva pont úgy mutatja be a Zsivány Egyes keletkezéstörténetét, mintha csak a tévében néznénk róla egy dokut, idegesítő reklámok nélkül.

Gareth Edwards rendezőről például nem sokat tudtam eddig. A kisfilmje alapján viszont egy igazi Star Wars-geeket ismerhettem meg, aki még ma is csak egy nagyra nőtt gyerek, és aki a 30. születésnapján bejárta a '77-es Star Wars eredeti, tunéziai forgatási helyszíneit. Nagyon szimpatikus volt0, ahogy a forgatásról mesélt: néha nem is igazán tudta, hogy most tulajdonképpen 12 évesen játszik-e a Star Wars-figuráival a régi házuk udvarán, vagy a világ négy különböző szegletében dirigál egy rakás rohamosztagost.

Az szinte minden stábtagra jellemző, hogy ők már egy olyan világba születtek, ahol a Csillagok háborúja a popkultúra megkerülhetetlen része. A Cassiant alakító Diego Luna például kiskölyökként látta a Star Warst, ami után az idősebb testvérei még évekkel később is házibarkács Darth Vader-jelmezben ijesztgették.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

A nagydarab felkelő harcost alakító  nem nagyon értette a neki elküldött angol forgatókönyvet. A Star Wars-rajongó fia fordította le neki, és győzködte, hogy vállalja be a szerepet. A Zsivány Egyes másik ázsiai sztárja, Donnie Yen is nagyon sokat agyalt azon, hogy elmenjen-e egy féléves forgatásra a világ túlsó felére, távol a családjától. Őt is a gyerekei beszélték rá, hogy persze, menjen, végre egyszer vagány lesz egy filmben. A karaktere ráadásul eredetileg csak egy egyszerű harcos szerzetes volt, azt, hogy vak legyen, a színész javasolta a rendezőnek.

Több űrlény lett volna a felkelő kommandóban

Az mindenképp jófejség volt a Lucasfilm részéről, hogy ennyi beleszólást engedett a filmbe jóformán minden egyes stábtag számára. Maga az alapötlet, a Halálcsillag terveinek ellopása sem egy írótól vagy producertől jött, hanem az Industrial Light & Magic veteránjától, a vezető látványtervező John Knolltól. Aki egyébként úgy került a Lucasfilm trükkrészlegéhez, hogy 1977-ben, 15 évesen betelefonált a központi számukra: lelkes modellépítő sci-fi rajongóként bemehet-e szétnézni hozzájuk? Bemehetett, sőt, annyira jól érezte magát a sok TIE Figter és X-Wing között, hogy 1986-tól már ő kezelte a makettek között guruló távirányítású kamerákat!

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

Az extrákból kiderül az is, hogy Knoll concept artos kollégája, Doug Chiang meg sem várta, hogy a Lucasfilm elnökasszonya, Kathleen Kennedy áldását adja a Zsivány Egyes sztorivázlatára. Már azelőtt elkezdett rajzolni a csapatával, hogy egyáltalán lett volna hivatalos forgatókönyvírója és rendezője a filmnek. Így a legelső vázlatokon még két idegen lény is volt a felkelők csapatában (egy nagydarab melák, meg egy fürge kicsi), a robot pedig egy feketére mázolt protokolldroid volt.

K-2SO is van annyira vicces, mint C-3PO? Krennic is olyan emlékezetes főgonosz lesz, mint Tarkin vagy Vader?

Szinte minden stábtag megemlíti, mennyire felemelő, ugyanakkor mennyire nehéz volt a régi filmek árnyékában dolgozni. Egy előzményfilm nem térhet el drasztikusan az időben utána következőtől, viszont ha nagyon sok az utalás a régi trlógiára, akkor a fanok rögtön azzal jönnek, hogy ez csak a Lucasfilm és a Disney újabb rókabőrlehúzása az újabb dollármilliók reményében. De ha meg sok az újítás, akkor könnyen azt mondhatják a rajongók, hogy ez már nem is igazi Csillagok háborúja, hanem csak valami lélektelen lézerpisztolyos akciózás.

A dizájnerek az ilyen dilemmákat többnyire úgy oldották fel, hogy megnézték inspirációnak Ralph McQuarrie legendás Star Wars-képeit és fel nem használt vázlatrajzait. Így lett K2SO-ból pipaszárlábú droid, a rohamosztagos páncél elvékonyított, szögletesebb verziójából a Death Trooperek vértje. Vagyis a Zsivány Egyes egyszerre tudott újító és hagyományőrző Star Wars-film lenni.

Kép: Pro Video Film / Kaszás Tamás (Port.hu)

 

Bónuszként egy olyan videó is felkerült a lemezre, ami igazi ínyencfalat, még azoknak a fekete öves fanoknak is, akik kívülről fújják a Wookiepediát. Tudtátok például, hogy van egy kopasz űrlény a filmben, akit azért hívnak Mennis Durennek, mert ezzel akartak tisztelegni az alkotók az ILM legendás trükkmestere, az Oscar-díjas Dennis Muren előtt?

Egyetlen kisfilmnél éreztem csak azt, hogy nem érdekességeket és kulisszatitkokat, hanem a stáb görcsös önmegnyugtatását látom arról, hogy nem végeztek rossz munkát. Ez pedig a CGI Tarkin és a CGI Leia elkészítése – sajnos ezek a műanyag karakterek nagyon leesnek a vászonról és a plazmatévéről, főleg amikor hús-vér színész is van a jeleneteikben. Ettől persze még jó a film, és a fémtokos bluray kiadás is szépen fog mutatni a gyűjtők polcán.

Ítélet: 7/10