10 érdekesség a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?-ról

1995. április 7-én mutatták be az amerikai mozik Will Smith egyik első sikerfilmjét, az akciópápa, Michael Bay rendezésében. Fogadjunk, hogy tudunk róla újdonságot mondani!

1. Michael Bay rendezőnek nagyon nem tetszett a Bad Boys forgatókönyve (keresetlen őszinteséggel „egy rakás sz*r”-nak nevezte), de nem kapott a stúdiótól plusz pénzt az átíratására, ezért arra biztatta a két főszereplőt, Will Smith-t és Martin Lawrence-t, hogy minél többet improvizáljanak.

2. A két főszerepet eredetileg Eddie Murphynek és Wesley Snipesnak szánták (minden bizonnyal Murphy lett volna Marcus Burnett, Snipes pedig Mike Lowrey), de Lowrey karakterére felmerült Laurence Fishburne és az Amerikába jöttemből ismert Arsenio Hall neve is. Hall később élete legnagyobb hibájának nevezte, hogy elutasította a felkérést. De addigra Michael Baynek amúgy is új kedvence volt: miután látott egy epizódot a Kaliforniába jöttem című sitcomból, ragaszkodott Will Smith-hez.

3. A nyitó jelenetet (amiben két fegyveres fickó tartóztatja fel Mike-ot és Marcust, hogy elrabolják Mike drága kocsiját) hetekkel a forgatás után vették fel egy másik helyszínen, Los Angelesben, mert sem a Columbia Pictures stúdió, sem Michael Bay nem volt elégedett az eredeti nyitánnyal, és egy ütősebbet akartak.

4. A szóban forgó képsort egyébként a rendező az édesanyjának, Harrietnek is megmutatta, miután elkészült, és az asszony aggodalmát fejezte ki a figurák trágár nyelvhasználata miatt. Hogy boldoggá tegye az anyukáját, Bay némi újravágással visszavett egy kicsit a csúnya nyelvezetből.

5. A film csúcspontját jelentő akciójelenet forgatására a stúdió nem volt hajlandó pénzt adni, ezért Michael Bay lemondott 25 ezer dollárról a gázsijából, hogy megcsinálhassa.

6. A Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? volt Michael Bay nagyjátékfilmes debütálása. De az alkotó már akkor sikeres direktornak számított, mivel rengeteg reklámfilmet és videoklipet rendezett. A fent említett 25 ezer dolláros felajánláson túl például ő adta kölcsön a produkciónak azt a Porschét is, amit a már szintén emlegetett nyitó jelenetben láthatunk.

7. A Julie Mottot alakító Téa Leonit az egyik jelenet felvételekor véletlenül kiütötte Martin Lawrence dublőre. „Egy ponton a forgatáson kórházban kötöttem ki. Egy AK-47-es volt az állkapcsom alatt, azzal találtak el.

Nem a megfelelő jelzésen álltam, amikor a kaszkadőr meglendítette, szóval a lábaimmal a fejem fölött, háton landoltam.

Ezután nem sok mindenre emlékszem, de Michael Bay nagyon kiakadt” – mesélte a színésznő a rémes esetről.

8. Michael Bay annyira szerelembe esett a forgatás helyszínéül szolgáló várossal, Miamival, hogy több ingatlanba is befektetett a környéken. Később pedig a Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk és a Pain & Gain című filmeket is itt forgatta.

9. Abban a jelenetben, amikor egy nagy lövöldözés után Mike gyalogszerrel kezdi el üldözni a rosszfiúkat, Michael Bay azt akarta, hogy Will Smith félmeztelen legyen. A színész nem ment bele: annyi engedményre volt hajlandó, hogy kigombolt ingben játszotta végig a szekvenciát.

10. Az egyik kaszkadőrmutatvány, amit a főgonosz autójával, egy Shelby Cobra 427-essel forgattak (kihajtottak a kocsival egy repülőgép hátuljából), olyan balul sült el, hogy a jármű ripityára tört. Az ezt követő jelenetekben emiatt kizárólag közeli felvételeket mutattak a Cobráról, hogy csak a részletei látszódjanak, egészen addig, amíg nem kerítettek egy helyettesítő autót.


(via IMDb)