Úgy lesz Cannes-i Filmfesztivál, hogy nem is lesz Cannes-i Filmfesztivál

Habár a koronavírus miatt idén fizikailag nem lesz megtartva a neves esemény, hamarosan bejelentik, mely filmek kapják meg a fesztivál ún. ajánlását. Már tippek is vannak.

Az idei, 73. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 12. és május 23. között tervezték megtartani, ám a koronavírus közbeszólt, és míg először csak júniusra akarták halasztani a rangos eseményt, időközben az a döntés született, hogy 2020-ra inkább teljesen eltörlik. Pontosabban nem teljesen, mert annak ellenére, hogy fizikailag nem tartanak fesztivált, június 3-án a szervezők bejelentenek egy durván ötven címből álló listát: azoknak az alkotásoknak a felsorolását, amelyek benne lettek volna az idei cannes-i versenyben (vagy más szekcióban), ennek hiányában viszont megkapnak egy ún. Cannes 2020 címkét.

Habár a bejelentésig egy pár nap még hátravan, a Variety már több címet is tudni vél a listáról. A cannes-i ajánlást megkapja szerintük Wes Anderson sztárokkal telezsúfolt legújabb műve, a The French Dispatch – annál is inkább, mert ez lett volna az idei fesztivál nyitófilmje. A Születésnap és A vadászat rendezőjeként ismert dán Thomas Vinterberg Another Round (Druk) című filmje is ott lesz a listán a Variety szerint, ahogy a japán Naomi Kawase (A naplemente ragyogása, Látomás) True Mothers (Asa ga Kuru) című alkotása úgyszintén.

Esélyesnek tippelik még a francia François Ozont az Été 85-kal, a thai Apichatpong Weerasethakult (Boonme bácsi, aki aki képes visszaemlékezni korábbi életeire) a Memoriával és Sofia Coppolát az On The Rocksszal. Ez a címkézés a kívülállók szemében talán feleslegesnek tűnhet, de – ahogy azt Bong Joon-ho Élősködőkjének tavalyi példája bizonyítja – a művészfilmes szcénában nagyon sokat számít a cannes-i szereplés, ami könnyedén elindíthat egy-egy alkotást a világsiker útján. Ezenkívül az időzítés szempontjából is előnyösebb, ha egy cannes-i ajánlással kezdődik egy film karrierje, mintha mindegyik alkotással megvárnák a jövő évi Sundance-t, Berlint vagy más „A” minősítésű seregszemlét.

A fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux és válogatóbizottsága által kiadott ajánlás mellett oly módon is igyekeznek majd egyengetni a művek pályáját, hogy

amint megnyitnak a mozik Franciaországban, speciális vetítéseket tartanak belőlük. Ezenkívül majd valamikor az ősszel megpróbálják szervezett vetítésekkel elérni azokat a célcsoportokat is (szakújságírókat és potenciális vásárlókat, helyi forgalmazókat), akiknek a szava sokat számít

egy-egy film sikersztorijában. A felsoroltakkal szemben viszont pár neves filmes (Nanni Moretti, Maiwenn) megvárja a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált, amit a jelenlegi tervek szerint minden további nélkül megrendeznek szeptember 2. és 12. között, páran pedig (Leos Carax, Paul Verhoeven) inkább kivárják a 2021-es cannes-i mustrát.


(via Variety)