Újra levetítik Cannes-ban Fábri Zoltán Körhintáját

1956-ban debütált a film a neves fesztiválon, Truffaut Törőcsik Marinak adta volna a legjobb színésznő díját.

61 évvel a cannes-i premiert követően ismét levetítik Fábri Zoltán Körhintáját Cannes-ban, a Cannes Classics program keretében – adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az idei lesz a harmadik olyan alkalom, hogy magyar alkotás gazdagítja a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot (korábban Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei felújított és digitalizált változatait mutatták be a fesztiválon). A Körhinta mostani verzióját az eredeti kameranegatívból és két további filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai a közelmúltban. A Filmlabor szakemberei így a technikailag legjobb változatot szkennelhették be 4K felbontásban. A korszerű digitális restaurálás során javították a súlyos sérüléseket és visszaállították a film eredeti fényvilágát is.

A május 17-én kezdődő 70. cannes-i filmfesztivál szervezői a Filmalap kezdeményezésére tűzik most műsorra Fábri Zoltán 1955-ben Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott Körhintáját. 1956-ban ugyanitt François Truffaut még a Cahiers du Cinema filmkritikusaként Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját a fesztiválról írt beszámolója szerint.