Unortodox magyar címet kapott a Star Wars 8

A külföldi plakátokról egyértelműen kiderül: nem egy, hanem több utolsó Jedi lesz a filmben. Mi mégis ragaszkodunk a rossz változathoz.

2017 úgy tűnik, tényleg a lázadás éve lesz Magyarországon, legalábbis Star Wars-fronton biztosan, mivel úgy tűnik, unortodox módon szembe megyünk a fél világ címadásával. Az idei Csillagok háborúja film, a The Last Jedi külföldi plakátjai ugyanis végleg eldöntötték a rajongókat hónapok óta foglalkoztató kérdést, vagyis hogy hány darab Jedit is jelent a címbéli Jedi, aminek az amerikai angolban az egyes száma is Jedi és a többes száma is Jedi:

nem egy, hanem minimum két utolsó Jedi lesz a Star Wars 8-ban!

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

Íme az árulkodó külföldi plakátok, amelyeken konkrétan az szerepel az adott ország nyelvén, hogy Az utolsó Jedik:

  • németülDie letzten Jedi (Az utolsó kereszteslovag ugye náluk Indiana Jones und der letzte Kreuzzug címen futott, nem kell nyelvzseninek lenni a többes szám felismeréséhez)
  • olaszul: Gli ultimi Jedi (itt az Indy 3 Indiana Jones e l'ultima crociata címen futott)
  • franciául: Les dernirs Jedi (itt az Indy 3 Indiana Jones et la dernière croisade volt)
  • spanyolul: Los últimos Jedi (itt az Indy 3 Indiana Jones y la última cruzada volt)

Ez tehát azt jelenti, hogy a Star Wars 7 ferde betűs intrójában az utolsó Jediként emlegetett Luke mellett a fénykardleckéket vevő Rey is az utolsó Jedik egyike lesz, és talán a szakállas Luke a korábbi tippekkel ellentétben ebben a részben még nem hal meg (vagy csak a történet közepe táján, mint Ben Kenobi az 1977-es Csillagok háborújában). Sajnos a teljes igazságot majd csak december 14-én fogjuk megtudni.

Itthon azonban minden jel arra mutat, hogy a filmet az európai trendtől eltérően Az utolsó Jedi címmel vetíti a Disney-filmek magyar forgalmazója, a Fórum Hungary. Ez már csak azért is érdekes döntés, mivel a Revenge of the Sith/A Sith-ek bosszúja címpárnál még szemlátomást semmi gond nem volt abból, hogy nálunk a Sith szó kapott egy spoileres többes számot.