Végre! Star Wars-gibbonfajt fedeztek fel

Ezzel teljesítjük napi Star Wars-kvótát: filmrajongó tudósok arra jutottak, hogy az Észak-Nyugat Kínában, az esőerdőkben élő gibbonok egy külön főemlősfajt alkotnak, melyet Skywalkernek neveztek el.

Már régebb óta folynak vizsgálatok, de most egy új kutatás eredményei alapján a tudósok teljesen biztosak abban, hogy az észak-nyugat kínai esőerdőkben élő gibbonok külön fajt képviselnek - írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy nevet is kell nekik adni.

A képen egy hulok látható (wikipédia)

A keresztségben Skywalker nevet kapták a gibbonfélék családjába, a hulokok nemébe tartozó egyedek – részben azért, mert rendszertani nevük kínai jelentése „az ég mozgása”, részben pedig azért, mert a kutatók nagy Star Wars-rajongók.

A hulok gibbonok Bangladesben, Indiában, Kínában és Mianmarban élnek, idejük nagy részét a fák tetején töltik, fehér szemöldökükről könnyen fel lehet ismerni őket. A tudósoknak is ez szúrt szemet: az általuk Kína Yunnan tartományában megfigyelt egyedek kis mértékben eltértek a hulok gibbonoktól. Más hangokat adtak ki, amikor egymással kommunikáltak, és területük megjelölésében is különbségeket találtak. Ezért a kutatók teljes fizikai és genetikai vizsgálatokat végeztek, melyek megerősítették sejtésüket: a megfigyelt egyedek egy külön főemlősfajt alkotnak.