Weinstein ellen nem indul eljárás Ashley Judd vádjai alapján

Egy Los Angeles-i bíróság elutasította a színésznő keresetét, amelyben szexuális zaklatással vádolja a producert, és azt is állítja: tönkre tette a karrierjét, miután visszautasította a közeledését.

Miközben New Yorkban több eljárás is folyik Harvey Weinstein, a szexragadozó, sorozaterőszakoló producer ellen, Los Angelesben nem lesz per. A bíróság ugyanis nem adott helyt Ashley Judd vádjainak, aki szerint a férfi 1998-ban rágalomhadjáratot indított ellene, miután nem volt hajlandó lefeküdni vele a karrierje előmozdítása érdekében.

Harvey Weinstein. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images

 

A 2018 áprilisában beadott kereset szerint Weinstein a visszautasítást követően szisztematikusan rombolta a színésznő reputációját: ennek keretében Peter Jackson rendezőt például lebeszélte róla, hogy szerepeltesse a készülő A Gyűrűk Ura-trilógiában. Judd egyébként 2017 októberében az első nők egyike volt, akik nyilvánosan beszéltek arról, hogy a producer zaklatta őket.

Az ügyben döntő bíró határozata szerint nem lehet megállapítani, hogy Weinstein zaklatta-e Juddot, így a férfi ettől a vádtól megmenekült – de a jogász hozzátette, hogy a rágalomhadjárat miatt jó hírnevének megsértésére hivatkozva a színésznő még mindig elindíthat egy eljárást a producer ellen. Ashley Judd ügyvédjének nyilatkozata alapján vélhetően így is tesznek majd.

Ashley Judd. Forrás: Jeff Kravitz / FilmMagic / Getty Images

 

Harvey Weinstein pedig most ugyan „megmenekült”, de májusban egy öt vádpontból álló tárgyalás vár rá New Yorkban: többek közt nemi erőszak miatt kell felelnie a két nőt érintő ügyben. De ez a két eset csak csepp a tengerben, hiszen a kegyvesztett filmest a közelmúltban összesen több mint hetven nő vádolta meg a szexuális visszaélés valamilyen formájával.


(via The Guardian)