A Kempinski gyűjteménye Tihanyban

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására: így alakította ki saját, több száz darabot számláló kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét.

A Hotel 2017. szeptemberében a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve, A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel 2017. szeptember 15 – november 12.  között ebből a kollekcióból mutat be egy válogatást a KOGART tihanyi galériájában.

 A Corvinus Gyűjtemény kialakításának kezdete a szálloda 1992-es megépítésével esik egybe, és fejlesztése párhuzamosan zajlik a szálloda belsőépítészeti átalakulásával. Magyarország első ötcsillagos luxusszállodájában ez eddig ismeretlen színvonalon és igényességgel valósult meg. A színvonal tettenérhető mind a választott anyagok minőségében, mind pedig a harmonikus részletekben, többek között a műtárgyak felhasználásában. A gyűjtemény keletkezése idején ez a szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben.

 A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív. A 90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja.

Czigány Dezső (1883-1937): Provence-i táj

 

Gerzson Pál (1931-2008):Tavaszi kép

 

Kádár Béla (1877-1956):Falusi utca lovaskocsival

 

Kádár Béla (1877-1956): Kék táj

 

Márffy Ödön(1878-1959): Cirkusz

További információ a kiállításról: www.kogart.hu