Csupán 3 napig Budapesten - világhírű ritkaságok a Bélyegmúzeumban

A magyar bélyegkibocsátás 150. évfordulója alkalmából az első magyar bélyeg világhírű különlegességei Budapestre érkeznek. A Bélyegmúzeum jubileumi kiállításának részeként 3 napig lesznek megtekinthetők komoly biztonsági óvintézkedések mellett.

A jubileum tiszteletére készülő időszaki bélyegkiállítás fő attrakciója az 1867-es Könyvnyomatos bélyegsor piros 3 krajcáros számtévnyomata, amelynek eredetileg zöldnek kellett volna lennie. Az ötkrajcáros piros színében tévedésből nyomtatott 3 krajcárosok néhány példánya kikerült a forgalomba. Hat darabot ismer e ritkaságból a filatéliai szakirodalom, melyek közül két példány maradt fenn levélen, további 4 önállóan vagy levéldarabon. Ezek közül az egyik Kőbánya bélyegzésű levél, valamint a Nagybecskerek és Bruckenau bélyegzésű példányok lesz megcsodálhatók 2017. június 1-3 között a Bélyegmúzeumban.

A Kőbánya-levél

A Bécsből Budapestre költözött Pfeiffer család levelezését 1938-ban vásárolta meg teljes egészében egy magyar bélyeggyűjtő, Gál László, aki a két, tévnyomattal bérmentesített, Kőbánya bélyegzésű levelet az iratok közt megtalálta. Az 1867. augusztus 25-i bélyegzővel ellátott példányt Dr. Pákozdy Károly 1943-ban 20.000 pengőért vásárolta meg.

Ezt a levelet 1997-ben egy budapesti árverésen 38 millió (jutalékokkal 42 millió) forintért magyar állami befektetők – a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank – vásárolta meg, aminek köszönhetően a ritkaság Magyarországon maradhatott, s melyet jelenleg is a budapesti Bélyegmúzeum őriz.

A másik Kőbánya-levélért, 2005-ben egy svájci árverésen, mai árfolyamon mintegy 130 millió forintnak megfelelő svájci frankot fizettek, így a kiállításban megtekinthető példány értékét is megközelítőleg ennyire lehet becsülni jelenleg.

A négy szóló bélyegből egy darab magyar bélyeggyűjtő tulajdonában van, a másik három külföldre vándorolt, melyekből két példány lesz megtekinthető a 3 nap alatt.

A jubileumi kiállítás ezt követően október 8-ig lesz látogatható a két hazai ritkasággal és a Bélyegmúzeum egyéb magyar vonatkozású filatéliai különlegességeivel.

Bélyegmúzeum
1074 Hársfa u. 47.
www.belyegmuzeum.hu
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óráig, hétfőn zárva.