Hetek óta ezt a sorozatot nézik a legtöbben a Netflixen

A tigrises-bérgyilkosos Tiger King megdöntötte a streamelős óriáscég leghosszabb időn át legtöbbek által nézett műsorának rekordját.

A bűnügyi dokuszéria hét része március 20-án került fel a Netflixre, és 15 napon át volt folyamatosan a streamelős szolgáltatás legnézettebb tartalma. Ez az időszak több mint kétszer olyan hosszú, mint a második helyezést elért The Trials of Gabriel Fernandez esetében (szintén egy dokumentumfilm-sorozat, itt írtunk róla korábban), aminek annak idején csak hat napig sikerült a legnézettebbnek maradnia.

A teljes címén Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (kevésbé ismert magyar címén Tigrisvilág) amerikai nagymacskatartókról szól, akik részint házikedvencként tartanak tigriseket, részint tenyésztők, akik vadasparkokban mutogatják őket, és halálos ellenségeskedés tör ki közöttük. A sorozatról – amiről bemutatása óta folyamatosan beszél a fél világ – mi is írtunk kritikát, ami itt olvasható.

Ilyen hatalmas siker láttán nem csoda, hogy máris készül a folytatás: az Investigating the Strange World of Joe Exoticban Carole Baskin férjének 21 évvel ezelőtt történt eltűnése ügyében nyomoznak majd. Baskin a Tiger King legbizarrabb állattartójának, Joe Exoticnak az ősellensége, aki Exotic állítása szerint megölte a férjét. Egy komolyabb dokumentumfilmes, Louis Theroux szerint (aki 2011-ben a BBC számára készített anyagot Exotickal és körével America’s Most Dangerous Pets címmel) minderre vajmi kevés az esély.

A népszerűség ellenére mások is vádolták már szenzációhajhászással a Tiger King készítőit (Rebecca Chaiklint és Eric Goode-ot), a trash televíziózás legrosszabbjának bélyegezve az alkotást. A műsor egyik szereplője, Jeff Lowe (Exotic üzlettársa) szerint egyébként már a jövő héten érkezik egy újabb epizód a show-ból, amiben a főbb szereplők összefoglalják, mi minden történt velük azóta.

Forrás: Netflix

 

A kritikusok mellett pedig a biológusok is elmarasztalják a Tiger Kinget. John Goodrich, a világ egyik legnevesebb nagymacskaszakértője azt nyilatkozta, ez a legszörnyűbb sorozat, amit valaha látott. Legnagyobb bűne, hogy a bizarr figurák középpontba helyezésével eltereli a figyelmet a tigrisekről, és a Joe Exotic által elkövetett bűnök közül is kizárólag a tervezett bérgyilkosságra koncentrál, holott a férfi több alkalommal megszegte a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt: állatkertje hátsó részében öt tigris csontjait fedezték fel, akiket ő maga lőtt agyon és temetett oda.

További súlyos hiba Goodrich szerint, hogy Caroline Baskint afféle tigrisrezervátum-üzemeltetőnek, azaz az állatok megmentőjének tüntetik fel, holott ő is csak az anyagi haszonszerzés miatt foglalkozik a nagymacskákkal.

„Az egyedüli helyek ugyanis, amelyek alkalmasak tigrisek fogságban tartására, az akkreditált állatkertek. De a nézők nem ezt tanulják a Tiger Kingből”

– nyilatkozta a tudós.

(via NME, IndieWire)