Nagyobb levegőt kell venni – Dolák-Saly Róbert önálló estje a Hatszín Teátrumban

Anti bácsi, Leopold, Naftalin Ernő és a többiek, egy emberként a színpadon. Fergeteg.

„Mama, én olyan lóarcú leszek, mint te? – faggatja az elkeseredett gyerek a lóarcú anyját. – Dehogy leszel, már az is vagy. Kérsz abrakot? – takarmányozza édesanyja a rémült gyereket.” Ahogy a régi görögök is mondták, ki ne emlékezne a magyar abszurd legszerethetőbb figurájára, aki minden helyzetből csak a legjobbakat mondhatja el magáról? De komolyra fordítva. Dolák-Saly Róbert (DSR), aki több mint 40 éve szerepel különböző színpadokon, most – amolyan összegzés szerűen – a Hatszín Teátrumban Őrültek haza! címmel összegzi mindazt, amit feltétlenül összegezni szeretne. Lesz Anti bácsi, Naftalin Ernő, Leopold és esetenként Boborján, de főleg Dolák-Saly.

„Ami pedig a szóló megnyilvánulásaimat illeti, azok teljesen más hozzáállást kívánnak tőlem: nagyobb levegőt kell vennem fellépés előtt, hiszen nem lehet kényelmesen hátra dőlve pihenni a backstage-ben, miközben a kollégák dolgoznak a színpadon, hanem végig kell vinni az egészet az utolsó meghajlásig” – mondta nemrég egy interjúban, és tényleg. Az idén 64 éves DSR még mindig a tőle megszokott hatalmas lendülettel szórakoztat, és miközben egyedül áll a színpadon, egy pillanatig nem érezzük kevésnek. Főleg azért nem, mert ezúttal is egyetlen célja van: a nevettetés. Persze nem minden áron, de lényegileg. Ízléssel, közhelyek nélkül, eredeti módon, ahogy csak ő tudja. Kerüli a közhelyeket és az erőszakos önkifejezést. Ahogy mondani szokta neki mindig a saját személyisége az alapanyag, de még sosem állt neki úgy megírni egy humoros jelenetet vagy dalt, hogy azzal majd önkifejezze magát. Abból nem lesz ugyanis vicces előadás. Míg ebből lett.

DSR nem politizál, legalábbis a színpadon semmiképpen. A hülyeségről mint általános emberi tulajdonságról beszél, és nem érdekli, hogy „akkor éppen ki a hülye”.
És hogy Leopold, a vetítős ember örökbecsű szavaival éljünk. „Fellépés, igen! Szerepelés a színpadon! Audiovizuális vetítéskavalkád! Mindenki érdeklődjön!” (Már csak azért is, mert az első két előadásra már szinte minden jegy elkelt.)
Jegyvásárlás