10 érdekesség, amitől újra akarod nézni a Keresztapa 2-t

Al Pacino sok fejfájást okozott Coppolának, de még egy igazi gengszter is telefonált, hogy miért nem vették szerethetőbbre a figuráját. Szombat este újra játssza a maffiafilmek keresztapját a tévé.

1. Bár minden idők egyik legnagyobb filmjeként tartják számon, a Keresztapa első részének forgatása elég viszontagságos volt, különösen a rendező, Francis Ford Coppola számára. A stúdió állandóan a nyakára járt, és többször megpróbálták leváltani arra hivatkozva, hogy csúszik, túlköltekezik és hibákat vét. Ehhez képest a rendező idő előtt befejezte a filmet, és kevesebbet költött a tervezettnél. Miután a forgatás így megviselte, a második rész rendezését el sem akarta vállalni. Ki is választotta Martin Scorsese-t rendezőnek, a producerek viszont erről hallani sem akartak. Így mégis Coppola vállalta el a feladatot.

 

2. Hogy kibékítsék Coppolát, a filmstúdió egy Merzedes-Benz limuzint ajándékozott neki. Coppola emellett több feltételt szabott. Csak úgy vállalta a második részt, ha megcsinálhatja a Magánbeszélgetés című lehallgatós krimit, aminek ő írta a forgatókönyvét, plusz ő írhatja A nagy Gatsby forgatókönyvét, és rendezhet egyet a San Francisco-i operának még mielőtt belekezdene a munkába.

 

3. A Keresztapa második része előzményfilm, amiben Robert De Niro vette át a fiatal Vito Corleone szerepét. Coppola eredetileg azt tervezte, hogy Marlon Brando alakítja a fiatal Vitót is, meg volt róla győződve, hogy ezt is el tudja játszani. Aztán ahogy írta a forgatókönyvet, eszébe jutott, mekkorát alakított Robert De Niro a Keresztapa meghallgatásán, és neki adta a szerepet anélkül, hogy egyáltalán felajánlotta volna Brandónak.

 

 

4. Ettől függetlenül Brando is szerepelt volna egy rövid jelenetben a film végén, de mivel ő is meg volt sértődve a filmet gyártó stúdióra, nem jelent meg az adott forgatási napon. Coppolának rögtönöznie kellett, így az utolsó pillanatban kiírta Vitót a jelenetből, amit másnap le is forgattak.

 

5. Robert De Niro négy hónapig tanulta a szicíliai olaszt, hogy hiteles legyen az alakítása, miután a filmben majdnem végig olaszul beszél. Ebből három hónapot Szicíliában töltött, hogy még jobban magába szívja a nyelv karakterét.

 

6. Amikor a filmben a kis Vito megérkezik Ellis Island-re, ahová akkoriban a bevándorlók nagy része befutott, megjelölik a zakóját egy X-szel. Abban az időben ugyanis úgy zajlott a bevándorlók ellenőrzése, hogy egy rövid szemrevételezés után megjelölték a beteg embereket. Az X a mentális betegség gyanúját jelentette.

 

 

7. Al Pacino nem kevés fejfájást okozott Coppolának, a színész hatalmas fizetést követelt, és a forgatókönyvet is átíratta. Még a forgatás előtt megüzente az ügyvédeivel, hogy nem elégedett a forgatókönyvvel, ezért ha nem írja át a rendező, rá ne számítsanak, meg sem jelenik a forgatáson. Coppola ezért aznap egész éjjel a könyv átírásán dolgozott. Később állandóan panaszkodott, hogy milyen lassú Coppola, fennhangon kiabálta, hogy bezzeg a Serpicót 19 nap alatt leforgatták, és azzal fenyegetőzött, hogy kilép. Később azt mondta Coppolának, hogy végülis tetszett neki a forgatókönyv, de tudta, hogy lehetne még jobb.

 

 

8. A filmben szerepel Lee Strasberg, a modern amerikai színjátszás atyja, aki olyan színészeket tanított Sztanyiszlavszkij továbbfejlesztett módszerére, mint James Dean, Elia Kazan, Marilyn Monroe és Al Pacino. Az akkor 73 éves Strasberg akkorra már visszavonult a filmezéstől, csak Al Pacino közbenjárására vállalta el a szerepet. Francis Ford Coppola apja, Carmine Coppola egy negyvenöt perces megbeszélésen győzte meg végleg, hogy vegyen részt a forgatáson. Később a forgatás idején megbetegedett Strasberg, de nem halasztották el a felvételeket. Ehelyett Coppola átírta a karakterét, és Hyman Roth-ból betegeskedő öregembert csinált, aki kigombolt pizsamában oktatja ki az új generációt.

 

 

9. Hyman Roth karakterét egy létező gengszter, Meyer Lansky inspirálta, aki a film bemutatója idején Miamiban élt. Állítólag felhívta Strasberget, és számonkérte rajta, hogy miért nem faragtak belőle szerethetőbb figurát. “Mégiscsak nagypapa vagyok” - mondta.

 

10. Vito Corleone a Moshulu nevű hajón érkezik New Yorkba. A hajó most Philadelphiában áll egy kikötőben, és elegáns étteremként működik, ahová jól szituált fiatalok és kedves nagymamák járnak enni-inni.

 

View this post on Instagram

A post shared by Moshulu (@moshuluphilly) on

 

Forrás: IMDb