13 kínzó kérdés, ami nem hagy nyugodni a sátánista Sabrina vége óta!

Mi lett Sabrina szüleivel? Ki a riverdale-i boszorkányvadász? Jó lenne, ha a Netflix ezekre mind választ adna a 2. évadban!

Tavaly novemberben többször is hírt adtunk a Netflix új Sabrina remake-jéről. Igaz, leginkább amiatt, mert a sátánisták 50 millió dollárra perelték az alkotókat a Baphomet-szobruk engedély nélküli lemásolása miatt. De a Chilling Adventures of Sabrina című sorozat a körülötte kialakult hype nélkül is bőven megér egy-két estét, ha valaki szereti a finom humort, a vérben tocsogós horrort és a középiskolás tinikről szóló romantikus sorozatokat. Én például pont a karácsonyi ünnepek környékén néztem meg a tízrészes első évadot, ami remélem, nem számít szentségtörésnek (végülis ha úgy vesszük, krampusz volt benne).

Az új Sabrina alkotói egészen boszorkányos ügyességgel modernizálták a régi, '90-es évekbeli Sabrina sorozatot. A címszereplő tinilány, Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) és a titokban boszorkánymágiát űző nagynénjei (Miranda Otto, Lucy Davis) köré egy olyan magával ragadóan erős környezetet kanyarítottak, ami valahol félúton van a Stranger Things túlvilági rémek által sanyargatott, álmos kisvárosa és a Harry Potter-filmek sötét titkokkal teli mágusiskolája között. Mivel a Netflix már idén áprilisban bemutatja majd a második évadot, itt a kiváló alkalom, hogy összegezzük az eddig látottakat, és az IMDb valamint a Pop Crush összeállításait követve feltegyünk néhány kínzó kérdést, amelyekre nagyon jó lenne választ kapni a következő 10 részben!

VIGYÁZAT!!! Extrém spoilerveszély!!! Csak saját felelősségre olvass tovább!!!

  1. Milyen évet írunk? A széria fő kreátora, Roberto Aguirre-Sacasa író-producer olyan ügyesen teremtette meg a kisvárosi miliőt, hogy a történet simán játszódhatna a mobiltelefonok és internet előtti korszakban. Greendale városában mindenki rozsdás, régi '50-es évekbeli csotrogányokkal jár, a tévében folyton fekete-fehér rémfilmek mennek, Sabrina jellegzetes, fejpántos hajviselete a '60-as évek divatját idézi, és a moziban is Romero 1968-as horrorklasszikusát, Az élőhalottak éjszakáját vetítik. Ezt az idilli, Amerika aranykorát felidéző életérzést törik meg azok a jelenetek, ahol felbukkan egy-egy laptop vagy okostelefon – vagyis a sorozat a jelenben játszódik.
  2. Mi történt Sabrina szüleivel? A lányt nevelő nénikék, Hilda és Zelda azt mondták Sabrinának, hogy az apja, a híres varázsló és a boszorkánykör előző vezetője Sabrina halandó anyjával együtt repülőgép-szerencsétlenségben vesztették életüket. A három tiniboszi testvér viszont olyasmit susmorgott Sabrinának, hogy a szüleit meggyilkolták – valószínűleg azok, akik nem nézték jó szemmel a Sötét Nagymester reformtörekvéseit, vagy azt, hogy a félvér lánya viszi tovább a patinás Spellman nevet.
  3. Ki kezdte el öldösni a boszorkányokat? Az első évad végére egy kicsit elsikkadt az a nyomozás, amivel kiderülhetett volna, ki végzett Connorral, a boszorkánybélyeget viselő fiúval? Örökbe fogadott gyerekként nem tudta, hogy a vér szerinti szülei mágikus praktikákat űztek, viszont mindig a famulusával, egy gekkóval beszélgetett. A háziőrizetben ülő Ambrose Spellman (a fekete srác, aki az új verzióban „az új Salem” lett, amellett, hogy Sabrinának persze itt is van egy fekete macska famulusa) arra gyanakodott, hogy egy boszorkányvadász bukkant fel a kisvárosukban, de az illető végül nem szedett több áldozatot. Vajon fog a 2. évadban gyilkolni?
  4. Mi történt pontosan Luke-kal? A halott Connor testvéréről is kiderült, hogy varázsló, és elég hamar bekerült a boszorkányközösség legbelsőbb körébe: közvetlenül Faustus Blackwood őfőszentségtelensége mellé (a Sötét Nagymestert Richard Coyle alakítja fergetegesen)!
  5. Dr. Cerberus valójában egy démon? A vámpírjelmezes könyvesbolt-vezető a nagy fináléban szemlátomást összejött Hilda nénivel, aki a boltjában dolgozott kávéskisasszonyként. A csókjuk után viszont mintha hüllőszerűvé változott volna az önelégülten vigyorgó doktor szeme...
  6. Most akkor Sabrina és Nick össze fognak jönni? Az világos, hogy Sabrina az évad végére szakított halandó párjával, Harvey-val. A varázslótanonc Nick viszont folyamatosan csapta a szelet Sabrinának, és sokszor egészen váratlan dolgokat is véghezvitt – mint egy igazi hősszerelmes lovag!
  7. Mi van a Nagymester eltitkolt kislányával? Azt már megtudtuk, hogy Faustus Blackwoodnak balkézről már született egy boszorkány csemetéje, az igéző szépségű Prudence, aki mellé a főpap örökbe fogadott két másik boszorkányt is. Az évad végén Blackwoodnak megszületett a várva várt fiúgyermeke is, akit büszkén körbe is hordozott egy „fiúklubban” – csakhogy a kicsinek volt egy pár perccel korábban született kislány ikertestvére is, akit a bábaasszony Zelda nem mert megmutatni a Főpapnak, inkább Hildával együtt elrejtette a Spellman-kúriában. No de miért? Blackwood képes lett volna megölni a kislányt, csak mert nem a várva várt fiú született előbb?
  8. Mi a Sötét Úr jóslata, amit Ms. Wardwell folyton emleget? Lilith, a Sátán szeretője az évad folyamán hol mézesmázos hangú tanácsokkal, hol hazugságokkal és gyilkosságokkal terelte Sabrinát a boszorkányok ösvényére. De miféle ördögi próféciát emlegetett folyton? Köze van ennek ahhoz, hogy az évad végén a boszorkányképzőben felállított Baphomet-szobor vért könnyezett? Miért pont a félvér Sabrina a Kiválasztott?
  9. Sabrina akkor most gonosz lett?!? Bár 16 évesen a szőke tiniboszorkány sokáig nem akarta beleírni a nevét a Bestia Könyvébe, az események végül odáig fajultak, hogy csak teljes rangú boszorkányként fékezhette meg a kisvárost feldúló tizenhárom banyát. No de ezzel akkor teljes rangú, halhatatlan boszi lett belőle, és már többé nem egy halandó tinilány? Vissza lehet még valahogy csinálni ezt az ördögi alkut?
  10. A Sabrina és a Riverdale közös univerzumban játszódik? Mindkét misztikus sorozat fő kreátora Roberto Aguirre-Sacasa, ráadásul a szőke pizzás fiú a Riverdale-ben is feltűnt már (ahol eredetileg Sabrinának is lettek volna cameo jelenetei). Elvileg tehát nincs kizárva, hogy Greendale és Riverdale ugyanúgy egy megyében vannak, ahogy Stephen Kingnél is ugyanúgy Maine államban található a regényeiben szereplő három kitalált kisváros, Castle Rock, Derry és Jerusalem's Lot.
  11. Meddig tart Hilda néni szerelmi bájitalának a hatása? Sabrina unokatestvére, Ambrose Spellman igazából csak annak köszönhette, hogy újra a boszorkányképzőbe járhat és feloldották a 70 éve tartó szobafogság alól, hogy a Blackwood atyával jó barátságot ápoló Luke lett a szeretője. Igen ám, de ez a románc nem spontán jött létre, hanem Hilda néni bájitalának köszönhetően – aminek egy idő után bizonyára elmúlik a hatása... Kérdés, hogy Luke és Ambrose férfiszerelme vajon igazi-e, vagy csak újabb bonyodalmat fog okozni a következő évadban?
  12. Miért fakult ki ilyen látványosan Sabrina haja? A szöszi 16 éves kislányból az évad végére egy fakó hajú, vagány boszorkány lett, aki már látványosan együtt bandázik a Nagymester három nevelt lányával. Vajon a frizuraváltással az önfeledt, boldog tinédzserkornak is annyi? Vagy azért visszatérhet még később Sabrina a halandó barátaihoz?
  13. Sabrinának van egy démon ikertestvére? Az egyik epizódban Sabrina álmában ismét a boszorkányszertartásoknak helyt adó erdei tisztáson járt, szerintem a saját születésénél, hiszen jelen volt az apja és az anyja is. Viszont az oltáron két kisbaba van – az egyiknek ráadásul ördögpatái vannak!