5 szuper film, amiben a Trónok harca sztárjai szerepelnek

2011 előtt nem is tudtuk, kicsoda Emilia Clarke vagy Sophie Turner, ma már elhalmozzák őket hollywoodi ajánlatokkal.

Rekordnézettséggel startolt el egy hete a Trónok harca 7. évada, vagyis a világ legnépszerűbb amerikai tévésorozata, ami tele van tehetséges és szimpatikus brit színészekkel. Az eheti tévéműsorból most öt olyan filmet gyűjtöttünk ki, amelyekben a kedvenc Trónok harca-sztárjaink, Emilia Clarke, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams és Charles Dance szerepelnek.

Hétfő: Dom Hemingway

A Trónok harca-rajongók egyik kedvenc szereplőjét, a sárkányokkal haverkodó trónkövetelőt, Daeneryst alakító Emilia Clarke tavaly múlt 30 éves. Az HBO 2011-ben elinduló sikersorozata előtt nem igazán volt ismert Nagy-Britannián kívül, azóta viszont sorra kapja a jobbnál jobb szerepajánlatokat. A brit színésznőt láthattuk többek között a 2015-ös Terminator 5-ben, tavaly pedig egy romkomot forgatott (Mielőtt megismertelek), de 2012-ben is feltűnt a Spike Island című krimiben, egy évre rá pedig a Dom Hemingway-ben. Utóbbi kettőt most a tévében is el lehet csípni.

A Dom Hemingwayben Emilia Clarke alakította Evelynt, a címben szereplő, börtönből frissen kiengedett, nagymenő betörő (Jude Law) lányát. A laza és szabad szájú Dom a szabadulása után úgy érzi, rendeznie kell a számlát, és elkérni a jutalmat a gengszterfőnök Mr. Fontaine-től azért, hogy a 10 éves büntetése alatt is tartotta a száját. Sajnos azonban a forrófejűsége miatt csalódik a maffiózó barátaiban, ráadásul a lányával is rendeznie kellene a hűvös viszonyát. Richard Shepard 2013-as rendezése kellemes átmenet az akciófilmek és a családi drámák között, érdemes vele egy próbát tenni!

Kedd: Dredd

Érdekes egybeesés, hogy a Terminator franchise Sarah Connorjának szerepe mindig a Trónok harca női sztárjait találta meg: Lena Headey a Sarah Connor krónikái tévésorozatban alakította a Skynet kiborgjai ellen harcoló anyatigrist. A Bermuda szigetén született, 43 éves brit színésznő már a Trónok harca előtt is ismert volt, a Terminator-széria mellett szerepelt többek között a Grimmben és a 300-ban is. Az HBO fantasy sorozatában viszont olyan jól alakította az ármánykodó régenskirálynőt, Cersei Lannistert, hogy amikor Karl Urban főszereplésével 2012-ben remake készült Stallone Dredd bírójából, ő kapta meg a kegyetlen maffiafőnök, Ma-Ma Madrigal szerepét. 

Dredd sajnos nem lett kasszasiker, pedig hihetetlenül jól megragadta az eredeti brit képregénysorozat esszenciáját. Az új verzió nemcsak egy látványos 3D-orgia volt, köszönhetően annak, hogy a történet a Slo-Mo nevű, szivárványos belassulást és káprázatot okozó drog terítése körül forgott. De Karl Urban sokkal tökösebb jövőbeli zsaru, bíró és hóhér lett benne, mint amilyen Stallone volt 1995-ben! Aki imádja az utópisztikus sci-fiket, és még nem látta (elégszer) a Dreddet, sürgősen pótolja!

Szerda: X-Men - Apokalipszis

Emilia Clarke-hoz hasonlóan a northamptoni születésű Sophie Turner is totálisan ismeretlen volt a Trónok harca előtt. Ráadásul a 2011-es induláskor még annyira fiatal volt, hogy az anyukája akkor még nem is engedte meg neki, hogy elolvassa George R. R. Martin belezésekben és szexjelenetekben tobzódó regényeit!

Sophie Turner azóta persze már látványosan megnőtt, és a sorozat kirobbanó sikere után filmszerepeket is kapott. Feltűnt többek között az Another Me című thrillerben és egy akcióvígjátékban, a Gyilkos gimiben is, az eddigi legnagyobb dobása viszont egyértelműen a tavalyi szuperhősfilmje, az X-Men - Apokalipszis volt. Az itteni alternatív idősíkban ugyanis ő örökölte meg Famke Janssen karakterét, a telepatikus képességekkel és pusztító Főnix-erővel rendelkező Jean Greyt (aki állítólag 2018-ban saját mozifilmmel tér vissza). Nem is igazi képregényrajongó, aki nem látta még az X-Men - Apokalipszist!

Csütörtök: Büszkeség és balítélet meg a zombik

Charles Dance-t aligha kell bemutatni a filmek és sorozatok szerelmeseinek: a 70 éves brit színészlegenda a '70-es évek óta van a pályán, és olyan népszerű hollywoodi filmekben láthattuk korábban, mint A végső megoldás: HalálAz utolsó akcióhős, az Ali G Indahouse, vagy épp a Magyarországon forgatott A postamester és Stricke Back című tévésorozatok. Ilyen tetszetős filmográfia után nem csoda, hogy húzónévként bekerült A Trónok harca szereplőgárdájába is: ő alakította az egyik fő konspirátort, Tywin Lannsitert – amíg a 4. évadban a saját fia, a törpe növésű Tyrion Lannister le nem lőtte egy nyílpuskával, miközben a Vastrón helyett budin ücsörgött! 

Tavaly került mozikba a klasszikus Jane Austen-regény, a Büszkeség és balítélet rendhagyó ponyvafeldolgozásából született film, a Büszkeség és balítélet meg a zombik – ki mást alakíthatna benne Charles Dance, ha nem a Bennet-lányok apját, akinek ebben a verzióban nemcsak szeretett gyermekei udvarlóival, de a csoszogó élőholtakkal kell szembe néznie. Naná, hogy a brit színészveterán ügyesen megoldotta ezt a szerepet is, hiszen nem először játszik horrorban: korábban láthattuk őt többek között olyan vámpíros filmekben, mint Az ismeretlen Drakula és az Underworld 4-5. Zombirajongóknak kötelező darab!

Péntek: A szeretet könyve

A 20 éves Maisie Williams szintén kezdő brit színészként került be a Trónok harca csapatába, így nem csoda, hogy azonnal összehaverkodott a nála mindössze egy évvel idősebb Sophie Turnerrel. 2011 óta viszont talán az ő karaktere ment át a leglátványosabb változáson: a kedves kis Aryából mára Essos és Westeros legdurvább alakváltó orgyilkosa lett, aki lelkiismeret-furdalás nélkül eltesz láb alól egy egész erődnyi harcedzett katonát, ha épp úgy tartja kedve.

Fiatal kolléganőihez hasonlóan Maisie Williams is előnyt tudott kovácsolni az HBO sikersorozatából, és 2011 óta szinte minden évben leforgatott egy-két filmet. Akadt köztük vígjáték (Az érem két oldala), krimi (Az internetes zaklató) és akciófilm (Gyilkos sivatag) is, de drámákban is feltűnt. Tavaly például a A szeretet könyvében szerepelt: egy különc tinilányt alakított, aki egy frissen megözvegyült, lelkileg teljesen összetört férfi (Jason Sudeikis) segítségével akar tutajt építeni, hogy az Atlanti-óceánon átkelve megkeresse az eltűnt apját. Szerethető kis dráma ez, de nem árt hozzá bekészíteni a zsebkendőt!