5 szuperizgalmas film, Trónok harca-sztárokkal a főszerepben

A holland szépség, Carice van Houten mellett kiváló brit színészekkel tölthetjük el a hetet az új részig.

Hétfő: Lepel

Carice van Houten (aki nem mellesleg Guy Pearce felesége) már jóval a Trónok harca sikere előtt híres holland színésznő és énekes volt – persze elsősorban Európában. 2008-tól kezdve viszont már olyan hollywoodi filmekben is játszott, mint Tom Cruise Valkűrje vagy a Hazugságok hálója Leonardo DiCaprióval és Russell Crowe-val. 

A 2005-ös Lepel című családi dráma viszont még a színésznő hollywoodi sztársága előtt készült, holland-német-brit koprodukcióban. A címbéli Lepel egy kisfiú, akit a zsarnokoskodó nagymamája éjjel-nappal a gombárusító boltjában dolgoztat, sőt még az áruházakba is el kell kísérnie, ahol a ruhákról lelopkodja a gombokat. A kissrác azonban tűri mindezt, mert abban reménykedik, hogy egy nap a szülei hazatérnek.

 

Kedd: 007 - Szigorúan bizalmas

A Trónok harca tévésorozat Pycelle mestere, Julian Glover szintén befutott brit sztár volt már jóval a Trónok harca előtt is. Számos tévésorozatos remeklés után két Lucasfilm-produkcióban is emlékezetes alakítást nyújtott: az 1980-as A Birodalom visszavágban ő volt Veers tábornok, a Hoth-ot megtámadó lépegetők parancsnoka, az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban pedig a nácikkal lepaktáló műkincsgyűjtőt, a mohó Donovant alakította – aki végül a rossz Grált választotta, és látványosan csontvázzá porladt.

Kevésbé ismert tény, hogy a '80-as években Glover egy harmadik nagy mozifrancise-ban is gonosztevőt alakított. Ő volt az 1981-es Bond-filmben, a Szigorúan bizalmasban Kristatos, a nagymenő balkáni gengsztervezér, aki az oroszoknak akarta átjátszani a görög partoknál elsüllyedt brit hadihajóból kiszedett ATAC rakétairányító rendszert – csakhogy nem számolt a 007-es ügynökkel (Roger Moore) és egy meggyilkolt régész nyílpuskával lövöldöző lányával (Carole Bouquet)!

Szerda: X-Men – Apokalipszis

Sophie Turner csak egy ismeretlen angol tinilány volt a Trónok harca előtt, aki ráadásul a széria 2011-es induláskor még annyira fiatal volt, hogy az anyukája nem engedte meg neki, hogy elolvassa G.R.R. Martin szexjelenetekben tobzódó könyveit!

Sophie Turner azóta látványosan megnőtt, és a rekordnézettséget hozó HBO-sorozat után filmszerepeket is kapott. Feltűnt többek között az Another Me című thrillerben és egy akcióvígjátékban, a Gyilkos gimiben is, az eddigi legnagyobb dobása pedig az X-Men - Apokalipszis volt, ahol ő örökölte meg Famke Janssen karakterét, a telepatikus képességekkel rendelkező Jean Greyt.

Csütörtök: Suszter, szabó, baka, kém

A Falon túli vadak királyát, Mance Raydert alakító Ciarán Hinds napjaink egyik legmenőbb, Hollywoodban is befutott ír színésze, Pierce Brosnan és Cillian Murphy mellett. Felsorolni is nehéz, mennyi kiváló filmben és tévésorozatban szerepelt a Trónok harca előtt: láthattuk A kárhozat útjában, a Münchenben, a Miami Vice-ban, a Vérző olajban, a Harry Potter és a halál ereklyéiben, a John Carterben és A fekete ruhás nőben, az HBO nagysikerű Rómájában pedig ő alakította Julius Caesart.

Ciarán Hinds ráadásul egy időben szinte hazajárt Magyarországra: itt forgatta ugyanis a 2010-es Az adósság című thrillert Helen Mirrennel,  Anthony Hopkins 2011-es ördögűzős filmjét, A rítust és a szintén 2011-es krimit, a Suszter, szabó, baka, kémet is. Ezen utóbbi izgalmas hidegháborús kémhistória olyan sztárokat vonultat fel Hinds mellett, mint Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt és Benedict Cumberbatch, de néhány jelenetben olyan közönségkedvenc magyar színészek is felbukkannak, mint Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter.

Péntek: Underworld - Az ébredés

Az angol Charles Dance-t sem hiszem, hogy nagyon be kellene mutatni a filmek és sorozatok szerelmeseinek: a 70 éves brit színészlegenda a '70-es évek óta olyan népszerű hollywoodi filmekben szerepelt, mint A végső megoldás: Halál és Az utolsó akcióhősvagy épp a Magyarországon forgatott A postamester és a Válaszcsapás című tévésorozatok.

A Trónok harcában Dance alakította az egyik fő konspirátort, Tywin Lannsitert, akit a 4. évadban a saját fia, Tyrion lőtt le egy nyílpuskával, miközben a budin trónolt!  Charles Dance az HBO sikersorozatából ismerős arisztokratikus megjelenése miatt többször is játszott már fővámpírt hollywoodi blockbusterekben: láthattuk többek között Az ismeretlen Drakulában és az Underworld-filmekben is.