5 ütős akciójelenet a Szomszédokból, amiken ma már sírva röhögünk

Etust és Gábor Gábort is lelőtték! Gránátot dobtak Alma presszójába, de ő visszadobta! Góliát volt Gazdagrét Chuck Norrisa!

A napokban a fél internet a lenti vírusvideón pörgött, amiben összevágták Vágási Feri Szomszédok-beli akciójeleneteit a Batman: Kezdődik trailerével.

A párhuzam tényleg eléggé nyilvánvaló: Vágási Feri és Bruce Wayne is árva fiúból lett a gazdagréti lakótelep illetve Gotham önjelölt védelmezője. Feri és Bruce is a civil munkája után, fekete bőrcuccban feszítve osztotta ki a éjszakánként a pofonokat a gonosztevőknek - de ne legyünk igazságtalanok, hiszen nemcsak Vágási Feri életében volt jelen a nyugati akciófilmek lőporfüstös levegője! Mágenheim doki kihozott egy gyereket egy égő fészerből, Góliát elverte a gazdagréti szatírokat, Etust pedig motoros martalócok lőtték le! Íme a Szomszédok legbárgyúbb akciójelenetei:

Mágenheim doki, a magyar MacGyver

Ha Vágási Feri a gazdagréti Batman, akkor Mágenheim doki minimum a szegény ember Supermanje és MacGyvere egy személyben. Az egyik epizódban például egy szülinapos hülyegyerek petárdát barkácsol a sufniban (bár a tűzijáték-rakéta életszerűbb lett volna), ami természetesen felrobban, mielőtt megérkeznének a rokonok. Befut viszont a jó öreg Mágenheim (hiszen ugye még a balatoni fuldoklóhoz is őt riasztják a fővárosból), és hősiesen kimenti a lángoló melléképületből a kölyköt, akcióhősöket megszégyenítő kúlsággal háttal állva második robbanásnak!

 

Góliát, a gazdagréti Chuck Norris

Góliát nemcsak a bútorpakolásban, de a gazdagréti rendcsinálásban is állandó sidekickje volt Vágási Ferinek. Az egyik részben például ő tette helyre azt a két bicskást, akiket a Főnök küldött rá Almára, egy korábbi presszós vita miatt. Szerencsére Góliát pont abba a sikátorba fordult be este, ahová Alma is, és gyorsan kiosztott pár parasztlengőt a keménykedő gengsztereknek - bár eléggé megmosolyogtató, hogy ő a leápolni szót használta erre, ami ma már teljesen mást jelent. Szintén vicces kortörténeti adalék, hogy mobiltelefonok híján utcai fülkéből kellett kihívniuk a rendőrséget, de Góliát ehhez feleslegesen adott 5 forintot Almának, hiszen a 07 már akkor is ingyenes szám volt.

 

Gránátot dobnak Alma presszójára, de ő visszadobja!

Természetesen Alma nem egy tipikus védtelen, törékeny nő volt a Szomszédok sorozatban. Sokkal inkáb egy Sarah Connorba oltott Ellen Ripley, aki az a 270. részben lendületből hajította vissza azt a kézigránátot(!!!), amit egy rosszarcú motoros dobott be az Alkotás Presszó teraszára. Alma presszójában egyébként a konyakrendelés mellett rendszeresen visszatérő elem volt a verekedés és a maffiafilmekbe illő, védelmi pénzes fenyegetőzés is (amit Laci nem akart kifizetni a Főnöknek, ezért is akarták megkéselni Almát).

 

Gábor Gábort meglövik!

Gábor Gábor (Koltai János) a rendszerváltás és a '90-es évek tipikus zavarosban halászó, lehetetlen színű öltönyöket hordó, ügyeskedő vállalkozóját alakította kedvenc teleregényünkben. Bár ő maga kínosan ügyelt arra, hogy félalvilági üzletei közepette sose keresztezze az útját az alvilággal, az egyik részben rálőttek egy parkban! Szerencsére Sylvester Stallone örökös magyar hangja, Gáti Oszkár egy tigrisbukfenccel elkapta az egyik támadót - akikről kiderült, hogy csak célba lőttek egy üdítős üvegre. A meglőtt sebesülthöz természetesen Budapest egyetlen mentőorvosát, Mágenheim dokit hívják ki, aki azért olyan ideges a jelenet végén, mert Gáti Oszkár karaktere, Hartai, a Gábor Gáborhoz hasonló, ügyeskedő üzletember egy időben Julinak is csapta a szelet.

 

Etust lelövik a motoros martalócok!

Hartai szabályosan vonzza a bajt és a lövöldöző alakokat: a 330. fejezetben Etust is miatta puffantja le két motoros zsivány. Eredetileg persze nem Tyúkanyót akarta volna lelőni a fegyveres bumburnyák, hanem Hartait, aki épp megvenni készült Etus házát, és az adásvételi papírokat hozta aláírni egy táskában. Korábban viszont azt is emlegette, hogy folyamatosan fenyegető leveleket és telefonhívásokat kap, mert rendszeresen összekeverek egy szintén Hartai nevű, drogban utazó, kemény magyar maffiózóval. Etus szerencsére nem halt meg: az utolsó, 331. részben nyakmerevítővel utazik a kisbusszal a gazdagréti lakókkal a közös, vidéki hotelbe szervezett szilveszteri mulatságra.