5+1 híresség, akik benne voltak a Friderikusz Show-ban

A tarka zakós tévés a sztárvilág krémjét vonultatta fel '90-es években: Cindy Crawfordot, Brigitte Nielsent és David Hasselhoffot is elhozta nekünk a kétszobás panelbe!

Múlt héten nagy sikert aratott a cikkünk, amelyben felidéztük, miket mondott Alain Delon, Belmondo, Sophia Loren, Bud Spencer, Van Damme és Robin Williams a '90-es évek amerikai mintára elkészített, késő esti magyar talkshow-jában, a Friderikuszban. Úgyhogy most itt a folytatás, újabb sztárokkal!

Hétfő: Csak szex és más semmi

Dobó Kata nyugodtan tekinthető nemzetközi sztárnak, hiszen az 1997-es A minszter félrelép után szerencsét Próbált Hollywoodban is. Igaz, csak néhány B-filmet forgatott le, de azokat a műfaj nagyágyúival. Feltűnt Dolph Lundgren oldalán a Túlélésből jelesben, Steven Seagal feleségét alakította A professzorban, a Rollerball - Könyörtelen játékban egy futurisztikus gladiátort játszott, olyan sztárok mellett, mint Jean Reno és Rebecca Romijn. A színésznő 1998 elején járt Friderikusznál , amikor a mozikban még javában ment A miniszter félrelép – bár nagy kérdés, hogy a sok bevágott vetkőzős jelenethez mit szólt Friderikusz gyerekközönsége, és egyáltalán, tudták-e kicsoda ez a semmiből feltűnt, vörös bombázó.

Dobó Kata következő nagy dobására (haha, érted!) évekkel a hollywoodi kitérő után került sor, amikor főszerepet kapott az utóbbi évtizedek egyik legjobb magyar vígjátékában, a 2005-ben mozikba került Csak szex és más semmiben. Az egyszerre nyugatiasan trendi és sajátosan magyar filmben a színésznő az állandó szerelmi problémákkal küzdő Zsófit alakította, aki mindent megtett azért, hogy a legjobb barátnője (Schell Judit) megtalálja végre az igazit. Vagy legalább egy spermadonort.

Kedd: Jim szerint a világ

Cindy Crawford és Claudia Schiffer egyértelműen a '90-es évek két legismertebb szexszimbóluma volt,  nem csoda, hogy a Friderikusz Show stábja mindkét sztármodellt elcsábította a budapesti stúdióba. Sajnos Friderikusz és Cindy Crawford nagy találkozását csak pár fotó örökítette meg az utókornak, magát az adást ma már lehetetlenség fellelni a videómegosztókon.

A Jim szerint a világ az egykori nagy mozifilmes nevettető, James Belushi 2001-ben elindult vígjátéksorozata, ami összesen 8 évadot élt meg. A  történet szerint Jim elvileg egy boldog házasságban él, gyakorlatilag azonban folyton meggyűlik a baja a mindennapokban kisiskolás lányaival és a többi rokonnal. Cindy Crawford a második évadban tűnt fel a beszédes című Cars & Chicks epizódban, és természetesen egy bombanőt alakított egy autószalonban.

Szerda: Beverly Hills-i zsaru 2.

Sylvester Stallone exfelesége (és egyúttal Arnold Schwarzenegger szeretője!), Brigitte Nielsen is volt vendég Friderikusznál a '90-es években. Sajnos erről sem maradt fenn videós anyag, csak pár fotó. Az viszont biztos, hogy dán dívának a VHS-korszakban sok magyar néző örülhetett, hiszen szerepelt többek között a Rocky 4-ben, a Vörös Szonjában, a Kobrában és a Beverly Hills-i zsaru 2-ben is – vagyis minden olyan filmben, amit előszeretettel néztünk ekkoriban másolt videokazettákon.

A Beverly Hills-i zsaruban Brigitte Nielsen alakította a gonosz mesterbűnözőt, aki ha kellett, trükkös átöltözésekkel, ha kellett, jól irányzott lövésekkel rabolt ki válogatás nélkül mindent, az ékszerüzlettől kezdve a lóversenypálya kasszájáig.

Csütörtök: Anaconda 3. - Az ivadék

David Hasselhoff 1993-ban járt Friderikusznál, ahol kedélyesen bolondozva promózta a tévésorozatait. Ő persze ekkoriban inkább már a Baywatchra és a zenei karrierjére koncentrált, a tarka zakós showman mégis inkább a Kinght Riderről faggatta a sztárt – holott az az adás előtt 11 évvel, 1982-ben indult el, csak hozzánk szokás szerint késve érkezett meg.

Sőt, a showman kicsit talán túl is tolta a szuperautós témát: a beszélgetést megelőző dodzsem szerintem már akkoriban is idétlen volt, az a poén pedig, hogy néha Versényi László, azaz KITT magyar hangja is belekotyogott a műsorba, inkább kínos volt, mint humoros (főleg Hasselhoffnak, aki nyilván nem is nagyon értette, mi a fene ez az égi hang). Ezeket leszámítva azonban Friderikusz időzítése mesteri volt: direkt akkor hívta meg Hasselhoffot a kéthetente csütörtökönként adásba kerülő Friderikusz Show-ba, amikor a köztévé a rá következő vasárnap kezdte el sugározni a Baywatch sorozatot!

Hasselhoff a Knight Rider és a Baywatch mellett nemigen tudott másban nagyot villantani, de ez épp elég volt ahhoz, hogy felépítsen egy szép karriert. Ami többek között olyan hamisítatlan ZS-filmek főszerepét hozta el neki, mint a Nick Fury, a Piranha 3DD és az Anaconda 3!  Utóbbi pontosan az, amit a címe alapján sejteni lehet: amikor kiszabadul egy rakás óriáskígyó egy titkos kutatóbázisról, csak a jó öreg Hoff képes elkapni az óriási csúszómászókat.

Péntek: Família Kft.

Egy magyar sztárral kezdtük cikkünket, fejezzük is be egy magyar sztárral – helyesebben kettővel, hiszen a a Família Kft. Ricsije és Misije, azaz Spáh Károly és Spáh Dávid is vendégszerepeltek 1997-ben a Friderikusz Show-ban.

Az 1991-ben induló és 1999-ben véget érő Familia Kft.-t a gazdagréti szegények mindennapjairól szóló, népszerű, de kicsit avítt teleregény, a Szomszédok modernebb, trendibb verziójának szánták – csakhogy ez nem sikerült. Szurdi Miklós és Gát György egy amerikai mintákat követő, profi sitcomot akartak összehozni, de sajnos nagyon is magyar lett a végeredmény: megkaptuk a rendszerváltás utáni leghitványabb hazai tévés produkciót, csapnivaló színészekkel, béna konzervröhögéssel, otromba termékelhelyezésekkel és többnyire követhetetlen sztorival.