7 dolog, ami miatt eszelősen jó volt a Trónok harca évadnyitója

Mozifilm minőségű fantasy eposzt kaptunk, csakhogy megint több lett a kérdés, mint a válasz.

Ez a nap is elérkezett végre : hétfő hajnali 3 órakor újra visszatérhettünk Westeros véráztatta földjére, az HBO végre bemutatta a Trónok harca 7. évadának nyitóepizódját! A tavalyi, 6. évadhoz hasonlóan idén is minden hétfőn kielemezzük majd itt a Port.hun az aktuális történéseket és rajongói spekulációkat. Ám mivel ez az évad az első olyan a sorozat történetében, amelynek a konkrét eseményeit a hatodik Tűz és jég dala-regény híján még senki sem ismeri (a két showrunneren és George R. R. Martinon kívül), az a furcsa helyzet állt elő, hogy

spoileresek is leszünk, meg nem is!

 

Tavaly októberben már kikerült a Redditre a 7. évad epizódokra bontott sztorivázlata, ott ezek az információk szerepeltek az első részről:

  • A Mások a zombisereggel teljes gőzzel a Fal felé masíroznak. ---> Valóban így történt!
  • A kis Bran is délre megy, átjut a Falon, a túloldalon (gyaníthatóan a Fekete Várban) találkozik Bánatos Edd-del, aki Havas Jon távozása után az Éjjeli Őrség új parancsnoka. ---> Valóban így történt!
  • Sansa elkobozná Havas Jon elárulóinak földjét, hogy az őket támogatóknak adja, Jon azonban ebbe nem megy bele, mert szerinte a Karstarkok és az Umberek fiai nem tehetnek arról, hogy az apáik rossz oldalra álltak. A kis Lyanna Mormont (vagy Sansa) ennek persze nem örül, de Észak Királyát ez nem hatja meg. ---> Valóban így történt! Sansát nagyon bántja, hogy Jon figyelmen kívül hagyja a véleményét, Jon pedig nehezen viseli, hogy a féltestvére a kéretlen tanácsaival aláássa a királyi tekintélyét az északi nemesi házak előtt. Kisujj viszont valószínűleg már alig várja, hogy egymásnak ugraszthassa a két testvért!
  • Az epizód végén Daenerys dothrakiakkal és dorne-iakkal felpumpált essosi flottája partot ér Sárkánykő szigetén. A lépcsőkön felmegy a fellegvárba, és benyit Stannis jól ismert főhadiszállására, ahol egy nagy asztalba belefaragták egész Westeros térképét. Kinézve az ablakon elégedetten szemléli ősei királyságát, azaz a túlparton elterülő Westerost. Felkap egy sakkfigurát az asztalról, és Tyrionhoz fordulva azt kérdi, elkezdik-e az inváziót. ---> Valóban így történt, bár Daenery végül nem vette fel a sakkfigurát, csak végigsimított a hatalmas terepasztalon. 

No de nézzük sorjában, milyen ütős jelenetekkel örvendeztettek meg minket a G.R.R. Martin fejébe belelátó forgatókönyvírók!

1. Arya, a kis Terminator

Elég durva főcím előtti nyitójelenetet kapott az első rész. Az Essos kontinenséről hazautazó, profi bérgyilkosnak kiképzett Arya jól lemészárolja a Frey-ek maradékát, amiért azok elárulták a Starkokat és és az emlékezetes Vörös Nászon felkoncolták a bátyját, Robbot, az anyját, Catelynt meg a többieket. Csakhogy mivel az öreg Walder Freyt már a 6. évad 10. epizódjában megölte Arya egy hasonlóan brutális jelenetben, az agg várurat alakító David Bradley felbukkanásával sejthető volt, ki is az valójában. A kicsit bénácska álarclevevős jelenet amúgy csak nekem juttatta eszembe egy másik népszerű franchise hasonló jelenetét?

2. Kegyes Jaehaerys Targaryen, első ezen a néven

Nekem személy szerint nem nagyon jött be Arya nyitójelenete, teljesen súlytalannak érzem őt a Mások elleni végjátékban. Annál izgalmasabb viszont Havas Jon karaktere, aki lenézett fattyúból nemcsak az Éjjeli Őrség (ex)parancsnokává, de Észak Királyává küzdötte fel magát. Most épp Deresben kell igazságot szolgáltatnia: bár megtehetné, hogy írmagját is kiírtja az áruló Umber és Karstark nemzetségeknek, tudja, hogy az csak értelmetlen vérbosszút szülne, megbontaná Észak egységét – márpedig neki most minden egyes fegyverforgató nőre és férfira szüksége van a Mások elleni harcban. Az, ahogyan megkegyelmez az áruló házaknak, és nem bünteti meg az atyák bűneiért a gyerekeket (pedig ugye akasztott ő már kisfiút is!), igazi királyi gesztus volt – engem azokra a 100 évvel korábban élt, jófej Targaryen-uralkodókra emlékeztetett, akikkel még Duncan, a Magas haverkodott össze A hét királyság lovagja novelláskötetben, és akiknek végülis Jon is egyenesági leszármazottja.

 

3. Cersei beolvas Jaime-nek: miattad állunk rosszul, ecsém

És ha már nagy múltú westerosi családok: hasonlóan jó jelenetet írtak Cersei-nek és Jaime-nek is, akik Királyvárban, a Hét Királyság padlóra festett, hatalmas térképe fölött folytatják a szokásos szeretve gyűlölt évődésüket. Ez a jelenet persze amolyan „Mi történt Dallasban?”-szerű, epizódeleji összefoglaló, azoknak a nem annyira hardcore nézőknek, akik már egy-két dolgot lehet, hogy elfelejtettek a korábbi évadokból.

Szegény Jaime alapos fejmosást kap a testvérétől amiatt, mert életében talán először jót cselekedett, és nem hagyta meghalni a testvérüket, Tyriont. Csakhogy miután kiszabadult a börtönből, kedvenc alkoholista törpénk megölte az apjukat, a retyón ülő Tywint, hogy aztán áthajózzon Essosra, megkeresse az utolsó életben maradt Targaryen-leszármazottat, és Daenerys királyi segítőjeként, egy hatalmas sereg élén, három sárkánnyal a feje fölött térjen vissza Királyvárba. Vagyis oda, ahol tulajdonképpen már a Lannister-uralom idején is a Király Segítőjeként kellett rendbe raknia mindazt, amit a rokonsága szétcseszett (a konteóhívők szerint egyébként Daenerys is a rokona: féltestvérek, mivel Tyrion apja nem is Tywin volt, hanem az őrült Targaryen király, aki megerőszakolta Joanna Lannistert).

4. Szó szerint szar meló a Mesterek csicskásnak lenni

Samwell Tarly barátunk eközben lenn, messze délen, a Mesterek tanítóképzőjében, a Fellegvárban nyomoz a sárkányüveg, vagyis a Másoknak ártani tudó obszidián titka után. Zseniális az a feszesre vágott jelenetsor, ahol szegény az agg tudorok ágytálait üríti ki öklendezve, aztán egy ugyanolyan hígfos állagú, zavaros levest löttyint a Mesterek éjjeli edény alakú tányérjaiba, hogy azok utána megint telerottyintsák az ágytálakat...

Szerencsére Samnek sikerül lenyúlnia az egyik fosó vénember kulcsait a titkos irattárhoz, hogy ott aztán végre megtudja a nagy titkot, amit mi, olvasók már régóta ismerünk: Sárkánykő tele van sárkánykővel, vagyis obszidiánnal, lényegében csak le kell érte menni a föld alá. A jelenetsor végén amúgy a kőkórral fertőzött Ser Jorah Mormont is tiszteletét teszi a Fellegvárban, egy horrorfilmbe illő jelenetben!

5. Love Is In The Air!

David Benioff és D.B. Weiss forgatókönyvírók a hetedik évadra egész jól bele jöttek abba, milyen időközönként adagoljanak egy kis humort a sötét, ősi titkok, mozifilmbe illően látványos akciójelenetek és könnyfakasztóan drámai részek közé. Az Óriásvész Tormund és Tarth-i Brienne közt bimbódzó románcra ugyanis most is rászántak pár vicces másodpercet, a mémgyárosok legnagyobb örömére:


6. R'hllor tüze

A személyes kedvencem az 1. részből az a jelenet volt, amelyikben a Véreb elkezdte zrikálni a félszemű Beric Dondarriont, és annak részeges tűzpapját, Myri Thorost. Szegény Sandorunk ugye nem igazán kedvel semmit, ami ég, lángol vagy parázslik, hiszen annak idején a saját rokonsága (az apja és a Hegy) miatt égett meg az arca. Épp ezért bizarr kissé, hogy most egyetlen reménye a túlélésre az, ha a tűzimádó Thorosszal és Dondarrionnal tart – akitől amúgy tök jogosan kérdezi meg, ami már bennem is öt könyv óta ott motoszkál: mi a fenéért ezt a csavargó zsoldosvezért támasztotta fel hatszor egymás után R'hllora titokzatos tűzisten, és miért nem valamelyik nemes szívű westerosi kardforgatót?!? Az mindenesetre pozitív fejlemény, hogy a tűz ezek szerint nemcsak Melisandre-nak mutatja meg a jövőt, hanem Thorosnak, Dondarrionnak – és most már a Vérebnek is. Aki a Falat és a dél felé masírozó Mások ezreit pillantja meg benne, egy olyan mesterien megkomponált jelenetben, ami akár egy jó kis horrorban vagy dark fantasyben is megállta volna a helyét.

 

És ezzel el is értünk ahhoz a részhez, ahol Trónok harca-rajongó legyen a talpán, aki átlátja, pontosan miről is van szó! Az biztos, hogy az készítők előre jelezték: a homályos jóslatoknak sokkal nagyobb szerepe lesz a történetben, mint korábban valaha. G.R.R. Martin A tűz és jég dala címmel írja a mai napig a regényfolyamát, tehát a tűznek (Targaryenek, sárkányok, R'hllor, Azor Ahai és társaik) meg a jégnek (Starkok, vadak, a Fal, a Mások, az Éjkirály, stb.) sokkal fontosabb szerepe van a végkifejletben, mint mondjuk a Dorne-ban, Égikertben vagy Braavosban történteknek. A tűzpapok ugye Azor Ahai, a mitikus hős visszatérését várják, aki egyszer már legyőzte a Másokat lángoló kardjával, a Fényhozóval – igaz, azon az áron, hogy megölte imádott szerelmét. Dondarrionnak van ugyan egy lángoló kardja, de aligha lehet ő Azor Ahai, hiszen a könyvekben a hetedszeri halála után végül nem ő támadt fel a titokzatos tűzisten kegyelméből, hanem Catelyn Stark, aki utána Kőszív úrnőként, hörögve-csoszogva vezette a törvényen kívüliek bandáját (ez a szál viszont valószínűleg ki fog maradni a sorozatból).

De Melisandre azt hitte, hogy Stannis személyében megtalálta Azor Ahai reinkarnációját. Ezért is segítette őt mindenféle túlvilági praktikákkal a Vastrónért vívott harcban, és ezért tudta, hogy az igazi háború nem Királyvár falai alatt, hanem fenn, a Falnál vár rájuk. Más elméletek szerint viszont Havas Jon lesz Azor Ahai, mivel a Targaryeneknek egyszer egy boszorkány azt jósolta: az ő vérvonalukból fog megszületni egy herceg, akinek vörös üstökös jelzi majd a születését, és akiben ismét a sárkányok vére fog folyni. Megint mások úgy vélik, Azor Ahai avatárja nem feltétlenül lesz férfi, lehet egy nő is (sőt, az agg Aemon mester konkrétan ki is jelenti ezt, mielőtt meghal). Például Daenerys, aki a szerelme, Khal Drogo halála árán lett ugyebár a sárkányok úrnője... Ezekre az érdekes konteókra persze jó eséllyel majd csak az utolsó évad végén fogunk választ kapni.

7. Chewie, hazaértünk!

Természetesen tökéletes lezárás egy Sárkánykő című epizód esetében az, ahogy Sárkánykő egykori urainak leszármazottja ezer és egy kaland után végre hazatér ősei földjére. Daeneryst ugyanis nem sokkal a születése után pont innen vitték át a Keskeny-tengeren keresztül (a bátyjával, Viserysszel együtt) a vad kontinensre. Csak hát ugye azoknak a rajongóknak, aki az elmúlt hónapokban minden kiszivárgott infómorzsát elolvastak a Trónok harcával kapcsolatban, egyáltalán nem volt semmi meglepetés az utolsó jelenetben – tizedannyira sem volt katarktikus, mint mondjuk Havas Jon hazatérése Deresbe. Persze soha rosszabb epizódlezárást, alig várom a jövő heti folytatást!