9 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Félelem és reszketés Las Vegasbanról

Rajzfilm készült volna eredetileg Hunter S. Thompson kultkönyvéből, aztán majdnem Jack Nicholson és Marlon Brando lett a két főszereplő Johnny Depp és Benicio del Toro helyett.

1. Régen is rengeteg könyvadaptáció készült, csak akkor még nem sírtak annyian miatta, mint mostanság! A Félelem és reszketés Las Vegasban ugyanis a híres-hírhedt gonzó újságíró, Hunter S. Thompson Félelem és reszketés Las Vegasban: Őrült utazás az Amerikai Álom fellegvárában című, önéletrajzi elemekkel telezsúfolt regénye alapján készült (további híres könyvadaptációk a kultfilmek világából: Rambo, Die Hard, A keresztapa).

2. A cím ordas nagy félrefordítás, köszönjük, Vágvölgyi B. András! Az eredeti cím ugyanis Félelem és undor Las Vegasban lett volna, a loathing sosem jelentett reszketést.

3. Eredetileg animációs film készült volna Hunter S. Thompson regényéből. A könyv, amiben egy Duke nevű újságíró és az ügyvédje, Dr. Gonzo bedrogozva pörögnek Las Vegasban, 1971-ben jelent meg az Egyesült Államokban, Ralph Steadman szürreális illusztrációival. Ez adta később a szintén bizarr képekben utazó animációs filmesnek, Ralph Bakshinak az ötletet, hogy rajzfilm készüljön a könyvből, Steadman jellegzetes stílusában. Szerinte ugyanis ezt a történetet nem lehet filmre átültetni, Hunter S. Thompson barátnője azonban ragaszkodott ehhez, így az animációból végül nem lett semmi.

Forrás: Amazon.com

4. Majdnem Martin Scorsese rendezte meg a filmet a '70-es évek közepén! Sőt, egy időben Oliver Stone is kacérkodott efféle gondolatokkal, de végül egyikük terve sem vált valóra.

5. Majdnem Jack Nicholson és Marlon Brando lett Duke és Dr. Gonzo! De túl öregnek találták őket egy ilyen virtuóz drogos ámokfutáshoz. Ugyanezen indokkal nem lett John Malkovichból sem főszereplő. 

6. Dan Aykroyd és John Belushi lett volna később Duke és Dr. Gonzo! Ez végül azért nem lett így, mert Belushi 1982-ben meghalt, Dan Aykroyd pedig mással nem akarta leforgatni a filmet.

7. Hunter S. Thompson maga választotta ki Johnny Deppet a főszerepre. Ahogy Ed Woodnak Lugosi Béla, Tim Burtonnek pedig Vincent Price volt a bálványa, Johnny Depp a gonzó újságírás atyjáért, Hunter S. Thompsonért rajongott. Sőt, nagyon jó barátságban volt vele egészen az író 2006-os haláláig. Legendás bulifotójukon ők ketten egy guminővel marhulnak egy kabrióban (és  mellettük ül John Cusack is, aki a '90-es években színpadra adaptálta a Félelem és reszketés Las Vegasbant, a testvérének adva Dr. Gonzo szerepét). Deppnek annyira szimpatikus volt az önpusztító életet élő Thompson (a véleményújságírás úttörője, aki szerint egy sivatagi motorversenynél nem a győztesek neve a lényeg, hanem az, hogy az esemény tudósítója mennyi drogot fogyasztott el a cikk megírása előtt), hogy a film előkészületei alatt beköltözött hozzá. Sőt, a forgatáson Thompson eredeti ruháit hordta a tökéletes átlényegülés érdekében.

8. Eredetileg Alex Cox lett volna a film rendezője. Írt egy forgatókönyvet is Tod Daviesszel közösen, de ez nem tetszett Hunter S. Thompsonnak, így végül Terry Gilliam lett a rendező, aki a saját forgatókönyvéből forgatta le a filmet.

9. Terry Gilliam nagyon berágott a korai verzió forgatókönyvíróira. A Monty Python-társulat oszlopos tagja és mókamestere szakmai dolgokban nem ismert tréfát! Leforgatta a filmet Johnny Deppékkel, ám amikor megtudta, hogy az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) nem engedi, hogy Alex Cox és Tod Davies nevét kivegyék a stáblistából, annak ellenére, hogy az általuk írt párbeszédekből egy sort sem használtak fel, Gilliam mérgében kilépett a WGA-ból, sőt, külön reklámbrosúrában figyelmeztette a nézőközönséget arra, hogy ne higgyenek a stáblistának, az ott szereplő forgatókönyvíróknak semmi köze a filmhez.