9 ok, amiért újra kell nézned a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet

Minden idők talán legviccesebb sci-fijét maga a szerző segített filmre vinni.

1. Mert Sam Rockwell hibátlan alakítást nyújt benne kétfejű űrhajós kalandorként. Ha többet szeretnél látni a friss Oscar-díjas színészből, akkor a Galaxis Útikalauz stopposoknak mindenképp jó választás. Rockwell olyan nagy nevek elől vitte el a szerepet, mint Robert Downey Jr., Bill Murray, Johnny Depp és Will Ferrell, és nála jobban kevesen tudják viselni a hálóköntöst cowboycsizmával.

 

2. Az Agymenőknek még csak a gondolata születhetett meg, és még közel sem volt ennyire menő geeknek lenni, amikor Zooey Deschanel imádnivaló geeklányt alakított ebben a sci-fi-vígjátékban. Matematikusként és asztrofizikusként odavan Sam Rockwell, azaz  Zaphod Beeblebrox űrhajójáért, így tökéletes ellenpontja a szürke kisembert képviselő főszereplőnek, akit teljesen kizökkentett, hogy kikerült a megszokott környezetéből.

 

3. Ha neked is vannak olyan napjaid, amikor semmi sem úgy alakul, ahogy kellene, és néha sírba tesz a bürokrácia, akkor ezzel a filmmel kitisztíthatod magadból a feszültséget egy jó nevetőkúrával.

 

4. Douglas Adams az egyik legviccesebb sci-fi-szerző, és ahhoz képest, mennyire rosszul tud elsülni egy-egy filmes adaptáció, ez a film nagyon sokat visszaad a könyv hangulatából. Bár 15 évbe telt, mire sikerült megvalósítani, és így Douglas Adams már nem érhette meg a bemutatót, azok az ötletek, amikben a film eltér a könyvtől, mind tőle származnak. A forgatókönyvírónak csak annyi dolga maradt, hogy egy frappáns, jól működő szerkezetbe foglalja az egészet.

 

5. A Galaxis útikalauz stopposoknak eredetileg rádiójáték volt, aztán regénysorozat, képregény, és még sok más formát ért meg, mire film lett belőle. A történet egy-egy részletét annyira sokszor idézik, hogy azok is hallottak az élet értelmét jelentő 42-es számról, akik semmilyen formában nem találkoztak az eredetivel. Híres a delfinek utolsó üzenete is, a “Viszlát, és kösz a halakat!”, amit az embereknek küldtek, mikor velük ellentétben még időben elhagyták a Földet. Bár próbálták figyelmeztetni az emberiséget a közelgő veszélyre, ők totálisan félreértették az egészet.

 

6. A filmhez csodálatos számot írtak a “Viszlát, és kösz a halakat!” címmel, ami könnyen belemászik az ember fülébe, és utána sokáig lehet vidáman dudorászni.

 

7. John Malkovich sok bizarr karaktert eljátszott, de a karrierje egyik csúcspontja mindenképp az, amikor az elegáns vacsora közepén megemelkedik a felsőteste, ami sok apró lábacskán egyensúlyozva elindult az asztal közepén, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

 

8. Ha még nem lett volna egyértelmű, a film szerepválogatói zseniális munkát végeztek, a főszereplő szerencsétlen kisembert játszó Martin Freemantől a bolygótervezőt játszó Bill Nighy-ig tele van az egész jól eltalált figurákkal.

 

9. Ha még nem olvastad a könyvet, vagy csak nem az egész sorozatot, a film most meghozhatja a kedved az olvasáshoz, vagy akár az újraolvasáshoz.