A filmtörténet legkeményebb skót felkelői

Liam Neeson és Mel Gibson méltó utóda a tévében jelent meg nemrég. Kőkemény férfiak alsógatya nélkül.

Skót felkelőkről viszonylag ritkán készülnek filmek, pedig ami készült eddig róluk, az mind nagyon látványos, heroikus és véres volt, tele tesztoszterontól túlfűtött, alsógatya nélküli férfiakkal, szóval némileg érthetetlen, hogy miért nem az ilyen alakokkal vannak tele a mozik.

Tulajdonképpen három figurát tudunk csak összeszedni az elmúlt bő húsz évből, igaz, ők annyira markánsak, hogy nem lehet egyszerű feladat arra vállalkozni, hogy valaki valamilyen filmben megpróbál a nyomukba érni.

Mel Gibson

Az elsőszámú skót felkelő nyilvánvalóan Mel Gibson, aki az 1995-ös amerikai gigaprodukcióban, a Rettenthetetlenben alakította William Wallace skót lovagot, aki még a XIII. században lázadt fel az angol elnyomás ellen, és vezette a skót parasztokat szabadságharcba.

Számos csatát sikerült megnyernie, de ahogy az általában a forradalmárokkal sajnos lenni szokott, végül elfogták, és kivégezték. A történetéből forgatott nagyköltségvetésű kalandfilm a mai napig népszerű darab leginkább a látványos csatajeleneteknek és James Horner zenéjének köszönhetően. A filmet egyébként Gibson rendezte, ez volt az első komoly rendezése, és hát elég rendesen bekezdett, öt Oscart nyert vele, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat is.

Liam Neeson

Szintén 1995-ben készült a Rob Roy című film Liam Neesonnal a főszerepben, ami hiába tudott szinte mindent, amit a Rettenthetetlen, nem tudott igazából érvényesülni mellette. Ki tudja, ha pár év késéssel mutatják be a filmet, milyen karriert futhatott volna be?

Rob Roy története nem annyira tragikus, mint Wallace-é, a Liam Neeson által megformált karakter afféle skót Robin Hood, aki az őt ért igazsgtalanságok miatt fellázad a hatalom ellen, és pásztorból lesz a hatalom legveszélyesebb ellensége. Természetesen őt is elfogták egy idő után, de annyira szerette a nép, hogy végül megkegyelmeztek neki, és hagyták, hogy pásztorként folytassa az életét a felkelése után. Ennyit számít, hogy Rob Roy néhányszáz évvel később élt, mint Wallace. A filmben feltűnnek a kor legmenőbb brit színészei, Leeson mellett Tim Roth alakít igazán nagyot. Abszolút érdemes megnézni a filmet, ugyanis egyrészt nem háromórás, mint Gibson darabja, másrészt ha lehet így fogalmazni, jóval mocskosabb, ködösebb, kevésbé színpadias, mégis nagyon látványos az egész.

Sam Heughan

A Rob Roy után közel húsz évet kellett várni arra, hogy igazán kemény skót lázadó kerüljön képernyőre. Az Outlanderben látható Jamie Fraser leginkább annyiban különbözik az eddig említett két figurától, hogy kitalált karakter. Az Outlander pedig abban különbözik a fenti két filmtől, hogy ez már a kor divatjának megfelelően tévésorozat.

Az Outlander nagyjából abban az időben játszódik, mint a Rob Roy, vagyis a jakobita felkelés idején, amikor az elűzött Jakab királyt szerették volna a skótok visszajuttatni a trónra.

A sorozat persze jóval összetettebb, mint a filmek, leginkább annak köszönhetően, hogy van benne némi science fiction, és több idősíkon játszódik. A fenti két filmhez hasonlóan ez is baromi véres, a skót klánok ugyanolyan legyűrhetetlen fickókból állnak, mint a két kalandfilm. Az Outlanderben ráadásul meztelenkedésből sincs hiány, ami a skótszoknyás, marcona fickókkal teli világ kegyetlen naturalizmusát csak még élethűbbé teszi.