A franciák is jól tudnak lőni!

És ahogy arra a Különleges alakulatok című film a tanúság, tudnak túszt menteni, hegyet mászni, támadni vagy menekülni, ha pedig azt sem lehet, bátran szembenézi a halállal a filmvásznon!

A francia hadsereg és annak mindenféle különleges alakulatai rendszerint elsősorban Afrikában, az egykori gyarmatokon illetékesek, olyan országokban, mint mondjuk Dzsibuti, amelynek létezéséről több olvasunk is nyilván csak most értesül, vagy Niger, Csád, esetleg Mali. Ezekről nem készült film, mert az egész nincs is a köztudatban, de Afganisztán más. Bár ezt nálunk kevesen tudják, a francia csapatok 2001 óta vannak jelen az országban, és bár erőfeszítéseik nyilván nem a amerikai vagy brit erőkkel egyenlőek, azért ez már izgalmasabb filmes téma. És Stéphane Rybojad  rendező jó kis túszmentős kommandós történetet kerített a helyszínhez, bár meglepő módon itt van veszélyesebb hely is Afganisztánnál.

Egy francia újságírónőt és néhány afgán barátját tálib fegyveresek túszul ejtenek Kabulban, miután kellemetlen cikket közül le az egyik hadúrról. A francia kormány gyorsan dönt, és a különleges erők néhány katonája rögvest útnak indul, és ejtőernyővel földet ér, hogy egy eldugott pakisztáni hegyi faluból kimentsék őt. Bár a kommandósok nem a nő egyik kollégáját már nem tudják megmenteni, a túszmentés rendben lezajlik, a gondok csak ezután kezdődnek. Egy kósza golyó ugyanis pont a rádiójukat találja el, így nem kérhetnek helikopteres kivonást, a bosszúszomjas tálib vezér pedig a nyomukban jár. Gyalog indulnak a hófödte több ezer méteres Hindukus hegyláncain keresztül vissza a viszonylagosan biztonságos Afganisztán felé, ahol a határ mentén francia NATO bázis van.

A Különleges alakulatok (2011) nem különleges film, de nagyon izgalmas. Már csak azért sem különleges, mert több más háborús filmből kölcsönöz, nem is keveset: maga a történet nagyon, de nagyon hasonlít a Bruce Willis-féle A Nap könnyeire (2003), az egyik karakter nevét, fazonját és végső soron a sorsát is a nagy klasszikus A szakaszből (1986) kölcsönözték, ám mivel annyira más a környezet, hogy ez nem különösen zavaró. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy ez a film viszont a Mark Walhberg főszereplésével készült A túlélő (2013) csatajeleneteinek rendezésére is hatással volt. Merthogy a harc itt nagyon jól néz ki, és nem csak jól néz ki, hanem hitelesen is van megrendezve. A rendező külön katonai szakértővel dolgozott, aki minden egyes akciójelenet megkomponálásánál jelen volt. már csak azért is, mert ő alakítja az egyik kommandóst, És nem akárkik játsszák a többi katonát: a vezetőjük Djimon Hounsou, mellette pedig ott van Benoît Magimel, Denis Menochet és Raphaël Personnaz, mind jól ismert karakterszínész odahaza Franciaországban, a felettesük pedig nem más, mint a jó öreg Tchéky Karyo, és nyilván azért is olyan áldozatkész mindenki, mert Diane Krugert kell megmenteniük!