A hiányzó kapocs Mad Max és a The Walking Dead között

Korosodó, de jó karban lévő fekete férfi rója az utat az apokalipszis utáni világban, és van nála egy könyv, amit minden áron megvéd. És ha ő megvéd valamit, az meg van védve!

Nem olyan könnyű posztapokaliptikus filmet készíteni, de hálás műfaj annak, akinek van érzéke hozzá, Allen Hughes és Albert Hughes pedig ezek közé tartoznak. Képesek voltak létrehozni egy olyan, a civilizáció alapjainak pusztulása utáni világot, ami egyszerre új és egyedi, mégis ismerős. Képesek voltak mindezt láthatóan nem sokmillió dollárból, hanem jó ötletekkel és biztos izléssel felépíteni, és benépesíteni, és végül képesek voltak hozzá egy jó főhőst találni. Ő Éli, kinek neve ugyebár bibliai – bár, ha a magyar fordító ragaszkodott volna a Könyvhöz, akkor Illés lenne -, aki egyedül járja a világvége utáni pusztaságot, ahol az erőszak az úr.

Az utakon lerobbant, holtestekkel teli autók állnak, fosztogatók leselkednek a vándorokra. Éli, a magányos harcos nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését. Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél és az élelmiszernél is. Egy könyv utolsó példánya, amely hitet adhat az embereknek, hogy van remény az újjászületésre. Vannak, akik ölni is hajlandóak azért, hogy megszerezzék a Bibliát. Éli a kisvárosban keresztezi a környéket uraló hadúr útját. Carnegie (Gary Oldman, aki itt kevésbé csillog) a martalócaival a könyv segítségével akarja kiterjeszteni hatalmát, amit hősünk persze nem hagyhat, és előkerül egy csinos fiatal lány is – és egy kedves kannibál házaspár.

A 2010-es Éli könyve sok helyről merített inspirációt, ám ez különös módon nem igazán zavaró. A történet egyes elemei a Fallout című videójátékból érkeztek – el is terjedt a bemutató előtt, hogy a játék moziverziójáról van szó -, más részeket viszont egy az egyben a spagettiwesternek világából merítettek, az országút harcosa viszont tagadhatatlanul Mad Max utánérzés. És miért nem zavaró mindez? Denzel Washington miatt – és mert tényleg jó a sztori. Washington néha tök átlagos., néha zseniális, és itt az utóbbi. Ő még akkor is iszonyatosan karizmatikus, ha gyenge a sztori vagy rosszul kitalált a karakter, de a meglepő és egyedi háttérsztorival rendelkező Éli remek figura, az itt ábrázolt világ, a remegő kezű kannibáljaival és más rémségeivel kétségkívül hatott a The Walking Dead alkotóira, egyebek közt - és itt kapott először jelentős szerepet Mila Kunis!