A Jurassic Park legnagyobb tudományos tévedései

A leletek alapján több dinoszaurusz egészen máshogy nézett ki, mint Spielberg klasszikusában. Tudtátok például, hogy a velociraptor tollas volt, és akkora, mint egy pulyka?

 

A napokban járta be a világsajtót a felfedezés, hogy a legfrissebb kutatások szerint a Tyrannosaurus Rex alapvetően egy lomha dinoszaurusz volt, nem lett volna képes utolérni a Jurassic Parkban dzsippel menekülőket. Mi több, egy jó kondiban lévő ember is jó eséllyel elfuthatott volna előle.

Michael Crichton minden regényénél igyekezett aprólékos háttérmunkát végezni, és bár becsúsztak tévedések, de az 1990-ben megjelent Őslényparkot is a paleontológia és a klónozás akkor legfrissebb ismeretei felhasználásával írta meg. Spielbergnek Jack Horner paleontológus segített a dinoszauruszok minél hitelesebb megjelenítésében, de akadtak azért hibák, mi több, csúsztatások a film koncepciójában. Összeszedtünk néhányat ezek közül.

 

A Brachioszaurusok a filmben a két hátsó lábukra állva érik el a fák legfelső ágait, majd jóízűen ropogtatják a friss leveleket. Kétségkívül látványos, ám ezek a behemótok képtelenek voltak felágaskodni, mert összeroppantak volna a csontjaik. Ha mégis megtették volna, a fa levelei, amit a filmben majszolgatnak, mérgező, gyorsan elpusztultak volna.  Továbbá a sauropodák, a hosszú nyakú, behemót növényevők rágás nélkül nyelték el a táplálékot. Tüsszenteni sem tudtak, az az emlősök sajátja. 

A Nedry-re savat köpő Dilophosaurus a leletek alapján mintegy 7 méter hosszú lehetett, azaz jóval nagyobb, mint a filmben. Gallérja sem volt, és arra sem utal semmi, hogy bármilyen mérgező váladékot köpött volna. 

A filmben ábrázolt Velociraptoroknak van a legkevesebb közük a valósághoz: ezek az állatok ugyanis nagyjából akkorák lehettek, mint egy pulyka, és toll borította a testüket. A Jurassic Park raptorjai megjelenésükben a Deinonychushoz , illetve a Utahraptorhoz állnak a legközelebb, bár ez utóbbit a film munkálataival nagyjából egy időben fedezték fel. 

A tollakkal borított dinoszauruszok elmélete egyébként egyre inkább kezd bebizonyosodni. A jelenlegi tudományos álláspont szerint a madarak a therapodákból, azaz a két lábon járó, ragadozó dinoszauruszokból fejlődtek ki, így egyre elterjedtebb a nézet, hogy azoknak a fajoknak, amelyekről a filmben a raptorokat mintázták, sőt, a Tyrannosaurus rex testét is a pikkelyek mellett tollak is fedték. Így meglehetősen tudománytalan magyarázat, hogy a filmben békák DNS-ével pótolják a rekonstruált dinoszaurusz DNS-ben talált hézagokat.