A legbutábbtól a legbetegebb valóságshow-kig

Összegyűjtöttük kilenc valóságshow-t Amerikától Japánig, amik túlmennek egy bizonyos határon, a legbetegebb reality-ben még a Truman show is valósággá válik. Hátborzongató listánk következik.

A valóságshow-k világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, és a kezdetben csak egyszerűbb koncepcióval operáló műsorok készítői az idő előrehaladtával és az nézők ingerküszöbének növekedésével egyre furább és betegebb ötletekkel álltak elő, hogy a közönséget a képernyők elé szegezzék. Kezdetben voltak azok a reality show-k, amelyben meghatározott számú férfit és nőt zártak össze egy lakásban, házban, egyéb helyeken, aztán jöttek a párválasztós, túlélős valóságshow-k és ezek mutánsai. Valószínűleg Amerikában vannak a legbutább, Japánban a legbetegebb verziók, de az európaiaknak sem lehet panaszuk, ha reality-ről van szó. Csináltunk egy válogatást ezekből a produkciókból, a végére hagytuk a legbetegebbet, ahol a Truman show is valósággá vált, és még csak nem ez volt benne a legelvetemültebb dolog.

1. I Wanna Marry Harry (2014)

(Hozzá akarok menni Harry-hez!) Az amerikai valóságshow-ban húsz amerikai nőnek hazudták azt, hogy a nyertes hozzámehet feleségül Harry herceghez, Diana és Károly herceg kisebbik fiához. A tematika azonban elég sok sebből vérzett. Először is, valószínűleg nincs olyan ember, aki ne látott már Harryről egy-két fotót, meg aztán ahhoz is kell egy bizonyos szint, hogy valaki bevegye, hogy az angol királyi család tagja egy tévés valóságshow-ban keresi párját. A műsorban egyébként be is mutattak egy Harry-hasonmást (Matthew Hicks ) a jelentkezőknek, akik vagy annyira hülyék voltak, hogy az igazinak hitték, vagy annyira hülyék (sic!) voltak, hogy úgy tettek, mintha elhinnék, hogy valóban Harryt látják csak azért, hogy szerepelhessenek a képernyőn. A műsort a FOX csatornán sugározták, de csak az első négy epizódot mutatták be, aztán levették a képernyőről. A maradék négy részt a csatorna honlapján lehetett megtekinteni, és kisebb kábeltévék is műsorra tűzték. 

2. Mr. Personality (2003)


Mr. Személyiségnek is lehetne fordítani azt a rendkívül értékes és fantáziadús koncepcióval rendelkező reality-t, ami – hogy hogy nem – Amerikában bukkant fel a tévék képernyőjén. Arra az ősi dogmára alapozták a műsort, hogy a belső értékek a fontosak, valamint ne ítélj külsőségek alapján, és van itt még egy: a szem a lélek tükre. Ezt egy kreatív összegyúrta, és a végén kiokádott magából egy valóságshow-t, ahol egy nőnek kell férjet választania húsz jelentkező közül, akiknek természetesen nem látszik az arcuk – egy maszkkal takarták el. És ha ez még mind nem lenne elég, a műsor háziasszonya Monica Lewinsky volt. A produkció öt epizódot élt meg a FOX-on, aztán észbe kaptak, és levették.

3. Vanilla Ice Goes Amish (2013–2014)

(Vanilla Ice amishnak áll) Amerikában több valóságshow tematikájában is szerepet kaptak már az amishok, pl. Breaking Amish vagy az Amish Mafia, de volt még valami ezeknél is sokkal izgalmasabb! Talán sokan emlékeznek még az Ice, Ice Baby című örökbecsű darabra és az előadójára, Vanilla Ice-ra, polgári nevén Robert Matthew van Winkle-re. Az ő főszereplésével is készült egy amishos reality, a Vanilla Ice Goes Amish, melyben a rapper próbált helyt állni az amishok zárt világában. Az amishok leginkább Amerikában, azon belül is Pennsylvániában, Ohióban és Indiana államokban élnek, konzervatív keresztény közösség, rendkívül egyszerű életet élnek, mert hitük szerint a modern életvitel és technika káros az emberre. Úgy gondolják, hogy a technika fejlődése túlnőtt az emberen, ők inkább az egyszerű és tiszta életvitelt folytatják. Ebbe a közegbe csöppent hősünk, hogy kipróbálja a hagyományos kézműves technikákat. Ez a műsor sem élt meg túl sok adást: egy viszonylag ismeretlen, DIY Network csatornán futott kétszer öt részes széria, aztán mintha elvágták volna.


4. I Cloned My Pet (2012-2013)


A TLC csatornán volt látható az I Cloned My Pet, vagyis Klónoztam a háziállatomat című reality, ami „sajnos” csak pár adást élt meg. Három-három – valószínűleg egy kissé pszichotikus – gazdi szerepelt a műsor részeiben, és mindannyian elpusztult állatukat szerették volna visszahozni az életbe, illetve klónozni őket. Egy dél-koreai laboratóriumba küldték ki a a kiskedvencek maradványait, illetve DNS-ét, ahol 50.000-100.000 dollárért megpróbálták klónozni az állatokat. A műsorban még azt is bemutatták, hogy az egyik kutyatulajdonos egy médium segítségével megkérdezi halott kutyáját, hogy mit szólna egy kis klónozáshoz. Ja, igen, természetesen Amerikában sugározták a műsort. Ez – gondolom – senkit nem lepett meg.

 

5. Kid Nation (2007)

A CBS reality-je A Legyek ura című könyv alaphelyzetére épült: adott egy csapatnyi (40 fő) 8 és 15 év közötti gyerek, akiket kihajítanak egy konstruált „városi díszletbe”, ahol fel kell találniuk magukat, egy közösséget, illetve egy kis társadalmat kell létrehozniuk a saját maguk alkotta szabályrendszerrel, megválasztott vezetőkkel, stb. Mindezt a legminimálisabb felnőtt segítséggel. A felvételnél azért jelen volt természetesen az operatőr, és volt egy gyerekpszichológus és egy orvos is, de ők csak végszükség esetén érintkezhettek a gyerekekkel. A gyerekek egy hónapig éltek így, a műsor producere megnyugtatta az aggódókat, hogy aki akart, bármikor hazamehetett, a gyerekek nem voltak bezárva. Tizenhárom epizódot élt meg a műsor, amely elég kemény kritikákat kapott, több jogi vitát is kiváltott, például hogy hány éves kortól szerepelhessenek gyerekek valóságshow-kban.

6. Whisker Wars (2011 - )


A valóságshow-t – már mondanunk sem kell – Amerikában sugározták, és kizárólag férfi versenyzők vettek részt a komoly megmérettetésben. A cselendzs pedig az volt, hogy ki tud nagyobb szakállat növeszteni. Igen, valóban erről készítettek egy műsort, nem viccelünk. A legnagyobb kihívás ezzel kapcsolatban valószínűleg az volt, hogy ebből hogyan lehet egy – a lehetőségekhez mérten – izgalmas műsort csinálni. Ezt nehezen tudjuk elképzelni, de akinek valóban olyan fontos az arcszőrzet, hogy odakapcsoljon a műsorra, annak talán mindegy is, hogy mennyire izgalmasak a történések. Phil Johnson csapatkapitány egyébként a legjobb szakállnövesztőket mindenféle nemzetközi szakállnövesztő versenyekre vitte magával, szóval azért van erre is kereslet. 

7. Who's Your Daddy (2008)


(Ki az apád?) Nem tudtuk még eldönteni, hogy melyik valóságshow a legnagyobb szemétség, de jó esélye van ennek a reality-nek, hogy megnyerje az aranyérmet. Adott volt egy nő és nyolc idősebb férfi, azonban itt nem párt kellett választani, hanem ki kellett találnia a nőnek, hogy vajon ki is lehet az igazi apja. Ha sikerül, akkor közösen kapják meg a 100.000 dollárt, amit családegyesítésre fordíthatnak, ha viszont nem találja ki, akkor az apának gondolt férfi kapja az egész összeget. A műsor egyetlen adást élt meg: bár a nézettségi adatok igen erősek voltak, viszont akkora össztüzet kaptak a készítők a közönségtől, hogy nem készült több epizód az adoptált gyerekek védelmében. És mindenki máséban is.


8. Sperm Race (2005)


Végre egy német valóságshow! A Spermahajszában a versenyzők (két német celeb is versenyzett) először mintát adtak, majd a mintákat egy kölni laboratóriumban „versenyeztették”, hogy kinek a spermája a leggyorsabb, vagyis melyik éri el leghamarabb a petesejtet. Három orvos, melyből az egyik egy nőgyógyász volt, követte az eseményeket, és kezeskedtek a verseny tisztaságáról. A hajszát kamerával is rögzítették, így tehát a közönség is megbizonyosodhatott a nyertesről, aki egy piros Porschéval lett gazdagabb. A show-t gyártó Endemol főnöke szerint a műsorral felhívták a figyelmet a fertilitás fontosságára, és arra, hogy igenis ügyelni kell nemzőszerveink egészségére.


9. Susuni! Denpa Shōnen (1998-2002)


A végére hagytuk legbetegebbet: a japánok élen járnak az abszurd tévéműsorok készítésében, ez is egy jó példa erre: a Susuni! Denpa Shōnen című reality-be alig ismert komikusok jelentkeztek, nekik kellett mindenféle kihívást teljesíteniük. Az egyik legismertebb szezon főszereplője egy japán komikus, Nasubi volt, akinek azt a feladatot adták, hogy egy évig kell egy lakásban, meztelenül élnie úgy, hogy az életben maradáshoz szükséges dolgokat ilyen-olyan nyereményjátékokon nyert pénzből kell megvennie. Ennivalót, innivalót vécépapírt, ruhát, szóval mindent. Volt olyan hónap, amikor 8000 nyereményjátékon vett részt, de volt, amikor csak 3000 szelvényt küldött be. A férfi lelkiismeretesen végigcsinálta a kihívást, egy évig élt a lakásban, volt, hogy kutyakaján élt, mert épp csak azt sikerült nyernie. És a "legjobb" az egészben az volt, hogy fogalma sem volt arról, hogy az egész ország őt figyeli, ugyanis a lakást bekamerázták, viszont neki azt mondták, hogy csak a forgatás végén fogják az anyagot összeszerkeszteni, és azután vetítik le a tévében. A közvetítés hatalmas siker lett, az összefoglalókat 17 millióan követték figyelemmel. Nasubit pedig a műsor készítői a siker miatt nem is akarták elengedni: átvitték Dél-Koreába egy ugyanolyan üres lakásba, és ott kellett összegyűjtenie a repülőjegyre valót, hogy hazamehessen Japánba. Össze is gyűjtötte rá a pénzt, visszavitték Japánba, ugyanabba az üres lakásba. Végül 15 hónap után engedték szabadon a műsor készítői a férfit, méghozzá úgy, hogy a lakás falai hirtelen leomlottak, és ott állt a tapsoló közönséggel körülvéve. A show-ért nem járt nyeremény, csak a dicsőség.