Antal Imre, Sas József vagy Gálvölgyi a viccesebb?

Szeszélyes évszakok, Sas kabaré, Gálvölgyi Show – röhögj hétvégén nagy nevettetőink legjobb poénjain!

Péntek: Gálvölgyi show

Gálvölgyi János nevét sokan valószínűleg csak az RTL Klub műsoraiból ismerik, holott már a Heti hetes előtt is a humor hazai nagyágyúja volt! Mindössze 20 évesen, az 1968-as Ki mit tud?-ban tűnt fel először a színészparódiáival, és azonnal belopta magát a közönség szívébe. '73-ra elvégezte a Színművészetit, 1978-ban pedig az ő főszereplésével indult el a Magyar Televízión a Gálvölgyi show, ami 1997-ben átkerült az RTL Klubra, és itt ment egészen 2015-ig.

 

Gálvölgyi ezalatt a közel 40 év alatt rengeteg kiváló paródiát készített. Ezek közül a legviccesebbek egyértelműen azok voltak, amelyekben a saját tévés kollégáit utánozza fergetegesen. Többek között Rózsa György Kapcsoltamját, Juhász Előd Zenebutikját vagy Vágó István kultikus '80-as évekbeli vetélkedőjét, a Van benne valamit – utóbbi látható a fenti videón.

Szombat: Új Szeszélyes évszakok

1980-ban indult el a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb produkciója, a Szeszélyes évszakok, a műsorvezetői székben a szilveszteri tévéadások nagy veteránjával, a zongoraművészből lett fanyar humorú showmannel, Antal Imrével. Nyomasek Bobó-versek, Benny Hill-montázs, Tahi-Tóth László begyorsított burleszkjei, rajzfilmek, artisták, Maksa Híradó, Tücsök és Bogár Peterdi Pállal, Antalsó a magyar kártya lapjain vigyorgó Antal Imrével, kiváló kabaréjelenetek Körmendi Jánossal – napestig lehetne sorolni, miért imádta a fél ország az évszakonként jelentkező Szeszélyest!

2006-ban a műsort gyártó Szféra TV az RTL Klubra vitte át a Szeszélyes évszakokat, de Antal Imre betegsége miatt 2008-ban véget ért a 28 éven át tartó humormaraton. A Szeszélyes évszakoknak egyébként nemcsak a villámtréfái voltak örök klasszikusok, hanem a főcímzenéje is. Igaz, az már valószínűleg nem annyira köztudott, hogy ezt a dalt nem a Szeszélyes évszakok stábja készítette, hanem a Magyar Televízió máig ismeretlen, vájtfülű munkatársa egyszerűen lenyúlta Rick Wakemantól a Pedra da Gaveát. Hasonló dallamlopás történt egyébként a Delta, az Ablak, a Panoráma, a Képújság, az Ász, és sok más műsor főcímzenéje esetében is. 

Vasárnap: Sas kabaré

A rossz nyelvek szerint majd csak akkor lesz teljes a rendszerváltás Magyarországon, ha végleg megszűnik a Mikroszkóp Színpad összes reinkarnácója, és már nem fogja egy nézőtérnyi nyugdíjas vastapssal éltetni a klasszikus pesti kabaré utolsó mohikánját, Sas Józsefet. Szerintem viszont egyáltalán nincs igaza a fanyalgóknak: a Sas kabarén igenis nagyon jókat tud nevetni az, aki vevő volt erre a sajátos, népdalkísérettel előadott politikai humorra.

Én magam a Mikroszkóp-rajongók táborába tartozom azóta, hogy  1991-ben, az Öböl-háború idején, 9 évesen egy műsoros kazettán két MDF-ekézés között meghallottam Sas József klasszikus viccét:

– Milyen az iraki lopakodó?

– Púpos teve mamuszban!

A Mikroszkóp társulata ráadásul már a '90-es években kitermelte a kora legjobb stand up comedyseit, gondoljunk csak a Torgyán- és Hankiss-paródiák nagymesterére, Éles Istvánra és állandó tettestársára, Horváth Szilveszterre, Beregi Péter és Heller Tamás kettősére, vagy a politikai humor királyaira, a Defekt duóra – akiknek egyébként az elmismásolt rendszerváltást és Horváth Balázst szidó rigmusait a mai napig kívülről fújom!