Bádogemberek hete

Terminátor, Robotzsaru, Predátor, Vasember. Az összes kedvenc fémpáncélos harcosunkat elcsíphetjük a tévében.

Hétfő: Terminátor 2. - Az ítélet napja

Az irányíthatatlan, pusztító erejű mesterséges masinák története nagyjából egyidős lehet az első olyan vasúti szerencsétlenséggel, amit egy elszabadult gőzmozdony okozott. Az ember valamiért zsigerileg fél attól, hogy az általa teremtett fémjószágok az életére törnek, így nem csoda, ha a gyilkos robotokról és a megbízhatatlan mesterséges intelligenciákról szóló történetek lassan 100 éve velünk élnek – lásd például az idén 80 éves Metropolist, amiben a feldühödött csőcselék máglyán égeti el a robotlányt.

Érdekesség, hogy James Cameron is abból a lázálmából forgatta le az 1984-es Terminátort, amiben egy tűzből kilépő, megállíthatatlan fémcsontváz kergette őt. Cameron szerencsére sokkal tehetségesebb filmes annál, mint hogy a Halálosztóval a főszerepben forgassa le a sokadik Halloween- és Péntek 13-filmet, amiben a legyőzhetetlen sorozatgyilkos fiatalokat mészárol, így az 1991-es Terminátor 2-ben egy huszárvágással a jó oldalra állította át a bőrdzsekis gép-Schwarzeneggert. Sőt, egyfajta apafigurát faragott belőle, akivel még a félárva, vadóc John Connor (Edward Furlong) is szívesen bandázik együtt, bebiztosítva ezzel aszt, hogy megélhesse a Skynet ellen vezetett felkelést. A Terminátor 2 nemcsak minden idők legkúlabb akciósci-fije, de ember és gép kapcsolatát is úgy mutatja be, hogy azt kötelezővé kéne tenni a filmes iskolákban.

Kedd: Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2.

Az 1987-es Predátorral Schwarzenegger lényegében a saját korábbi filmjét, az 1984-es Terminátort másolta le. Adott egy rettentő erejű, megállíthatatlan idegen létforma, aki két kézzel osztja a halált, és akinek a fémborításáról lepattan minden golyó, így a végén egyedül életben maradt főhős csak csellel és fortéllyal tudja megölni.

A fémpáncélos, raszta dzsungelharcos sisakja mára ugyanolyan filmes ikon lett, mint a T-800-as fémkoponyája vagy Darth Vader fekete fejfedője. Sajnos az Alien franchise-hoz hasonlóan a Predátorokkal is igen mostohán bánt Hollywood, és hitványabbnál hitványabb rendezőknek dobta oda Arnold régi klasszikusát. Az eddigi legrosszabb Colin Strause és Greg Strause Requiemje lett – kizárólag fanatikus Alien- és Predátor-rajongóknak ajánljuk!

 

Szerda: Elysium - Zárt világ

Neill Blomkamp a 2009-es District 9 kirobbanó sikere után lényegében arra a filmtervére kért pénzt, amelyikre csak akart. A 2013-as Elysiumhoz az űrhajótörött bogarak történetéhez hasonlóan ismét a dél-afrikai apartheid rendszer szolgáltatta a kiindulási alapot. A távoli jövőben a gazdag kevesek csodás körülmények között élnek az Elysium nevű, harci robotokkal őrzött luxusűrállomáson, a nincstelenek milliói pedig túlnépesedett gigavárosokban nyomorognak betegen - sőt, pont ők gyártják azokat a harci robotokat, amelyek majd tőlük fogják megvédeni a gazdagokat.

Az embercsempészek persze jó pénzért bárkit felvisznek az Elysiumra, de az ottani védelmi miniszter (Jodie Foster) szinte mindig kilövi a csempészhajókat. Hogy a beteg nincsteleneknek több esélyük legyen a feljutásra, és az ottani egészségügyi kütyükkel a gyógyulásra, felküldik Matt Damont. Ő egy olyan droidgyűlölő fegyenc, aki harci robotokat szerelt össze egy gyárcsarnokban, ám amikor megsérült egy üzemi balesetben, egy életmentő műtéttel pusztító gépemberré operálták át.

 

Csütörtök: Amerika Kapitány: Polgárháború

Természetesen nem Neill Blomkamp volt az első, akinek a hősébe gépalkatrészeket szereltek, mert csak ezzel tudták megmenteni az életét. A kiborgok egyik korelnöke Tony Stark, azaz Vasember, aki 1963 óta veri le úgy a rosszfiúkat a Marvel-képregényekben, hogy egy különleges ketyere nem engedi véglegesen a szívébe fúródni a vietnami háborúban bekapott repeszeket.

Vasember sosem volt annyira kultikus Marvel-hős, mint Pókember, Amerika kapitány vagy a Megtorló, így kollégáival ellentétben nem is nagyon készültek olyan filmek vagy tévésorozatok, ahol ő mentette volna meg a világot. Ennek a korszaknak vetett véget Robert Downey Jr., amikor 2008-ban berobbant a köztudatba az első Vasember-mozifilmmel, ami akkorát szólt, hogy a vagány rakétacsizmás hős nélkül ma már elképzelhetetlen egy-egy újabb Marvel blockbuster. A siker leginkább annak köszönhető, hogy ezt a karaktert szinte az 51 éves sztárra írták: ő is és Tony Stark is egy iszákos, élvhajhász plyaboy. Mindketten megjárva a poklot és majdnem eltűntek a süllyesztőben, de aztán összeszedték magukat, és most menőbbek, mint valaha. És mi jelzi jobban Vasember sikerét, ha nem az, hogy egy Amerika Kapitányról elnevezett filmben is ő a legfontosabb és legcoolabb főszereplő?

Péntek: Robotzsaru 2.

Peter Weller arca örökre egybeforrt a Robotzsaruval, ezzel a félig ember, félig gép bűnüldözővel, aki egy szál pisztollyal tesz rendet a disztópikus Detroit bűnbandák uralta utcáin. Bár a kiváló képességű hős életmentő műtétel géppé operálása régi toposz a szórakoztatóiparban, kezdetben annyira nem bíztak a Robotzsaruban, hogy a három évvel korábbi kasszasiker, a Terminátor zenéjét vágták be az első mozielőzetesébe!

Murphy, a gépesített mintazsaru azonban jött, látott és győzött: filmben, képregényben, videojátékban és akciófiguraként is meghódította a geekek szívét. A Robotzsaruból már a '90-es évekre egy komplett franchise lett: a héten a tévében is elcsíphető második részt például nem kisebbe nevek hozták össze, mint a filmforgatókönyveket is író képregénykirály, Frank Miller, valamint A Birodalom visszavág rendezője, Irvin Kershner!