Burroughs segített Cronenbergnek megfilmesíteni a Meztelen ebédet

A beat nemzedék kultkönyvéből készült kultfilm vasárnap este visszatér az M5-ön, és a bemutató után harminc évvel sem veszített az erejéből.

Nehéz elképzelni, hogy David Cronenbergen kívül kinek sikerülhetett volna filmet faragnia a Meztelen ebédből, William S. Burroughs kultikus regényéből. Adaptációnak mégsem lehet nevezni, ezt maga a rendező is tudta. Cronenberg szerint egy, a regényhez hűséges filmfeldolgozás 100 millió dollárba került volna, és a világ minden országában betiltották volna. Neki 16 millió dollárja volt a beat generáció egyik főművének megfilmesítésére, és a forgatókönyvet akkor írta, amikor épp Az éjszaka szülöttei című horrorfilmben színészkedett.

 

 

Az elkészült film egyszerre szól az írásról, a Meztelen ebéd születéséről, a függőségről, Burroughs életéről, és elég szabadon bánik az alapanyaggal. Cronenbergre nagy hatással volt az író munkássága, és más könyveiből is merített a filmhez, de a bizarr, bogaras látomásokba és a főszereplőt szinte teljesen megfojtó külvilág ábrázolásába egy kis Kafkát is belevitt. Burroughs több ismert írótársa és barátja megjelenik a filmben, Hanket és Martint, a két másik írót például Jack Kerouacról and Allen Ginsbergről mintázta.

Burroughs életének egyik legismertebb epizódja az, amikor egy házibuliban Tell Vilmos-ost akart játszani a feleségével, de annyira kész volt az alkoholtól és drogoktól, hogy rosszul célzott, és lelőtte. Joan Vollmer, aki egyébként a beat nemzedék legjelentősebb női tagja volt, a helyszínen meghalt. Burroughs pedig, akinek ekkor még csak egy könyve jelent meg álnéven, később ennek a tragédiának tulajdonította, hogy író lett belőle. A gyilkosság a filmben is fontos szerepet kap, és az sem véletlen, hogy a főszereplőt William Lee-nek hívják. Ezen a néven jelentette meg első regényét Burroughs.

 

 

Willam Lee-t zseniálisan játssza Peter Weller, aki sokszor fapofával fogadja a képtelen történéseket, ami még bizarrabbá teszi a filmet. Weller legismertebb szerepében a Robotzsarut játszotta Paul Verhoeven sci-fijében a nyolcvanas évek végén, de a harmadik Robotzsaru főszerepét azért utasította vissza, hogy megcsinálhassa a Meztelen ebédet Cronenberggel. A forgatáson egyébként maga Burroughs is gyakran megfordult, és személyesen mentorálta Wellert. Már a kezdés előtt fél évvel találkoztak, és egészen az író haláláig tartották a kapcsolatot egymással.

Burroughs a film eredeti előzetesében is szerepelt a hatvanas években készült fekete-fehér felvételeken, amiket utólag szinkronizált újra. A trailerben arról beszél, hogy Amerikában először pornográf szennynek minősítették a Meztelen ebédet, de harminc évvel később szélesvásznú filmet forgattak belőle. “Amerikaiak, takarjátok el a szemeiteket, és fussatok, ha kedves az életetek!” - mondja.