Csak győzzünk válogatni szombaton a jobbnál jobb filmek között!

Megint itt egy ünnepi hosszúhétvége, és már megint itt egy rakás jó film tévében!

Szánon nyert örökség - AMC, április 20. szombat, 15h

Kevin Manley (Skeet Ulrich) utazási ügynök csak akkor juthat hozzá nagyapja örökségéhez, ha végig tudja csinálni Alaszka leghíresebb kutyás szánhúzó versenyét. Az egyetlen ember, akihez Kevin fordulhat a teljesítés érdekében, éppen nagyapja legádázabb ellenségének a lánya, Bonnie (Natasha Henstridge). Kevin sejti, hogy nem a vagyon lesz ennek a versenynek az igazi tétje.

Mamma Mia! - TV2, április 20. szombat, 18.55h

Donna független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t, és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t és a módos, sokszor elvált Tanyát a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, melyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén.

Fel! - M2, április 20. szombat, 20.15h

Carl Fredricksen mindig is boldog házasságban élt gyermekkori szerelmével, Ellie-vel, egészen az asszony haláláig. Az idős úr felesége elvesztése után is megpróbálja élni a mindennapokat, de már semmi nem a régi, így zsémbes, morgós öregember válik belőle, akinek ráadásul a házát is el akarják venni. Fredricksen úgy gondolja, hogy nem várja meg, amíg idősek otthonába költöztetik, hanem valóra váltja Ellie-vel közösen dédelgetett álmát, és a házával együtt elrepül, irány Dél-Amerika. Csak épp nem számol a kiscserkész Russellal, aki potyautasként kíséri el, így Carl most már őérte is felelős. A kaland során találkoznak az öregúr egykori, nagy bálványával, Charles F. Muntzzal, akiről kiderül, hogy egy gonosz vénember. Carlnak most már vele is fel kell vennie a harcot Russellel az oldalán.
Megható történet az álmok beteljesítéséről, két generáció barátságáról, az életről, melynek új értelmet ad egy gyerek, a vele átélt közös kaland és az, hogy mindig van miért felkelni reggel. Még ha közben el is veszítjük gyermekkori hőseinket. A Pixar és a Disney stúdió lenyűgöző animációja 2010-ben a két Oscar-díj mellett, számos egyéb (Golden Globe, BAFTA) elismerést is megszerzett.

Swing - Moziverzum, április 20. szombat, 21h

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele?

Mad Max - A harag útja - Film+, április 20. szombat, 21h

A világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott. Ketten vannak, és örök menekülés az életük. Az egyikük Max: hallgatag, harcos férfi, aki felesége és gyermeke halála után már csak a megbékélést keresi a vad káoszban. A másik Furiosa, a katonanő, aki úgy hiszi, túlélésének záloga az, ha eljut a sivatagon túlra, arra a tájra, ahol a gyerekkorát töltötte.

Schindler listája - SuperTV2, április 20. szombat, 21h

A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat - a Deutsche Emailware Fabrikot - és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli arra, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.

Mielőtt megismertelek - TV2, április 20. szombat, 21.20h

A szerelem gyakran ott talál rank, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. Néha pedig olyan helyekre juttat el bennünket, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha látni fogjuk.
Louisa "Lou" Clark (Clarke) egy különös házban él Anglia egyik vidéki részén. A 26 éves nőt mindenki kreatív különcnek ismeri, aki nem igazán tud mit kezdeni az életével és egyik állástól a másikig tengődik, hogy összetartó családját kisegítse.
Bár jellemzően optimista természet, hatalmas próbatétel elé állítja az élet, amikor elvállalja a legújabb munkáját. A helyi "kastélyban" kell gondját viselnie egy fiatal, gazdag bankárnak, Will Traynornek (Claflin) aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült és akinek az élete egy szempillantás alatt megváltozott. A régebben kalandvágyó Will mára fásult cinikus emberré változott, aki már csaknem feladta a küzdelmet. Azonban Lou elhatározza, megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. Egy sor közös kalandra indulnak és végül Lou és Will is azt veszi észre, hogy többet kaptak, mint amire számítottak, ahogy az életük - és a szívük - nem várt módon változik meg.

Alfie - RTLII, április 20. szombat, 22h

Alfie szívtelen szívtipró. A nagy nőcsábász hírében álló jóképű angol úriember nem tud ellenállni egyetlen nőnek sem, és alig találkozott olyan nővel, aki neki ellent tudott volna állni. A legfontosabb feladat számára becserkészni a napi "áldozatot", azután irány az ágy - vagy inkább a limuzin hátsó ülése -, aztán máris jöhet a következő. Ha nem említettük volna: Alfie limuzinsofőrként dolgozik, a gazdagokat furikázza Manhattan utcáin. Alfie-nak csak egyetlen komoly elve van: ne randevúzz egyedülálló anyukákkal, mert nem csak egy gondot veszel a nyakadba!

Az éjszaka urai - Filmcafe, április 20. szombat, 22.45h

Bobby (Joaquin Phoenix) és Joseph (Mark Walberg) testvérek, akik az évek alatt egyre inkább eltávolodtak egymástól, köszönhetően teljesen különböző életfelfogásuknak. Bobby a család fekete báránya, aki már nem is használja a családi nevet, a '80-as évek New York-jának pezsgő, nagyvilági életét éli, egy menő éjszakai klub vezetőjeként. Joseph apjuk, a brooklyni rendőrkapitány nyomdokába lépett, és rendőrként szolgál. Bobby klubjának orosz tulajdonosa szoros szálakkal kapcsolódik a drogkereskedelemhez, Vadim, az unokaöccse a klubot használja a tranzakciók helyszínéül. Bobby bár személyesen nem érintett a drogüzletben, a "nem lát - nem kérdez" politikáját követi. Ám, amikor a rendőrség Joseph vezetésével lecsap a bűnözőkre, választania kell a régi és az új élete között.

Holt költők társasága - RTL Klub, április 20. szombat, 22.45h

Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.

A Sárkány útja - Film Mánia, április 20. szombat, 23h

A szép Chen megörökölte apjától az éttermet, ám a helyi maffiózók terrorizálják a vendégeit, és bármire hajlandók, hogy megszerezzék a helyet. Chen kétségbeesésében nagybácsikája segítségét kéri, aki Tang Lungot, a fiatal harcművészt küldi Rómába, hogy leszámoljon a mindenre képes bandával. Bár Chen kezdetben nem bízik Tang képességeiben, Tang hamaros átrendezi az erőviszonyokat. A maffiózók főnöke Amerika legnagyobb harcosát hívja Tang ellen, aki a Colosseumban készül a végső leszámolásra.

Egy csodálatos elme - Paramount Channel, április 20. szombat, 23.15h

1947-et írunk: John Forbes Nash Jr. megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai zseninek sem pedigrés iskolai múltja, sem pénze nincs elég ahhoz, hogy bekerüljön az elit diákok körébe. Ám számára semmit sem jelent a társasági élet - sem az órák látogatása. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása.A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan. Megírja dolgozatát a játékelméletről - a versengés matematikájáról -, mely bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának, doktrínáival. 150 év elfogadott gondolatvilága hirtelen idejétmúltnak tűnik és Nash élete örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott Amerika második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Vágyai teljesülnek, amikor felbukkan a rejtélyes William Parcher, és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie.Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Ám szívére másfelől is vár feladat. Megismerkedik a gyönyörű és ragyogóan okos Aliciával, aki Nasht egy számára eleddig teljesen ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van...

Stigmata - Prime, április 20. szombat, 23.20h

Andrew atya (Gabriel Byrne) a Vatikán egyik szaktekintélye, a megmagyarázhatatlan csodákkal foglalkozik. Brazíliába küldik, ahol egy kisváros templomában könnyezni látták a szentek szobrait. Közben Amerikában furcsa dolgok történnek egy egészen nyugodt, mindennapos lánnyal. Frankie (Patricia Arquette) először orvosokhoz és pszichológusokhoz fordul magyarázatért. Testén kiütköznek Krisztus szenvedésének jegyei, a stigmák. Az egyház Andrew atyát értesíti. A lánnyal való találkozáskor a pap megérzi a fenyegető, ellentétes erőket. Nyomozása során kétezer éves imaszöveg kerül elő, amely mintha korunk emberét figyelmeztetné valami közelgő tragédiára.

Nem vénnek való vidék - Film+, április 20. szombat, 23.25h

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi kereteit, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

Srác a biciklivel - M2, április 20. szombat, 23.55h

A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.
A Dardenne-testvérek előző munkáihoz hasonlóan ez a film is dokumentarista stílusban készült: kézikamerával forgattak, és többnyire természetes fényeket használtak, viszont - tőlük szokatlan módon - ezúttal filmzenét is alkalmaztak. (Zene: Ludwig von Beethoven, John Hunter Jr.)

CBGB - RTL Klub, április 20. szombat, 1.35h