David Schwimmer visszautasítja a vádakat, miszerint a Jóbarátok szexista, rasszista és transzfób sorozat volt

Közben a nosztalgiázó Courtney Cox kirakta a Twitterre a 10 évadot megélt széria legutolsó részének werkfotóját.

„Nagyon is tisztában vagyok vele, milyen kiváltságaim vannak heteroszexuális, fehér férfiként” – ezzel a címmel jelent meg egy terjedelmes interjú a The Guardian hasábjain a Jóbarátok egyik sztárjával, David Schwimmerrel. Az 53 éves színész a paleontológus Ross Gellert alakította az 1994 és 2004 között futó NBC-sorozatban, ami a '90-es évek egyik legtrendibb és legnépszerűbb szériája volt. Azzal viszont többen is megvádolták a készítőket, hogy a sorozat transzfób, rasszista és szexista volt, mivel csak fehér főszereplői voltak, és a homoszexualitáson viccelődött (például amikor Chandler attól félt, hogy melegnek nézik). Schwimmer, amikor szembesítették ezekkel az állításokkal, azt válaszolta:

Nem érdekel.

Persze az interjúban részletesebb választ is adott a kérdésre:

Az az igazság, hogy ez a sorozat a maga idejében kifejezetten úttörőnek számított abban a tekintetben, ahogyan az alkalmi szexet, a szexuális védekezést, vagy a melegházasságot és a párkapcsolatokat kezelte. Már rögtön az első epizódban kiderült, hogy a karakteremet elhagyta a felesége egy nő miatt, majd ez a nő és az exem házasságot kötött, amin én is részt vettem. Úgy érzem, manapság elég sokszor probléma az, hogy kevesen veszik figyelembe a kontextust. Abból a nézőpontból kellene vizsgálni ezt az egészet, amit a sorozat a maga korában képviselt. Én lettem volna az első, aki szól, ha valami helytelen vagy érzéketlen, mert úgy vélem, hogy a szenzoraim akkoriban nagyon jól működtek. Szerintem már akkor is érzékeny voltam a társadalmi kérdésekre és az egyenlőségre.

Eközben a Jóbarátok másik sztárja, Courteney Cox az alábbi fotót tette ki a Twitter-oldalára. A kép a 10. évadot lezáró duplarész, Az utolsó 1-2 forgatása előtti utolsó (stáb)vacsorát ábrázolja:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“The Last Supper” before taping “The Last One” on Jan 23, 2004. #tbt #friends

Courteney Cox (@courteneycoxofficial) által megosztott bejegyzés,

Ebből sok rajongó megint ugyanazt a következtetést vonta le, amit a korábbi, a fentihez hasonló Jóbarátok-hírek után: Courteney Cox, Jennifer Ansiton, David Schwimmer, Matthew Perry, Lisa Kudrow és Matt LeBlanc ha nem is forgatnak 11. évadot, de egy Jóbarátok-különkiadás erejéig azért összeállnak. A Deadline magazin értesülései szerint azonban patthelyzet alakult ki, mivel „hatalmas szakadék tátong a sztárok 8 számjegyű elképzelései és aközött, amennyit a stúdió hajlandó lenne fizetni nekik”. (via NME)