Ed Harris 70 éves – íme a legjobb filmjei és sorozatai, amiket kötelező látni!

A mélység titka, Apollo 13, Ellenség a kapuknál, Hideg nyomon, Az órák, Westworld – jobbnál jobb produkciókat nézhetünk meg a következő néhány napban Ed Harris főszereplésével.

70 éve, 1950. november 28-án született a New Jersey állambeli Tenafly-ben az egyik legmarkánsabb arcú, Golden Globe-díjas hollywoodi sztár, a majdnem mindig rosszfiú szerepben brillírozó Ed Harris. Színészi pályáját színpadi szerepekkel kezdte, első komolyabb szerepe az 1980-as Határsáv volt, melyben Charles Bronsonnal játszhatott. A későbbiekben egyebek között olyan neves produkciókban kapott lehetőséget, mint A mélység titka, a Hasznos holmik, Az igazak, az Apollo 13A szikla, a Truman ShowAz órák, az Ellenség a kapuknál, az Egy csodálatos elme, de televíziós szerepekben is látható volt – például a kultikus Westworldben. Az alábbi listánkba összeszedtük, mikor melyik tévécsatornán lehet elcsípni egy-egy emlékezetes Ed Harris-filmet, és megnéztük azt is, mi szerepel tőle a Netflix és az HBO GO kínálatában.

Ed Harris a Snowpiercer 2014-es díszbemutatóján, a Los Angeles-i Filmfesztiválon (fotó: Angela Weiss/Getty Images)

 

A mélység titka (Film+)

Ed Harris talán legismertebb és legkedveltebb filmje, amelyben egy kevély mélytengeri olajfúrót alakít – többek között az ő feladata lesz kifürkészni a címbéli mélység titkát, miután megszakad az összeköttetés az egyik amerikai nukleáris tengeralattjáróval. Az idő pedig csak múlik, fogytán a levegő, a tetejébe pedig még egy különös esemény is történik. A mélységben valami olyasmi várakozik némán, amit még nem látott emberi szem: hőseink egy idegen civilizáció nyomaira bukkannak.

 

A cég (Moziverzum)

John Grisham bestsellerének izgalmas feldolgozása, melyben ismét a hatalom nyomasztó megjelenési formái állnak a középpontban. Mitchre (TomCruise) nagy jövő vár rá a jogi pályán, de legmerészebb álmaiban sem hitte volna, hogy éppen őt keresi meg egy nagy cég, ami luxuskörülményeket biztosít számára. Csakhogy holtan találnak két tulajdonost, ráadásul az FBI is megkörnyékezi Mitch-et, hogy szállítson információkat a cégről. Mitch válaszút elé kerül: segítsen az FBI-nak vagy a cég érdekeit tekintse szem előtt, és hunyjon szemet a titokzatos események fölött? Egyik választás sem tűnik okosnak, hiszen mindkét esetben az életével játszik...

 

Az órák (Film4, HBO GO)

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Mrs. Dalloway  című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja (Ed Harris) tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli. (A film az HBO GO kínálatában is elérhető.)

 

Hideg nyomon (HBO, HBO GO)

Eltűnik a Boston melletti Dorchesterből a négyéves Amanda McCready. A rendőrségi nyomozás eredménytelenségét látva a kislány elkeseredett nagyszülei felbérelnek két magándetektívet. Nyomozása során Patrick Kenzie (Casey Affleck) és Angie Gennaro (Michelle Monaghan) egyre mélyebbre süllyed Boston árnyékvilágában, a drogosok, csalók és pedofilok birodalmába. Amikor a média felkapja az ügyet , kénytelenek nagymenő zsaru, Remy Bressant (Ed Harris) segítségét kérni, ám időközben felszínre bukkan egy sötét titok is. (A film az HBO GO kínálatában is elérhető.)

 

Szégyenfolt (Filmcafe)

Az idősődő Coleman (Anthony Hopkins), a tekintélyes professzor és példás férj karrierjét hamis vádak döntik romba. Ráadásul szenvedélyes viszonyt kezd a titokzatos Fauniával (Nicole Kidman), akinek volt férje (Ed Harris) különösen veszedelmes fickó. Coleman rájön, hogy kénytelen-kelletlen szembe kell néznie valódi énjével, mielőtt még túl késő lesz.

 

anyám! (Moziverzum)

Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...

 

Borotvaélen (Film4, Netflix)

Nick Cassidy (Sam Worthington) egykor rendőr volt, de rács mögé került, mert ellopták az értékes gyémántot, amelynek biztonságáért ő volt felelős. Nick szerint csőbe húzták: a gyémánt tulajdonosának a keze lehet a dologban, aki fölvette a biztosítási díjat (őt alakítja Ed Harris). Megszökik a börtönből, kiáll az egyik New York-i szálloda huszadik emeletének párkányára, innen igyekszik meggyőzni Lydia Spencer (Elizabeth Banks) rendőrségi tárgyalót az igazáról, miközben a cinkosai odabentről próbálják meg bebizonyítani az ártatlanságát. A média természetesen azonnal ráharap az ügyre. (A film a Netflix kínálatában is elérhető.)

 

Snowpiercer - Túlélők viadala (Paramount Chanel, Netflix)

2031-ben a Földön felszínén az életnek már semmi nyoma, mivel a klímaváltozás következtében egy újabb jégkorszak köszöntött be. Azok a szerencsések, akik túlélték a katasztrófát, a Snowpiercer nevű, önellátásra berendezkedett vonaton utaznak 17 éve. A vonat hátsó kocsijaiban lévők nyomorognak, gyanús eredetű proteintéglákon élnek, az elöl utazó előkelőségek pedig rettegésben tartják a nyomorgókat, és katonáik minden lázadásukat leverik. A hátul utazók vezére, Curtis (Chris Evans) Gilliam (John Hurt) és Edgar (Jamie Bell) segítségével kirobbant egy újabb lázadást, és néhányan eljutnak a mozdonyig, ahol végre szembetalálják magukat az igazságtalan rendszer megálmodójával, Wilforddal – akit ki más is alakíthatna, mint Ed Harris. (A film a Netflix kínálatában is elérhető.)

 

Ellenség a kapuknál (Netflix)

A németektől elszenvedett vereség után a Szovjetunió az összeomlás szélén áll, és Sztálingrád eleste biztosítaná a megszálló németek végső győzelmét Európában. A szovjet propaganda nemzeti hőst farag egy egyszerű uráli katonából, Vaszilijból (Jude Law), akinek a példája feltüzeli a védők akaraterejét, és tovább harcolnak a túlerővel szemben. Danyilov, a politikai tiszt (Joseph Fiennes) viszont hamarosan féltékeny lesz arra az emberre, akit ő kreált, amikor a háború közepén mindketten beleszeretnek Tányába (Rachel Weisz), a katonákkal együtt harcoló bátor nők egyikébe. A németek legjobb mesterlövészüket, König őrnagyot (Ed Harris) küldik, hogy megölje a német és szovjet oldalon egyaránt híressé vált Vaszilijt. Mindkét férfi elszánt türelemmel és tökéletes szakértelemmel vadászik a másikra, és vívja magányos háborúját, miközben rengetegen halnak meg körülöttük Sztálingrád romjai között.

 

Apollo 13 (Netflix)

1970. április 11-én az Apollo 13 három fős legénysége nekivág a végtelen világűrnek. Küldetésük nem mindennapi: leszállni a Holdra. A kilövés simán megy, a mérnökökből, tudósokból és matematikusokból álló houstoni irányító központ felügyeli a repülést. Az űrhajó majdnem eléri a Holdat, amikor a következő üzenet érkezik 330 ezer kilométer messzeségből a Földre: "Houston, baj van." A három űrhajóst egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja az oxigéntől, az energiától és a hajó irányításának lehetőségétől. A tét többé már nem a Hold elérése, hanem az életben maradás. (Ed Harris a NASA egyik houstoni földi irányítóját alakítja a filmben.)

 

A múlt fogságában (HBO GO)

Empire Falls tipikus amerikai kisváros. Mindenki ismer mindenkit, az itt élők mindennapjai teljesen összefonódtak. Az emberek egymáshoz fűződő viszonyát azonban olyan rejtélyes és eltitkolt múltbéli események, tragikus szerelmek befolyásolják, amelyekről legszívesebben mindenki hallgatna. Miles (Ed Harris) az Empire Grill étterem vezetője, akinek feleségét elcsábította az egyik törzsvendég, Walt Comeau, a kiöregedőfélben lévő szépfiú (Dennis Farina). Rossz döntéseik következményei és a hétköznapok sivársága mindenkire rátelepszik gyermekeik, így Miles kamasz lánya, Tick (Danielle Panabaker) életére is. Az itt élőket annyira lefoglalják saját problémáik, hogy az ezernyi apró jel ellenére sem veszik észre a küszöbön álló tragédiát...

 

Westworld (HBO GO)

Az 1973-as Feltámad a vadnyugat újragondolása a sci-fi, a western és az akciófilm elemeit ötvözi, a mesterséges értelem hajnalán játszódik, és a bűnbeesés evolúcióját mutatja be. A helyszín egy vadnyugati kalandpark, ahol az emberek a legsötétebb vágyaikat is kiélhetik android ellenfeleiken. Egy végzetes hiba következtében azonban elszabadul a pokol, és egy idő után már ember legyen a talpán, aki biztosan tudja, ki az ember, és ki az emberre megtévesztésig hasonló android. Ed Harris az HBO izgalmas, saját gyártású sorozatában a kegyetlen Feketekalapos Embert alakítja, aki nemcsak hogy ezer szálon kötődik a Westworld kalandparkhoz, de ott lényegében kénye-kedve szerint azt csinál, amit akar – szemlátomást már sokkal jobban szeret itt lenni, mint odakint, az unalmas és rideg valóságban.