Egyre ijesztőbbnek és izgalmasabbnak ígérkezik a Lovecraft Country

Az HBO Jordan Peele és J.J. Abrams nevével fémjelzett új sorozata egyre izgalmasabbnak tűnik, és a most beérkezett új előzetes új szereplőket és új idősíkokat villant.

Azért egy Jordan Peele és J.J. Abrams párosítás nem akármi, még akkor is, ha ők ketten ezúttal nem rendezőként, hanem „csak” producerként jegyzik az HBO új, saját gyártású sorozatát, a Lovecraft Countryt, ami most kapott egy olyan új előzetest, amelynek minden képsora felér egy-egy külön filmmel. Az érzékeny társadalmi kérdéseket is feszegető sorozattal nagyot dobhat a mozicsatorna, amelynek mostanában elég sok versenytársa akadt.

És ha Jordan Peele nevét látjuk, nagyjából tudjuk, mire számíthatunk, egy horror elemekkel dúsított drámára olyan afroamerikai hősökkel, akiknek nem csak a többségi fehér társadalom ellenséges magatartásával kell megküzdeniük, hanem a saját kétségeikkel, ellentétes érzéseikkel is – lásd a Tűnj el! (2017) és a Mi (2019). A Lovecraft Country első előzetese is ugyanezeket hozta, megspékelve egy kis retro érzéssel, hiszen az 1950-es években járunk - ekkor kap különös üzenetet hősünk, Atticus Freeman (Jonathan Majors). Az üzenet eltűnt apjától (Michael Kenneth Williams) érkezett, aki valamiféle örökséget emleget, a küldetésen vele tart barátja, Letitia (a nagyszerű Jurnee Smollett-Bell) és bácsikája, George (Courtney B. Vance) és egy kis természetfeletti, amit már a cím is garantál.

Ahogy az a címből is kiderül, a Matt Ruff 2016-ban kiadott könyve alapján készült sorozat a hatalmas rajongótáborral rendelkező Howard Philips Lovecraft (1890 - 1937) részben horror, részben fantasy világát idézi meg, ugyanakkor nyilván reflektál a szerző amerikai író ellentmondásos faji nézeteire is. Bizonyos értelmezések szerint ugyanis a Lovecraft műveiben rendre felbukkanó torz halemberek és más földöntúli iszonyatok azon bevándorlók allegóriái, akik beszennyezték az eredeti „honfoglalók” vérvonalát, és már kapcsolódunk is Peele világához, ahol a rasszizmus is egyfajta természetfeletti gonosz erő, amely örökké ott jár hőseink sarkában. Az őrületből és a rasszizmusból többet láthatunk most, de az is kiderül, hogy lesz a szériának egy, a jelenben játszódó idősíkja is, de az sem lesz kevésbé véres, és többet látunk a hirtelenszőke Abby Lee-ből is – biztos, hogy nem lesz szimpatikus karakter ezzel a nézéssel.

Bosszantó módon azt még mindig nem tudni, pontosan mikor lesz a sorozat premierje, csak azt, hogy most nyáron, augusztusban tervezik bemutatni, ahogy az sem derült ki, hogy hány epizódosra tervezik a szériát, amelynek Misha Green (Underground) a showrunnere.