Előzménysorozat készül a világ egyik legjobb fantasyjéhez

A Netflixen mutatják be Jim Henson kultikus Sötét kristályának előzményét - és igen, ez is bábfilm lesz.

A CGI szélsebes fejlődése és olcsósága elkényelmesítette a filmeseket, bár szerencsére - ahogy Az ébredő Erőnél is láthattuk - elkezdték ismét használni a klasszikus praktikus trükköket. Nyilván megkönnyíti a munkát, de sokszor álságos dolog mindent a számítógépre bízni, hiszen hány olyan filmet láttunk, amiben a steril trükkök jócskán csökkentették a moziélményt? Persze, ez nem a "régen minden jobb volt" utáni sírdogálás, csak annak belátása, hogy például egy ügyesen kivitelezett bábu sokkal nagyobb hatást tud elérni, jobban megteremti a valóság illúzióját, mint egy digitális teremtmény. Gondoljunk csak A dolog híres újraélesztős jelenetére, vagy vessük össze John Carpenter klasszikusának rémségeit az előzményfilmével.

Jim Henson a Muppet Show és a Szezám utca atyja Breki kompániája mellett két egész estés filmmel is megajándékozta a világot: a Fantasztikus labirintussal és a Sötét kristállyal. Ezt valamiért nálunk kevesebben ismerik, pedig a bábművészet egyik mozgóképes csúcsteljesítménye, igazi kuriózum. A Fantasztikus labirintussal ellentétben a Sötét kristályban csak bábok vannak, és egyszerűen hihetetlen az a fantázia és aprólékosság, ahogy a nagy szörnyektől kezdve az apró erdei bogarakig mindent megalkottak. Henson filmje azért is sajátos, mert bábfilm lévén azt hinnénk, hogy gyerekmese, és igaz, hogy vannak benne vicces, bumfordi figurák, de a film tónusa olykor egészen ijesztő.

A technika haladtával egészen biztosnak látszott, hogy soha többé nem láthatunk még csak hasonlót sem, ennek a korszaknak örökre leáldozott. Erre teljesen váratlanul a Netflix kiadott egy rövidke videót arról, hogy készül a Sötét kristály előzménye, méghozzá bábokkal! Legalábbis erősen erre enged következtetni, hiszen készülőben lévő bábokat láthatunk, mi több, a figurákat látva az eredetiek (és a Fantasztikus labirintus) tervezője, Brian Froud is visszatérni látszik. Egyelőre még nem tudni, mikor mutatják be The Dark Crystal: Age of Resistance-t, de nagyon várjuk.