Újabb szürreális metapoénok a Szomszédokból

Gábor Gábort nagyon idegesítette a Szomszédok zenéje, ki is kapcsolta a magnót az epizód végi bús monológoknál.

Kedvenc magyar tévésorozatunk (ami nem mellesleg idén májusban lett 30 éves) tele volt olyan furcsa metapoénokkal, ahol a Szomszédok szereplői maguk is tudták, hogy a tévében csütörtökönként a Szomszédok megy. Jutka apja az 1. részben nézte, ahogy Kudlik Júlia bemondja a teleregény indulását, Julcsi a 8. epizódban kapott hisztirohamot, amiért nem nézhette meg Lenke néniéknél a Szomszédokat, Taki bácsi pedig a 149. fejezetben akart, tévét nézni, de rögtön elkapcsolt, amikor felcsendült a jól ismert főcímzene. Összeszedtünk néhány hasonlóan vicces, önreflektív jelenetet, íme:

Taki bácsi 150. alkalommal veszekszik a só miatt

Ahogy a jubileumi 100. rész elején, úgy a 150. fejezetben is a konyhában felejtett só miatt veszekszik Taki bácsi – ez idővel afféle védjegy lett a Szomszédokban. Itt derül ki egyébként az is, hogy Alma vette meg a nagyapjának a kultikus piros Ladát, hogy tudjon mivel taxizni, miután távozott a Magyar Rádiótól, ahol addig sofőrként dolgozott.

 

Lenke néni kétszázadjára is Taki bácsi koleszterinszintje miatt pöröl

A 200. részben szokás szerint balhé volt Takácséknál a só miatt: ezúttal a rántotta mellé felejtette el kihozni Alma. Lenke néni szerint persze nem is baj, mert a sok só nem tesz jót Taki bácsi vérnyomásának, a tojás a koleszterinszintjét vágja taccsra, az égett pirítós meg különben is rákkeltő. Kedvenc taxisunk persze jót nevet mindezen, majd elmélázgat, hogy már 1987 óta itt laknak a panelban. 

 

János gyilkos faviccel ünnepli  300. részt

A 300. rész is Takácsék lakásában kezdődik, ahol szokás szerint balhé van a só miatt. Ezúttal Alma lovagja, a kackiás bajszú főmérnök úr is csatlakozik a perlekedéshez. Sőt, még egy fájdalmas Hahota-viccet is benyög a jelenet végén!

 

Gábor Gábort idegesíti a Szomszédok-zene 

Az egyik kedvenc Szomszédok-metapoénom a teleregény 318. fejezetének végén volt. Látszólag ez is olyan rész volt, mint a többi: a szereplők a kamerába bámulva, unott arccal mantrázták a panaszáradatokat, miközben Hidas Frigyes és Vukán György dallamai szóltak a háttérben. Aztán hirtelen előugrik a hajstúdió egyik ajtaja mögül a sorozat örök lúzer seftese, az arisztokratikus Gábor Gábor, és kikapcsolja a magnót, véget vetve a búsongó nyekergésének. Még meg is említi Mágenheimné Julinak, hogy ez a dallam pont olyan volt, mint a Szomszédok című szappanopera zenéje.

De mi a fenéről szólt a Szomszédok vége?!?

A teleregény legutolsó fejezete szürreálisabb katyvasz, mint az összes Twin Peaks-epizód együttvéve! Az 1999. december 30-án adásba került fejezetben ugyanis a gazdagrétiek egy vidéki panzióba utaznak szilveszterezni – ahol ráadásul egy profi tévéstáb fel is veszi a bulizásukat (ez Gábor Gábor épp aktuális bombaüzlete), mintha csak egy Szomszédok epizód forogna. Hogy a dolog még szürreálisabb legyen, a szereplők álnéven jelentkeznek majd be a hotelbe, mindenki azt a nevet kapja, ahogy az őt alakító színészt a való életben hívják.

Az utolsó jelenetben Mágenheimék, Takácsék, Vágásiék és kapcsolt részeik Gábor Gábor bérelt kisbuszával, egy mentőautóval és a kultikus piros Ladával elindulnak a titokzatos szállodába, de hogy a bulin végül mi történt, azt sajnos már sosem tudhattuk meg...