Gilbert Grape - Tiszta emberek egy mocskos világban

Mostanában talán még nagyobb szükségünk van azokra a tiszta és megható filmekre, amik együttérzést és mély érzelmeket váltanak ki a belőlünk. A Gilbert Grape pont ilyen.

A Gilbert Grape nem a legtökéletesebb filmes alkotás, mégis, aki látta, abban nyomot hagy. És nem kifejezetten a sztori miatt, inkább a színészi alakítások azok, amik miatt meghatározó filmélmény lehet mindenki számára. A szerencsétlen sorsú karakterek kiváltotta szimpátia és empátia olyan elemi erővel hat ránk, nézőkre, hogy a filmnézés során ránk törő érzelmek még sokáig bennünk élnek, akár életünk végéig fel tudjuk idézni a szívfacsaró pillanatokat. Ennyire tiszta és megható alkotást ritkán látni, használjuk ki az alkalmat!


A mély érzelmek és az érzékenység elsősorban a zseniális színészeknek és persze a castingnak köszönhető. Lasse Hallström rendező és Gail Levin, aki a szereplőválasztásért felelt, nagyszerű munkát végzett: a rendező azért döntött Johnny Depp mellett, mert valaki olyat szeretett volna Gilbert Grape-nek, aki szavak nélkül is kifejező tud lenni. Ezt Deppben találta meg, aki a rendező szerint úgy tud nézni, hogy minden benne van a szemében, meg sem kell szólalnia, hogy tudjuk, mit gondol. Darlene Cates a Grape-fiúk anyukáját játszotta, őt Peter Hedges, a film forgatókönyvírója egy talkshow-ban látta meg: azért hívták meg, hogy súlyproblémájáról és az általa okozott szenvedéseiről beszéljen.

Az is kiderült róla, hogy szinte ugyanazokkal a problémákkal küzdött a való életben, mint filmbeli karaktere: otthonát ő sem hagyta el évekig, és ő is inkább az emberektől elbújva, magányosan élt, mivel a legtöbben csúfolták és kinevették. Pont, mint a filmben. Ez volt az egyetlen filmes szerepe: a Gilbert Grape előtt és után sem játszott soha egyetlen filmben sem. (Mint azt is mi is megírtuk, Darlene Cates idén március végén hunyt el.) A nőt olyannyira megszerette Depp, hogy borzalmasan érezte magát, amikor szerepe szerint csúfolódnia kellett rajta, és a forgatáson sokszor bocsánatot is kért tőle a színész, amiért olyan szörnyű dolgokat kell mondania róla. Leonardo DiCaprio szívébe is belophatta magát a hölgy: halálakor a színész megható módon búcsúzott tőle.

Johnny Depp (29) és Leonardo DiCaprio (18) nagyon fiatalok voltak a film forgatása idején, és sokat vitatkoztak egymással. Depp egy interjúban arról beszélt, hogy sokszor idegesítette az akkor még csak tizennyolc éves DiCaprio, "cserébe ezért" sokat piszkálta őt. Depp azt is hozzátette, hogy DiCaprio mindig csak a videojátékokról beszélt a szünetekben, de azt ő is elismerte, hogy Leo nagyon felkészült volt, és nagyszerűen alakította az értelmileg kicsit visszamaradott fiút.

A legnagyobb találat kétségkívül Leonardo DiCaprio volt Arnie szerepére. A színész azt nyilatkozta, hogy Arnie Grape eljátszása volt a legjobb szórakozás egész életében. Sokat készült a szerepre: pár napot egy mentálisan sérült fiataloknak fenntartott intézményben töltött, hogy megfigyelhesse a bent élők minden egyes rezdülését, reakcióját. Azt mondta egy interjúban, hogy csak beszélgetett velük, és közben nézte, hogy reagálnak rá és a külvilágra. Sokan azt hiszik, hogy a szellemileg visszamaradott gyerekek egyszerűen bolondok, de nem így van. Frissítően hatnak az emberre, mivel ők mindenre rácsodálkoznak, nekik minden újdonság, ami nagyon szerethetővé teszi őket. DiCaprio saját maga találta ki Arnie Grape egyik jellemző tulajdonságát: ujjával mindig piszkálja orrnyergét, amit a filmben Arnie csak úgy ír le, hogy masszírozza az agyát.

A színész azt is megosztotta egy interjúban a nagyérdeművel, hogy amikor Arnie a szerepe szerint pár napig nem fürdött, DiCaprio ezt tartotta a valós életében is. Arról nem beszélt, hogy ez hány napot jelentett mosdatlanul. 

Eredetileg Arnie karakterének nem lett volna olyan nagy jelentősége a film egésze szempontjából, de DiCaprio olyan átütően és zseniálisan játszotta el a szerepet, hogy nagyjából ellopta a show-t mindenki elől. Olyan meggyőzően alakította a mentálisan sérült Arnie-t, hogy a film premierjén sokakat teljesen lesokkolt, amikor meglátták őt a vörös szőnyegen, ugyanis nem gondolták, hogy ő színész, azt hitték, hogy egy valóban értelmi fogyatékos fiatal.

Aki egy tiszta, bensőséges, megható filmet szeretne megnézni szerethető karakterekkel, annak bátran ajánljuk, biztosak vagyunk benne, hogy még sokáig hatással lesz rá.