Ha más nincs, itt van Brad Pitt nekünk! - Hétvégi tévéajánló

A Harcosok klubja zseniális, a Blöff elképesztően szórakoztató, a Benjamin Button elgondolkodtató, míg a Z világháború körömletépően izgalmas. Lehet választani vagy mindet megnézni!

Harcosok klubja (1999)

Lehet szeretni Brad Pittet meg nem, de tény és való, hogy az ezredforduló talán legemlékezetesebb, legjobb filmjének ő volt az egyik főszereplője. Merthogy David Fincher tökéletesen dolgozta fel Chuck Palahniuk amúgy is tökéletes regényét, amelynek hőse a felső középosztálybeli, cinikus és kiábrándult pasas (Edward Norton), aki egy nap úgy dönt, maga mögött hagyja kényelmes, de üres életét. A döntésben nagy szerepe van annak, hogy megismerkedik egy Tyler Durden nevű férfival, aki igazi ösztönlény, azt csinálja, amit akar, azt mondja, amit gondol, és aki megalapította a Harcosok klubját. Ahol férfiak a szart is kiverik egymásból, és ettől jobban érzik magukat. A dologból mozgalom alakul ki, amivel Tylernek titkos tervei vannak. És persze van csavar, amit már mindenki ismer, de a film akkor is zseniális, ha már ismerjük a poént.

Blöff (2000)

És Pitt az ezredforduló legszórakoztatóbb filmjében is ott volt, Guy Ritchie elképesztően eredeti ódájában az angol alvilághoz, és ugyanolyan önfeledt, karizmatikus alakítást nyújtott, mint a Harcosok klubjában. Még úgy is, hogy a felét nem érteni annak, amit mond. Egy Mickey O'Neil nevű lakókocsis ír cigányt alakít ugyanis, aki egy bokszoló őstehetség, akinek nehéz parancsolni. Ezt tanulja meg a saját kárán az illegális meccsekben érdekelt Török (Jason Statham), aki ráadásként egy helyi gengszter lekötelezettje lesz, amikor Mickey nem hajlandó kifeküdni, ahogy azt megbeszélték. Ez persze csak egy szál a rengeteg szereplőt mozgató, gyémánt- és emberrablást is felvonultató, zseniális alakokkal dolgozó filmben, de nagyszerű szál.

Benjamin Button különös élete (2008)

David Fincher szeret Brad Pitt-tel dolgozni és viszont, amire remek példa a veretes irodalmi alapanyagból, F. Scott Fitzgerald regénye nyomán készült, különös koncepcióra és rengeteg sminkmesteri munkára épülő film. A címbéli Benjamin Button ugyanis nyolcvan esztendősen született, az idő múlásával pedig egyre fiatalabb lesz. 1918-ban látja meg a napvilágot New Orleansban, az első világháború befejezésének pillanatában. Hosszú és különleges élete egészen a huszonegyedik századig tart. A világ számos helyén megfordul, miközben beleszeret Daisybe (Cate Blanchett), akivel az egyre növekvő korkülönbség miatt csak néhány évet tölthet együtt. A bizarr történet nem mindig élhető át teljesen, de a látvány tökéletes, nem véletlen kapott a film Oscart a legjobb vizuális effektusok és a legjobb smink és maszk kategóriában.

 

Z világháború (2013)

Ez a zombifilm Pitt szívügye volt, gyakorlatilag ő gründolta össze hozzá a pénzt, fegyvert, paripát és Marc Forster rendezőt, akivel aztán sokat veszekedett. Volt is min, mert nem ment zökkenő nélkül a forgatás. Ennek csak egy része, hogy a Max Brooks bestselleréből készült film Budapesten forgatott, de Moszkvában játszódó, egyébként méregdrágán leforgatott részei végül nem kerültek a végső verzióba – talán azért, mert a magyar hatóságok nem igazán voltak segítőkészek Brad Pitt csapatával, aki itt már producer is volt. Ez azonban nem látszik a feszes és hihetetlenül izgalmas Z világháborún, ami egy megállíthatatlan zombijárványt mutat be, és itt nem csoszogó, buta élőhalottakról van szó, hanem egy villám, ellenállhatatlan áramlatról, ami mindent elsöpör útjából. Az emberiség egyetlen reménye maga Pitt, aki ENSZ-alkalmazott, és meg akarja találni a járvány forrását, hogy megállítsa a terjedését.