Hamarosan kiderül, a börtönben fog-e meghalni Bill Cosby

Szeptember 24-én kezdődött, és két napig tart a sorozaterőszakoló amerikai komikus meghallgatása, melynek végén a bíró ítéletet hirdet – a sztár akár harminc évet is kaphat.

Ahogy arról már többször írtunk, Bill Cosbyt – akit hatvannál is több nő vádol azzal, hogy elkábított állapotban megerőszakolta és/vagy szexuálisan zaklatta őket – áprilisban bűnösnek találták az Andrea Constand, a Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának egykori adminisztrátora ellen 2004-ben elkövetett nemi erőszak miatt.

Mivel a sztárt összesen három vádpontban (beleegyezés nélküli behatolás, szexuális aktus öntudatlan áldozattal, elkábítás) marasztalták el, és mindegyiknek tíz évig terjed a büntetési tétele, akár 30 évet is kaphat, amit egyhuzamban kell(ene) letöltenie.

Andrea Constand. Forrás: Corey Perrine – Pool / Getty Images

 

Korábban szó volt róla, hogy Cosby kétnapos ítélethirdetési meghallgatásán felszólalhatnak többi áldozatai is, de az ügyészség indítványát a bíróság végül elutasította, és a több mint hatvan nőből csak Constand és öt másik, egyelőre meg nem nevezett érintett tehet vallomást – ahogy a komikus védelmében is felszólalhatnak felkértek, és maga a sztár is beszélhet (azt még nem tudni, él-e a lehetőséggel).

Az ítélethirdetési meghallgatáson egyelőre egy pszichológus szakértő szólalt fel, aki szerint

fennáll a veszélye, hogy Cosby újra nőket támadna meg,

ha lenne rá lehetősége, mivel egy olyan mentális rendellenességben szenved, amit nem tud kontrollálni. Emiatt és hajlott kora, illetve megromlott egészségi állapota miatt lehetséges, hogy a bíróság végül nem ítéli börtönbüntetésre a sorozaterőszakoló sztárt.

Bill Cosby. Forrás: Mark Makela/Getty Images

 

Ebben az esetben erőszakos szexuális ragadozóként regisztrálnák, élete végéig tanácsadáson való részvételre köteleznék, eltiltanák az unokáitól, és rendszeresen fel kéne vennie a kapcsolatot a hatóságokkal. Illetve fennáll annak a lehetősége is, hogy Cosby házi őrizetben marad, amely állapot egyébként már áprilisi elítélése óta fennáll.

A házi őrizet helyszíne ugyanaz a philadelphiai ház, ahol annak idején Constandet megtámadta – és ahol idén nyáron olyan hangosan ünnepelte a 81. születésnapját, hogy ki kellett hívni a rendőrséget.


(via Vulture)