Hurrá, újra menő rajzfilm megy a Cartoon Networkön!

5-35 év közöttiekkel teszteltük a Bűvös varázskardokat, mindenki odavolt a vicces és őrült (száj)hősökért.

Kiknek ajánljuk Azoknak, akik szerették a '90-es évek pihent agyú Cartoon Network rajzfilmjeit, és lapozgatós könyveken regényeken nőttek fel. Meg persze az ő gyerekeiknek, ha pont az 5-15 éves korosztályban vannak.

Aligha van ma olyan harmincas, aki ne emlékezne szívesen vissza arra, milyen jó kis rajzfilmsorozatok futottak a Cartoon Networkon a '90-es évek közepén és végén. Ott volt például a kalandos életű Johnny Quest, a Bond-filmek és ZS-horrorok előtt tisztelgő Dexter laboratóriuma, a minden nap másik fekete pólót húzó Johnny Bravo, Boci és Pipi (meg a vörös seggű ördög), és persze minden idők legzseniálisabb szuperhősparódiája, a Pindúr Pandúrok. Ezek mind olyan popkulturális utalásokkal telezsúfolt, több szinten szórakoztató kultrajzfilmek voltak, amiket még ma is szívesen újranéz az ember.

És akkor még nem is beszéltünk a csatorna legnagyobb ászáról, Szamuráj Jackről, aki nemrég 13 év szünet után visszatért a tévéképernyőkre – de már a Cartoon Network testvéradóján, az Adult Swimen. A retróláz tehát a mai napig képes életben tartani ezeket a 15-20 évvel ezelőtti kultrajzfilmeket. Csak hát ugye a CN nem a mai harmincasokat akarja ellátni a napi betevő animációval, hanem a 6-16 éves korosztálynak akar olyan sorozatokat villantani, amelyekre a mai tinik is fátyolos szemmel nosztalgiázva gondolnak majd vissza 20 év múlva.

A Cartoon Network legújabb, saját gyártású animációja, a Bűvös varázskardok a Gyűrűk Urával és a Trónok harcával ránk szabadított fantasy-reneszánszt lovagolja meg. Kicsit persze ez is retró, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a széria fő kreátora, Kyle Carozza bevallottan olyan rajzfilmet akart, ami ötvözi a régi kedvenceit. Vagyis a Tapsi Hapsi-epizódok könnyedségét, az Earthworm Jim videojátékok őrült gegjeivel és Ralph Bakshi epikus fantasy animációival (VarázslókTűz és jég, Gyűrűk ura).

Forrás: Cartoon Network

 

A Bűvös varázskardok így egyfajta fantasy-paródia lett. A két főszereplője egy harcos testvérpár, Prohyas és Vambre, akik pont úgy marják egymást minden jelenetben, ahogy a fiú és lány gyerekek szokták. A két (száj)hős kalandor állandó vándorlása során sajátos módszerekkel oldja meg az eléjük gördülő akadályokat: ezerféle varázskard közül rántják elő azt, ami szerintük legjobban illik az adott helyzethez. De persze csak a legritkább esetekben alakul úgy, hogy tényleg a jó fegyvert választják ki, így a hasznavehetetlen pengék helyzetkomikumára épülő poénáradat mindig garantált.

A kaktuszkard például szúr, az '50-es évek sci-fi űrhajóit idéző pallossal repülni lehet, az Excaliburger pedig hamburgereket lődöz, amelyek addig üldözik az ellenfelet, amíg az meg nem eszi mindet. Hőseink a varázskardok bevetésével lényegében még erősebb varázskardokat szereznek, amelyekkel még veszélyesebb ellenfelektől még táposabb varázskardokra tehetnek szert, és így tovább a végtelenségig – pontosan úgy, mint a kincsharácsoló RPG játékokban.

Forrás: Cartoon Network

Engem természetesen azonnal elvarázsolt ez a vicces fantasy műfaj, mivel 8 éves korom óta imádom a Kaland-Játék-Kockázat könyveket, és a fél tinédzserkorom éjszakába nyúló AD&D- és M.a.g.u.s.-szerepjátékülésekkel telt el. A Cartoon Network viszont kifejezetten a 6-11 éves korosztálynak szánta a Bűvös varázskardokat, így a szerkesztőség többi tagjától kértem segítséget: mutassanak meg egy-két részt a nagyjából ilyen korú gyerekeiknek. A nem reprezentatív felmérésem végeredménye végül az lett, hogy 5-35 év között (a gyerekeket mellett természetesen engem is ideértve) mindenkinek bejöttek a varázskardok.

Anna, 5 éves:

Tetszett! Megírod?

Áron, 10 éves:

Vicces volt, őrült, nem volt rossz. A fehér hajú srác volt a kedvencem, mert hülye. Ahogy a filmekben, hogy a lány szokott komoly lenni, a fiú meg vicces. De itt a lány sem volt komoly, csak komolyabb, mint a fiú. Az is tetszett, hogy lehetett kattintgatni, hogy merre menjen tovább. A sztorik nem is nagyon voltak, de az, amikor a maszk varázskardot meg akarták szerezni, az jó volt. A kedvencem a svájcibicska-varázskard volt.

Salamon, 12 éves:

Elképesztő volt, tetszett, hogy a vicces és az őrült brutális keveréke. Nekem is a fehér hajú csávó volt a kedvencem. A kedvenc sztorim a nyuszis volt, amikor a nyuszitól akarják megszerezni a gorillaszobrot. Jó volt, hogy félig mese, félig videójáték. Nekem is a svájcibicska volt a kedvenc kardom.

A srácok egyébként annak örültek a legjobban, hogy a Cartoon Network haladt a korral, és 2017-ben már a fiatalok kezéből kirobbanthatatlan okostelefonokat is szervesen beleépítette a rajzfilmjébe. A MagiMobile app ugyanis felismeri, ha valaki a Bűvös varázskardok egyik epizódját nézi a tévében, és miután beazonosította az epizódot, az adott részben szereplő varázskardot hozzáadja a felhasználó gyűjteményéhez. Az app emellett exkluzív ötperces epizódoknak is otthont ad, amelyek során a felhasználók kiválaszthatják, melyik varázskarddal ruházzák fel a szereplőt, így befolyásolva a történet kimenetelét.

Ítélet: 8/10