Jaj, az újoncoknak! - Beavatás

Mindig a gólyák, a kopaszok, vagyis az újoncok állnak a ranglétra legalján, és mindig akad valaki, aki ezzel durván visszaél, legyen szó a hadseregről vagy egy amerikai elit egyetemről, ahogy azt a Beavatásból megtudhatjuk.

A kapcsolati tőke csodás dolog, régi osztály- vagy évfolyamtársak rengeteget segíthetnek, ha úgy adódik. Érdemes figyelni az ilyesmire, tudatosan ápolni, építgetni a kapcsolatokat, és nagyjából ezért jöttek létre az angol klubok mintájára az amerikai elitegyetemek különböző görögös elnevezésű „testvériségei”, amik persze a nagy bulizásokról is szólnak. És ára is van annak, hogy valaki bejusson ezekbe. Persze a különböző beavatási szertartások egymástól rengeteg dologban térnek el, de a lényegük mindig az újoncok megalázása – ha csak viccből is.

A Beavatás egy bizonyos Brad Land regénye alapján készült, aki saját élményeit vetette papírra, tehát ami itt látható, az valóban megtörtént. Az is megtörtént, hogy 18 évesen egy házibuliból lelépve két srác kirabolta és megverte, amit súlyos traumaként élt meg. A fiú azt reméli, hogy az egyetemen az élete majd visszazökken a régi kerékvágásba. Gólyaként persze ő is szeretne belépni a védelmet, népszerűséget és barátságokat ígérő diákszövetségbe, amelynek a bátyja, Brett is népszerű tagja. A szövetségbe való belépés azonban egyáltalán nem könnyű, a jelentkezőnek több héten át tartó, válogatott szívatásokon kell átesnie. A beavatás valóságos pokollá válik Brad számára, egy tragédia pedig mindent örökre megváltoztat.

A különböző beavatási szertartások persze sok helyen az egyetemi élet részei, gyakran ártatlan játékok, de időnként előfordul, hogy a játék irányítása olyanok kezébe kerül, akik visszaélnek hatalmukkal, mások pedig a csordaszellemtől hajtva – vagy egyszerű szadizmusból – készséges partnerek lesznek mások megalázásában. Vagy tönkretételében, mert időről időre lesz olyan, aki teljesen összeroppan, és nem feltétlenül azért, mert amúgy is gyenge. A film remekül érzékelteti ezt a folyamatot, tökéletesen adja vissza azt az állapotot, amikor buliból lehet valakinek a lelkébe gázolni. Az újonc Ben Schnetzer remek alakítást nyújt főhősként, az igazi meglepetés azonban az a Nick Jonas, akit enyhén nyálas tinisztárként ismertünk meg a Jonas Brothersből, mert nagyon jó színész. Legalábbis itt és most.