J.J. Abrams feketékről és Lovecraft-szörnyekről forgat sorozatot

A Tűnj el! rendezőjével és az HBO-val készíti el az '50-es években játszódó Lovecraft Countryt.

Új horrorsorozat készül az HBO-nál, nem akármilyen nevekkel - írja az Independent. J.J. Abrams egy kicsit félre teszi a Westworld új évadát, és összeáll a Tűnj el! című „fekete horror” rendezőjével, Jordan Peele-vel, hogy együtt készítsenek sorozatverziót Matt Ruff Lovecraft Country című regényéből.

Fotó: Marianna Massey / Getty Images for Paramount Pictures International

A rendezőválasztás nem véletlen: ahogy a Tűnj el!, úgy a sorozat is a feketék nézőpontjából fogja újramesélni a jól ismert, régi horrortörténeteket. A Lovecraft Country eredeti regényváltozata ugyanis a 1950-es években fog játszódik, amikor még masszív szegregáció volt az Egyesült Államokban (a feketéknek külön helyre kellett ülnie a buszokon, a munkahelyeiken külön vécéik voltak). A főszereplő egy 25 éves fekete férfi, Atticus Turner, aki keresztül-kasul beutazza Amerikát, hogy megtalálja az eltűnt apját, ám az útja során folyamatosan azzal szembesül, hogy az angolszász fehér protestánsok Amerikája mennyire gonosz vele. Ráadásul a mélyben mát ott mocorognak Lovecraft csápos teremtményei...

H. P. Lovecraft neve nem véletlenül került elő Mark Ruff tavaly megjelent regényében. A 80-100 évvel ezelőtt megjelent novelláiban kultikus szörnyeket kitaláló íróról sokan azt tartják ma, hogy xenofób és rasszista volt. A történetei többnyire az azóta Lovecraft Country-nak elkeresztelt, kitalált New England-i településeken (Arkham, Ipswich, Innsmouth) játszódtak. Az itt rendre felbukkanó torz halemberek és más földöntúli iszonyatok ugyanis az irodalmárok szerint nem is szörnyek, hanem azok a bevándorlók, akik az 1910-es évektől az író szülőhelyére és környékére, Connecticut, Massachusetts és Rhode Island államokba érkezve gyökerestül felforgatták az addig ott élők, vagyis az első Angliából jött puritán telepesek leszármazottainak életét.

De nem a Lovecraft Country lesz az egyetlen antológiaszerű horrorsorozat, amihez J.J. Abrams a nevét adja. Elvileg már gőzerővel dolgozik a Stephen King-könyvek alapján készülő Castle Rockon is, ami olyan helyeket mutatna be, mint a King-regényekből jól ismert Derry és Jerusalem's Lot.