Jobb lett volna, ha Peter Jackson rendezi az Alien 4-et?

Sosem derül ki. De a kultikus űrszörny mellett a Twin Peaksszel, az X-aktákkal, Rockyval és a Terminátorral is nosztalgiázhatunk a héten.

Hétfő: Twin Peaks

Végre ez a nap is elérkezett! Pár hét híján 26 évvel azután, hogy Dale Cooper (Kyle MacLachlan) lefejelte a tükörben vigyorgó Bobot, folytatódik a '90-es évek egyik legjobb misztikus sorozata. Most talán én is megértem majd végre, hogy akkor most tényleg a kávé- és pitefüggő, különc FBI ügynök zakkant meg és állt át a gonosz oldalára, vagy az ördögi sorozatgyilkos változott á Cooperré, szegény ügynök meg még mindig a vörös kárpitos szobában ücsörög (így jár az, aki rendszeresen elaludt Angelo Badalamenti zenéjén, és egy mukkot sem értett ebből a sorozatból).

Az új, harmadik évadhoz a két showrunner, David Lynch és Mark Frost szinte minden fontosabb szereplőt leigazolt: visszatér Leland Palmer, Benjamin Horne, Shelly Johnson, Bobby, Lucy, Dr. Jacoby, Big Ed, Truman seriff, Sólyom seriffhelyettes és a kisfiús arcú, balfácán Andy helyettes, sőt, még Laura Palmer is, akinek a halála mindenki életét felforgatta Twin Peaksben. Sőt, még a női ruhás ügynököt alakító David Duchovny is!

Kedd: Creed - Apolló fia

Bár Rocky, és egyáltalán, a ringben szinte mindenkit kiütő Sylvester Stallone nagy korszaka inkább a '80-as évek volt és nem a '90-esben, azért én még emlékszem olyan osztálykirándulásra, ahol a lillafüredi csónakázótó melletti céllövöldében még 1995-ben is az acélizmú Rocky Balboa hárompálcás poszteréért ment a legnagyobb harc!

Stallone ebben a 2015-ös Rocky-folytatásban persze már nem száll ringbe, inkább csak jótanácsokkal és profi edzéstervvel segíti egykori ellenfele, majd legjobb barátja, Apollo Creed fiának (Michael B. Jordan) felkészülését. Az 1976-os Rockyval annak idején a sztár egy rakás fesztiváldíjat nyert, és ez a film lett a legjobb dráma a Golden Globe-on is. Stallonénak viszont nem jött össze az áhított Aranyglóbuszráadásul pont abban az évben történt ez, amikor a nagy rivális, Arnold Schwarzenegger megnyerte a legjobb újonc kategóriát. A 2016-os Golden Globe-gálán viszont már átvehette a díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában – tökéletes keretbe foglalva ezzel a Rocky-filmeket.

Szerda: Alien 4.: Feltámad a halál

Az Alien: Covenat premierjéhez időzítve a Mozi+ az elmúlt hetekben mindig szerdánként adta le a Prometheust és az Alien-filmeket. A héten elérkeztünk az idén 20 éves Feltámad a halálhoz, ami sok rajongó szerint a széria legrosszabb darabja (viszont ez kaszálta a legtöbbet a pénztáraknál, egészen a Prometheus megjelenéséig). Nekem viszont nagyon bejött az elborult stílusa és az, hogy Jean-Pierre Jeunet lényegében A bolygó neve: Halál bizarr paródiáját csinálta meg, vagány űrzsoldosokkal és ocsmányabbnál ocsmányabb szörnyekkel. A forgatókönyvet ráadásul a Firefly és Bosszúállók atyja, a geekpápa Joss Whedon írta. Igaz, az eredeti verziója még úgy szólt, hogy Ripley helyett A bolygó neve: Halál megmentett kislány, Newt aprítja az Alieneket a Földön!

A Fox stúdió azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Ripley legyen a negyedik rész főszereplője, hiszen mégiscsak ő az Alien franchise alapköve. A Ripley-klónok ötletét a Nyolcadik utas társírói és producerei, David Giler és Walter Hillis dobták be, annak ellenére, hogy kezdetben tiltakoztak a folytatás ellen (ekkor ugyanis még úgy volt, hogy a harmadik részt elintézi annyival a stúdió, hogy az csak Ripley rossz álma volt). Rendezőként szóba került többek között Danny Boyle, Peter Jackson, Paul W.S. Anderson és David Cronenberg is, ám végül a francia Jean-Pierre Jeunet lett a befutó, első sorban az Elveszett gyerekek városa groteszk világa miatt.

A negyedik rész sztorija tehát a fentiek miatt olyan, mintha a Firefly nagyszájú űrkalózai és zsoldosai az Elveszett gyerekek városában találkoztak volna az Alienekkel. A helyszín ezúttal az Auriga kutatóhajó, ahol a harmadik rész börtönbolygóján talált vérmaradványokból őrült tudósok Ripley-klónokat hoztak létre, ám mivel ott már benne mocorgott egy kis Alien-királynő, a Ripley-klónok félig ember, félig szörny lények lettek. Az Aurigán egy királynőt is klónoztak, aki a végén egy emberszerű, szuperszörnyet is megszült – ezt a jelenetet tartják a Alien-rajongók a franchise mélypontjának. Érdekesség, hogy az eredeti tervek szerint ez a hibrid Sigourney Weaver vonásaival született volna, a speciális effektesek (Pitof, Toom Woodroff Jr., Alec Gillis) pedig férfi és nő nemi szerveket is csináltak neki habszivacsból, ám a végső változatban sokat finomítottak rajta.

Csütörtök:

Ha már nosztalgiahetet tartunk a Twin Peaks miatt, akkor mindenképp nézzünk bele a Viasat-on futó X-aktákba is, hiszen az UFO-kat hajkurászó Fox Mulder legalább olyan menő FBI ügynök volt a '90-es években, mint Dale Cooper! 

A repülő csészealjak, a titkos kormánykísérletek, az 51-es körzet, a politikusok közé beépült alakváltó gyíkemberek, a jeti és a csupakabra mind-mind olyan téma, ami nemcsak a gyerekek fantáziáját mozgatja meg, hanem a felnőttekét is. Chris Carter a '90-es évek elején nagyon jól ráérzett arra, hogy ezekben a témákban ott van egy több évadnyi, menő tévésorozat. A széria magyarországi népszerűségre pedig az is rátett egy lapáttal, hogy hangzatos alcím – Történetek az FBI titkos ügyeiből – azt sugallta az UFÓ Magazinon és Harmadik típusú találkozásokon nevelkedett nézőknek: itt tényleg olyan esetekről van szó, amelyek megtörténtek, csak eltitkolták előlünk! Konteórajongóknak jó hír: az X-akták hamarosan egy új, 10 epizódos évadot kap, amiben Mulder, Scully, Skinner igazgatóhelyettes és a Cigarettás is visszatér!

Péntek: Terminátor - A halálosztó

És ha már a Creednél Stallone mellett megemlítettem a nagy riválisát és országos cimboráját, Schwarzeneggert, tőle is legyen itt egy film a heti ajánlóban. Sőt, rögtön három: a hazai tévécsatornák ugyanis pénteken Terminátor-maratont tartanak: a Film+ az 1984-es Halálosztót és a 2003-as Terminátor 3.: A gépek lázadását vetíti, a Tv2 pedig a 2015-ös Terminator: Genisyst.

De miért lett kultfilm abból, hogy egy szögletesen mozgó, hülye akcentussal beszélő osztrák testépítő az ócska csöveskabátjában egy dauerolt hajú, csinos nőt kerget, és közben halomra gyilkol egy rakás embert? Hiszen az ilyen filmek futószalagon készültek a '80-as évek elején, gondoljunk csak a sok Halloween- meg a Péntek 13-folytatásra, amikben szintén egy legyőzhetetlen, néma kolosszus mészárolta sikoltozó tinilányokat. James Cameron zsenialitása pont abban rejlik, hogy az innen-onnan összelopkodott elemekből valami egészen zseniálisat hozott össze, amelyekkel messze túlszárnyalta az ihletforrásait. A jövőből visszaküldött katona és a golyóálló, fémkezű kiborg ötletét Harlan Ellison tévésorozatából, az Outer Limitsből vette át (aki be is perelte Cameront, így azóta őt is fel kell tüntetni alkotóként), a világvége utáni, lepusztult városképet pedig a Mad Maxből (fel is ajánlotta Mel Gibsonnak a főszerepet, de nem kellett neki). A Terminátor-franchise legmenőbb eleme, az élő szövettől megfosztott, gépies Halálosztó pedig az egyik rémálmában szerepelt: egy lángokból kilépő csontváz kergette.